Svenska
Gamereactor
artiklar

Tidernas bästa rallyspel

Hegevall, som den rallytorsk han alltid varit, har rankat vad han anser vara tidernas tio bästa rallyspel...

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i
HQ

Det är en fantastisk genren, har i stort sett alltid varit och även om populariteten har sjunkit något de senaste tio åren är det för egen del fortfarande så att racinggenrens kanske roligaste enskilda ögonblick kommer från rallyvärlden. Jag har försökt rannsaka mig själv, blandat arkadrally med simrally och rankat det jag anser bara tidernas tio bästa rallytitlar.

Tidernas bästa rallyspel

(10) Colin McRae Rally 3
Ljudet var det som drog ned Codemasters ursnygga trea något då bilarna lät som vässade dammsugare men fysiken var roligt beroendeframkallande, sträckorna långa och grafiken urläcker. En sistaplats på denna lista får det bli.

Tidernas bästa rallyspel
Detta är en annons:

(09) V-Rally 3
Franska Infogrames Eden Studios-utvecklade V-Rally-serie nådde aldrig samma höga höjder som Codemasters motsvarighet gjorde men med spel nummer tre släppte de en titel som inte vara innehöll en sjuhelvetes fartkänsla men även bra bilfysik och snygg grafik. Jag minns det som klockrent och ofantligt mycket mer genomarbetat och "modernt" än den hysteriskt mediokra fyran som släppte för ett par år sedan.

Tidernas bästa rallyspel

(08) Richard Burns Rally
Jag vet... Jag vet, svenska Warthogs "one hit wonder"-simulator hyllas än idag som det mest realistiska rallyspelet som någonsin gjorts och visst, fysiken var det verkligen inget fel på men jag har aldrig varit helt såld på körkänslan som jag anser vara till och med svårare än att köra riktigt rally. Precis som exempelvis Iracing har utvecklarna här överdrivit svårighetsgraden riktigt ordentligt bara för att det ska kännas mer "realistiskt". Men!" En åttondeplats förtjänar den tragiskt nog avlidne Burns på denna lista. Om inte annat så för att detta fortfarande spelas idag, 18 långa år senare.

Tidernas bästa rallyspel
Detta är en annons:

(07) Colin McRae Rally
Codemasters bejublade rallydebut är idag en odödlig klassiker och ett spel som öppnade massor av dörrar för en hel genre. Jag minns mycket väl hur imponerad jag var när jag för första gången stoppade skivan i min Playstation dunkade ut i de skotska skogarna.

Tidernas bästa rallyspel

(06) Dirt Rally
Simgubben Paul Coleman och 45 andra rallyrävar på Codemasters fick grönt ljus för att lite på sidan om de stora produktionerna som Grid, Dirt och F1 utveckla en fullfjädrad rallysimulator med allt vad det innebar. Resultatet står sig som ett av tidernas vassaste rallytitlar, även om uppföljaren skulle komma att toppa det på alla tänkbara punkter och plan.

Tidernas bästa rallyspel

(05) Rallisport Challenge 2
Innan Dice sadlade om, lämnade grovgruset och bensinångorna på sidan av vägen och satsade helhjärtat och exklusivt på att pressa ur sig fantasilösa Battlefield-spel proppade med dryga buggar, gjorde de rallyspel med arkadtouch och speciellt Rallisport Challenge 2 till Xbox, står sig som ett av tidernas bästa inom denna underbara subgenre. Massa fart, massa bredsladdar, härliga sträckor, klockren arkadfysik och superb grafik gjorde detta till en succé.

Tidernas bästa rallyspel

(04) Colin McRae: Dirt 2
Ken Block lotsade oss genom ett underbart atmosfäriskt och beroendeframkallande karriärläge där vi gick från aspirerande nykomlingar till fullfjädrade rallyveteraner med hjälp av några av genrens mest vansinniga bilbyggen, någonsin. Dirt 2 var olidligt snabbt, olidligt snyggt och hade ett multiplayerläge som än idag underhåller på de kungligaste av premisserna.

Tidernas bästa rallyspel

(03) Colin McRae Rally 2.0
Uppföljaren till Codemasters hyllade rallydebut var bättre på precis alla punkter och utan tvekan ett av tidernas tre bästa och framförallt viktigaste rallytitlar. Med Colins rutinerade kartläsare Nicky Grist i passagerarstolen, med längre sträckor än i föregångaren och förbättrad grusfysik var detta en titel som under sommaren 2000 förändrade genren.

Tidernas bästa rallyspel

(02) Sega Rally
Tetsuya Mizuguchis trendsättare till arkadklassiker står sig än idag som det kanske bästa arkadspelet som Sega någonsin spottat ur sig och som ett spel som varit lika viktigt för subgenren i helhet som det varit beroendeframkallande utmanande. Faktum är att delar av moderna spel som WRC 10 och Dirt Rally 2.0 känns som direkta hyllningar till Sega Rally som jag personligen tillbringade oroväckande mängder tid tillsammans med.

Tidernas bästa rallyspel

TIDERNAS BÄSTA RALLYSPEL:
(01) Dirt Rally 2.0
Det började inget bra för Codemasters rallysimulatoruppföljare eftersom det saknades innehåll, det saknades rallyn. Men sakta men säkert rullade studion ut mer innehåll och fyllda under 2019 på med allt som sedan dess gjort detta till tidernas överlägset bästa rallyspel. Fysiken är (minus asfaltskänslan) perfekt. Alldeles perfekt och även om det skulle kunna existera lite mer detaljer i spelets force feedback är det fortfarande den bästa känslan i en rallytitel någonsin att styra bilen med bromsen, förflytta tyngdpunkt inför en kurva genom att pumpa till bromspedalen och sedan snedställa ratten för att tvinga ut bakändan och sedan gasa sig igenom kurvan på ett brett fyrhjulsställ. Phil Mills noter är inte alltid perfekta men verklighetstroget inlevelserika, motorljuden i de olika bilarna alldeles enormt bra precis som variationen i sträckorna, motiontelemetrin som spelet skickar ut, presentationen och framförallt grafiken. Trots att över tre år gått och trots att spelmotorn som driver kalaset är tio år gammal, är Dirt Rally 2.0 fortfarande ett av världens snyggaste spel.



Loading next content