Svenska
Gamereactor
artiklar

Racing Dreams: Tidernas sämsta racingspel

Efter att ha korat de bästa arkadracingspelen, de bästa simulatorerna, de största besvikelserna och skrivit om de kommande racingtitlarna är det dags för Petter att kora tidernas tio sämsta...

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i
HQ
Racing Dreams: Tidernas sämsta racingspel

(10) Dirt 5
Men hallå! Det måste väl finnas gott om lågbudget-skräpspel inom racinggenren som är sämre än Codemasters ohyggligt påkostade Dirt 5, utvecklat av teamet bakom bland annat Motorstorm, Onrush och Driveclub? Inte många, nej. För även om det finns fulare racingspel med sämre ljudeffekter, färre banor och dummare motstånd, finns det verkligen inte många arkadracingspel med sämre helhetskänsla i själva racingen. Bara själva grejen att Dirt 5 i grunden är ett arkadracingspel på plojpremisser där man uppmanas att sladda men sen straffas när man sladdar genom att tappa 35% av ens tempo, är för min del så urbota ultrakorkat att det nästan inte går att ta in. För egen del finns det få spel genom tiderna som irriterar som Dirt 5 gör, där inte en enda sekund av karriärläget roar. Inte en sekund.

Racing Dreams: Tidernas sämsta racingspel

(09) Need for Speed (2015)
Helsvenska Göteborgs-studion Ghost Games "Kronjuvel" är enligt mig det överlägset sämsta spelet i EA:s ikoniska racingföljetong och ett av de sämsta racingspel jag testat, inte minst om vi pratar storbudgettitlar. Ghost Games ville rama in 2015 års bilbyggarkultur, slängde in alla från Porsche-byggaren Magnus Walker till tunerguden Akira Nakai och kryddade med snordyra full motion-video-mellansekvenser och tonvis med attityd. Slutresultatet hade kanske kunnat bli bra om körkänslan hade varit bra och om manuset inte hade varit författat av Steven Seagal, men det vi fick ta del av var en enda stor gegga av usel bilfysik, deprimerande livlös och urtrist spelvärld och en "story" som fick oss att vid upprepade tillfällen plocka fram den gamla skämskudden.

Detta är en annons:
Racing Dreams: Tidernas sämsta racingspel

(08) Jak-X
Jag har alltid avskytt Jak-X, som var ett snabbt ihoprafsat stickspår till Jak & Daxter där Jak rattade en liten skräphög till bil på de mest generiskt värdelösa banorna som går att hitta i denna genre. På flera sätt är detta Naughtuy Dogs sämsta spel och en riktig slaskprodukt som borde ha lagts ned långt innan det väl rullades ut.

Racing Dreams: Tidernas sämsta racingspel

(07) Flat Out 3: Chaos & Destruction
Visst, Bugbear Entertainments Flat Out-spel var väl i grunden inga mästerverk men de var direkt hysteriskt mycket bättre än den tredje titeln som utvecklades av Team6 Game Studios och står sig som något av det absolut sämsta vi på Gamereactor någonsin stött på. För det var inte bara gräsligt, groteskt vansinnesfult, bilfysiken var gränslöst usel också och själva tävlingarna mer tortyr än racing.

Detta är en annons:
Racing Dreams: Tidernas sämsta racingspel

(06) Ride To Hell: Retribution
Att ratta runt MC-knutten Jake Conway i Ride to Hell var och är fortfarande något av det mest plågsamma som finnes. Det gör direkt ont, fysiskt ont, att spela denna titel och det är såklart därför som den ligger med på denna lista och skvalpar i sin egen uselhet. Det finns ingen "fordonsfysik" här att kritisera, bara en animationsruta där motorcykel liksom jazzar omkring på skärmen som ett gruskorn i en betongblandare och grafiken är horribel.

