Svenska
Gamereactor
artiklar

Tema Movember: Bästa mustascherna på film

Måns odlar mustasch för att rädda liv och han har listat sina allra bästa filmmustascher...

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i
HQ

Att bära mustasch under november månad för att samla in pengar till prostatacancerforskningen är för mig en självklarhet. Jag har gjort det sedan 2014 och är sedan tre år tillbaka också med i ett slutet sällskap som varje år samlas, mustaschprydda och uppklädda för att avnjuta en härlig middag och donera pengar och tävla inom olika kategorier, från bästa musch till årets miss-tasche. Sedan starten har vi dragit in nästan en kvarts miljon till forskningen och snart är det dags igen. Efter ett pandemiår där det inte gick att genomföra skall det bli skönt att åter få träffa sina mo bros och få se dessa ståtliga pröjsare i alla dess former. Riktigt lika bra som på film blir det dock sällan och därför är det hög tid, att så här i slutet av månaden titta på de bästa mustascherna filmvärlden har kunnat frambringa. Det skall sägas att det inte bara räcker med en snygg mustasch, den skall också kunna bäras upp och passa både person och roll och den skall förstås vara äkta. Det är såklart svårt att ställa en så kallad handlebar mot en pencil moustache så därför presenterar jag en vinnare och två utmanare inom varje kategori.

Pencil

Tema Movember: Bästa mustascherna på film
Clark Gable hade branschens bästa pencil moustache när det begav sig och ännu har ingen puttat ner honom från tronen.

En pencil moustasche är en av de svåraste skapelserna en man kan sporta. Dels kräver den mycket underhåll då den aldrig får bli vildvuxen, dels är den verkligen inte för alla. Men för den som kan ståta med ett rejält mejslat käkparti och höga kindben kan den verkligen leverera en både sofistikerad och lätt erotisk look. Här sticker tre herrar ut. Cary Elwes i Bleka Dödens Minut, Brad Pitt i Inglourious Basterds men framför allt Clark Gable i Borta med Vinden.

Detta är en annons:
Tema Movember: Bästa mustascherna på filmTema Movember: Bästa mustascherna på film
Även om dessa två herrar utmanar ordentligt.

Handlebar

Tema Movember: Bästa mustascherna på film
Burt Reynolds fick bära epitetet "Sexiest Man Alive" och det förstår man ju, med en handlebar som den.

En riktigt fin handlebar är det mest auktoritära en man kan bära. Den andas elegans och svunna tider och det finns så många olika varianter att ingen handlebar är den andra lik. Den kan vara skruvad, rak, tjock, tunn och den kan till och med bäras med ett litet skägg och kallas då "Van Dyke". En synnerligen populär mustaschmodell bland filmstjärnor och den bärs inte sällan i westernrullar, där Tombstone kanske är den rulle som kan rada upp flest magnifika mustascher per capita. I just Tombstone hittar vi Kurt Russells vansinnigt fina handlebar, finslipad till perfektion och vi har också Daniel Day Lewis storslagna handlebar i Gangs of New York men ingen rår förstås på Burt Reynolds i Nu Blåser Vi Snuten. Aldrig tidigare, eller senare har en mustasch burits med sådant swag.

Detta är en annons:
Tema Movember: Bästa mustascherna på filmTema Movember: Bästa mustascherna på film
Kurt Russells dito går sannerligen inte heller av för hackor. För att inte tala om Daniel Day Lewis som förmodligen föddes för att bära just den mustaschen.

Horseshoe

Tema Movember: Bästa mustascherna på film
Säga vad man vill om Hulk Hogan som skådis men att bära upp en horseshoe behärskar han definitivt.

Den mest brutala av mustascher. Ofta buren av karaktärer med något eller några av följande attribut; Svåra humörsvängningar, ett långt brottsregister, rikligt med rock 'n' roll-tobak undangömt i gamla flingpaket hemma i ett ostädat kök. Inte sällan sitter personen på en motorcykel av amerikansk modell och bär någon form av väst, gärna i jeanstyg utan något under. Kontorsjobb är ovanligt. Om man inte räknar att knäcka knäskålar som kontorsjobb förstås. Här huserar Ben Stiller i Dodgeball, Diedrich Bader från Office Space men framför allt Hulk Hogan. En hästsko man inte skojar bort i första taget. Numera helt kritvit dessutom. Av alla kanonrullar han medverkat i så väljer jag trots allt No Holds Barred. Enbart på grund av den episka bandanan.

Tema Movember: Bästa mustascherna på filmTema Movember: Bästa mustascherna på film
Ben Stiller har frontat en del fåniga mustascher genom åren men den här löser han galant och Diedrich Bader skall vi inte tala om. Vilket praktexemplar.

Walrus

Tema Movember: Bästa mustascherna på film
Det kan bara finnas en mustaschkung och det är förstås Sam Elliot. Ingen rockar musch som den karln. En syn för gudar.

Valrossen är inte lätt att bära om man har en förkärlek till mat och dryck. Det är nämligen vildvuxet men ändå groomat. Hemligheten är att den skall droppa ner tillräckligt för att täcka överläppen. Egentligen är det en stökigare variant av en handlebar men den är så frekvent förekommande och ljuv så den får en egen avdelning och även valrossen kan komma i många olika former. På grund av dess tyngd så är det dock sällan man ser den peka uppåt eller skruvas. Oftast är det en rak modell eller så tippar den neråt, utefter kinden och längs med munnen. Här hittar vi förstås Will Ferrells klassiska 70-talsrabatt och Tom Sellecks Magnum-musch, som balanserar precis på gränsen men ingen har skuggan av en chans mot mustaschernas mustasch. Jag pratar förstås om Sam Elliot, egentligen i allt men i synnerhet som The Stranger i The Big Lebowski. Ett anletes silvergruva så vacker, ståtlig och ikonisk att det var mitt livs allra största chock när han plötsligt dök upp helt renrakad i Justified.

Tema Movember: Bästa mustascherna på filmTema Movember: Bästa mustascherna på film
Will Ferrell och Tom Selleck var såklart helt chanslösa, även om de inte på något sätt skall skämmas över sina helgjutna pröjsare.

Övriga

Tema Movember: Bästa mustascherna på filmTema Movember: Bästa mustascherna på filmTema Movember: Bästa mustascherna på film
Dessa tre prominenta herrar får alla stå som segrare i kategorin övrigt.

Det finns förstås mängder av stilar som ofta är varianter av ovan nämnda kategorier och det skulle resultera i en halv roman att gå igenom samtliga men det finns trots allt ett par mustascher som är alltför klassiska för att kunna ignorera så under kategorin Toothbrush hittar vi naturligtvis Charlie Chaplin, helt utan konkurrens. En mustasch som dock inte bör bäras utanför stumfilmsterritorium och med de rätta attiraljerna då de allra flesta med största sannolikhet inte kommer att tänka på komikern i plommonstop utan snarare en tysk diktator med snedlugg. Nick Offermans superba Cookie Duster från Parks and Recreations, en variant av valrossen men som endast är trimmad i ändarna och i övrigt får växa helt fritt måste också få en plats här under övrigt och sist men inte minst, Eddie Murphy. Hans Chevron har följt med sedan tidigt 80-tal och är nu en så pass stor del av honom själv och industrin att Chevron-mustaschen numera i det närmaste är synonym med komikern.

Har du någon favoritmustasch på film som du vill hylla lite extra så här i mustaschtider?



Loading next content