Svenska
Gamereactor
artiklar

Tio ljuvliga guldkorn till Xbox Game Pass (del 3)

Vi fortsätter vaska fram godsaker från Microsofts populära prenumerationstjänst för att se till att du förblir en lycklig gamer...

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i
HQ

Det dräller som bekant av fina spel till Xbox Game Pass och det är lätt att missa godbitarna. Därför skrev jag en artikel om guldkorn till just Xbox Game Pass som jag befarade att många av er kunde tänkas ha missat, ett koncept som snabbt blev snabbt populärt och förra året kom därför en uppföljare. Ett år är dock en halvt evigt lång tid i fallet Game Pass eftersom nya titlar tillkommer varje vecka och det är halvt omöjligt att hinna hänga med i svängarna. Så därför är det nu dags för en tredje del på samma tema.

Tanken är alltså att tipsa om guldkornen du kan tänkas ha missat, så du kommer varken hitta något Forza eller Gears of War i denna artikelserie, men väl en massa andra trevligheter för många olika smaker. Kolla in här nedan för tio eminenta tips som kommer göra ditt gaming-liv trevligare. Behöver du ytterligare tips, föreslår jag att du kollar Playstation Plus Extra/Premium-listan vi publicerade förra veckan, där flera titlar även ingår med Game Pass.

Tio ljuvliga guldkorn till Xbox Game Pass (del 3)

• Art of Rally - Funselektor hade uppenbarligen tröttnat på rallysimulatorer med de senaste licenserna. De bestämde sig istället för att återvända till den så kallade gyllene rallyeran med det urstarka Grupp B-klassen, och för att verkligen få den att kännas som minnena har realism i hög grad slungats ut ur ekvationen. Istället bjuds vi på ett mer arkaddoftande rallyspel med ljuvlig design och gott om nostalgikänsla. Jag, som normalt sällan spelar bilspel, kan sitta i timmar och pressa tider och det går lätt att få vännerna att trilla dit för intern kamp eftersom spelkontrollen tar högst en handfull sekunder att begripa (och en livstid att bemästra).

Detta är en annons:
Tio ljuvliga guldkorn till Xbox Game Pass (del 3)

• Danganronpa: Trigger Happy Havoc Anniversary Edition - Det är milt sagt svårt att beskriva ett spel som Danganronpa: Trigger Happy Havoc. Är det en grafisk novell, ett äventyrsspel eller något helt annat? Faktum är att det ursprungligen släpptes redan 2010, men har ett upplägg som gör att det än idag känns precis lika fräscht när vi i rollen som Makoto Naegi deltar i ett tvättäkta japanskt battle royale (en genre som ju är döpt efter den japanska filmen med samma namn). Ett absolut måste att uppleva för den som letar unika spelupplevelser, och dessutom är Monokuma en av de fränaste skurkarna någonsin.

Tio ljuvliga guldkorn till Xbox Game Pass (del 3)

• Echo Generation - 80-talet kommer aldrig någonsin sluta kännas magiskt. Allt från design och populärkultur till det faktum att världen var ouppkopplad och mystisk (där halva klotet tycktes tillhöras Sovjets kalla sida och den andra halvan västvärlden) bidrar förstås till detta. I Echo Generation får vi uppleva detta i ett äventyr upplagt som ett klassiskt japanskt rollspel, men på västerländska premisser. Resultatet är ett av de trivsammaste spel jag lirat på länge och en härlig njutare på fem-tio timmar som inte kräver onödigt mycket av dig.

Detta är en annons:
Tio ljuvliga guldkorn till Xbox Game Pass (del 3)

• Eiyuden Chronicle: Rising - Om du saknat klassiska japanska rollspel av samma snitt som Secret of Mana, är Eiyuden Chronicle: Rising tveklöst något du bör kolla in närmare. Här bjuds vi på ett charmigt och väldigt japanskt äventyr med urläcker design som ofelbart kommer ge dig flashbacks från 16 bits-eran. Det är okonstlat och underhållande, utan att utvecklarna för den sakens skull knusslat med speldjupet, med välgjorda strider och en story som aldrig försöker överraska - utan bara underhålla. Och ibland räcker det väldigt långt.