Racing Dreams: Tidernas sämsta racingspel

(05) Ferrari: The Race Experience
"Det räcker med ett stekhett sportbilsnamn på omslaget" gormade någon i något ekande tomt styrelserum någonstans, mest troligt. Detta strax innan utvecklingen av tidernas femte sämsta racingspel drogs igång och honnörsorden i skapandet av detta dräparfiasko verkar ha varit "skit samma", för allt i hela spelet andas verkligen stendammslunga. Fysiken är horribel i det här spelet precis som bandesignen, grafiken, ljudet och presentationen. Att bilhuset i Maranello efter detta klavertramp blev klart mer restriktiva i hur de lånade ut licensen till sitt anrika bilfabrikat är verkligen inte svårt att sympatisera med.

Racing Dreams: Tidernas sämsta racingspel

(04) Sonic R
Segas laserblå igelkott har medverkat i drösvis med rediga skitspel, det vet vi alla. Den killen har stått ut med mer än de allra flesta och Sega har inom Sonic-sfären släppt från sig mer skit än ett normalgammalt anus. Toppen av skitberget stavas Sonic R som släpptes 1997, till Saturn, och var ett renodlat racingspel med klara Wipeout-komplex, där vi fick möjligheten att köra runt med Sonic, Knuckles och hans värdelösa vänner i någon slags fusion mellan kurvtagning och löpning. Spelmekaniken här var genomgående absurd i sin koncentrerade uselhet, grafiken fylld av buggar och musiken något av set sämsta vi här på Gamereactor hört i ett spel - någonsin.

Racing Dreams: Tidernas sämsta racingspel

(03) Fast & Furious: Showdown
Licensspel är i regel sörja. Skräp. Junk. Gegg. Finns det undantag som bekräftar regeln? Absolut. The Chronicles of Riddick: Escape From Butcher Bay är ett av dem. Golden Eye 007 ett annat men det handlar om en ynka procent av all skit som släppts och procentsatsen har knappast blivit bättre eller mindre gräsligt tragisk av de Fast and the Furious-titlar som tullats ut till våra konsoler genom åren. 2013 släppte Firebrand Games det allmänt utskrattade Fast & Furious: Showdown som står sig som något av det sämsta vi någonsin testat. Jag delade ut betyget 1/10 i Gamereactor Magazine och det står sig.

Racing Dreams: Tidernas sämsta racingspel

(02) Big Rigs: Over The Road Racing
2003 släpptes ett av de sämst gjorda, mest buggiga skithögar till spel som spelvärlden någonsin skådat och det stavades Big Rigs, vars snittbetyg på diverse samlingssiter för diverse recensioner ligger och skvalpar nere mot 10/100-procenten, som den urusla komposthögen det verkligen är. Lastbilarna påminde mer som att ratta normalstora sopcontainrar och grafiken står sig som något av det sämsta som gjorts, oavsett genre eller kategori.

Racing Dreams: Tidernas sämsta racingspel
Tidernas sämsta racingspel är fullproppat av familjevärderingar... Och vita linnen.

(01) Fast & Furious: Crossroads
Att det jag anser vara tidernas sämsta skitspel inom racinggenren bär licensnamnet Fast & Furious är såklart ingen överraskning, inte minst med tanke på att denna filmföljetong redan 2013 förvandlades till ett avskyvärt uselt spel. Det som är klart mer förvånande är såklart det faktum att det var Project Cars- och Need for Speed: Shift-gänget Slightly Mad Studios som pysslade i dryga tre års tid (!) med detta fullständiga totalhaveri till racingspel. Det var osannolikt trist. Vanvettigt fult. Gräsligt begränsat, variationsfattigt och sådär parodiskt töntigt som knappt en 56-årig Vinnie Diesel i kritvitt tonårslinne kan leva upp till.

Du har väl inte missat tidigare delar ur denna följetong?
Tidernas bästa rallyspel
Kommande drömspel
Bensindoftande minnen
Tidernas största racingbesvikelser
Världens bästa simracingspel
Världens bästa arkadracingspel
Världens bästa partyracingspel
Kommande racinggiganter



Loading next content