Tio ljuvliga guldkorn till Xbox Game Pass (del 3)

• Firewatch - Att jobba i nationalpark i Wyoming kan låta trist, och kanske blir du ännu mer avskräckt när jag berättar att det är tal om en så kallad "walking simulator". Men faktum är att Firewatch är ett av de mest engagerande äventyren jag avnjutit på mycket länge med fullständigt briljant dialog och story som ständigt överraskar och tar vändningar du nog inte såg komma. Firewatch är en av de här spelen som verkligen visar varför vår kulturform kan vara så otroligt överlägsen och berättelsen hade helt enkelt inte gått att göra rättvisa på annat sätt än digitalt.

Tio ljuvliga guldkorn till Xbox Game Pass (del 3)

• Full Throttle Remastered - När det pratas om klassiska LucasArts-äventyr så handlar det nästan uteslutande alltid om Monkey Island, Sam & Max, Grim Fandango, Indiana Jones och möjligen Day of the Tentacle. Men faktum är att ett av deras bästa spel var peka/klicka-äventyret Full Throttle där knutten Ben hamnade mitt i ett MC-krig på häpnadsväckande välskrivna premisser, komplett med genial Tim Schafer-humor och utmärkt röstskådespeleri av bland annat Mark Hamill. Tack vare den remastrade utgåvan har klassikern återfått sin lyster och du bör absolut ta chansen att uppleva denna klassiker.

Tio ljuvliga guldkorn till Xbox Game Pass (del 3)

• Lost In Random - Göteborgsbaserade Zoink bjöd i höstas på det sorgligt underskattade Lost In Random, som kort efter premiären lades till i EA Play, vilket betyder att det även ingår med Game Pass Ultimate. Här blandas sannolikhetslära med ett stridssystem olikt något annat vi sett tidigare och en spelvärld som bara kan betraktas om ett rent mästerverk. Zoinks målsättning med titeln var att bjuda på en mörk saga och att detta är något de lyckades med råder det ingen tvekan om, och det var heller inte bara mörkt utan dessutom mycket underhållande.

Tio ljuvliga guldkorn till Xbox Game Pass (del 3)

• Neoverse - Det har släppts flera bra roll- och äventyrsspel som bygger på kortspelsmekanik senaste åren, och ett av de allra främsta är Neoverse. Det är ett slag mix av kortspel och roguelike med välskriven story, som är halvt omöjligt att lägga ifrån sig när man kommit in i det. Det går hela tiden att optimera sin lek och komma fram till synergieffekter som ger ett rejält övertag i striderna, och storyn är betydligt fiffigare än den först kan ge skev av. Det är nästan tur att Neoverse inte är så långt, för det här är ett äventyr den som gillar att optimera sina egenskaper skulle kunna plöja ner hundratals timmar i.

Tio ljuvliga guldkorn till Xbox Game Pass (del 3)

• Nobody Saves the World - Min goa kollega Niclas Wallin sade det så väl i sin recension av äventyrewt, att jag kort och gott citerar honom: "Nobody Saves the World kommer väldigt långt på sin charm och sin fyndiga, lätt skruvade humor och det är på det stora hela en mycket trevlig upplevelse. Det är väldigt lätt att komma in i och förstå grejen och har man aldrig spelat en Dungeon crawler förut så är det här ett helt perfekt spel att börja med som bör kunna ge mersmak för genren. Menyerna är enkla att navigera i och det förklaras närmast idiotsäkert hur allting går till. Nobody Saves the World är ännu en indie-pärla som man definitivt inte bör missa."

Tio ljuvliga guldkorn till Xbox Game Pass (del 3)

• Psychonauts 2 - "Är detta verkligen ett missat guldkorn Mäki?" Man kan definitivt argumentera för att så inte är fallet med tanke på att det bara är knappa året gammalt och under våren utsetts till årets spel på både det ena mer prestigefyllda stället efter det andra. Men även om Psychonauts 2 var och är en dunderhöjdare, så är det på tok för få som faktiskt upplevt detta genomgeniala plattformsäventyr. Det är en titel som har så mycket att erbjuda för den tänkande gamern som är fascinerad av hjärnan och psykologi att det egentligen inte finns någon like - och för alla andra är det "bara" ett alldeles förbannat bra plattformsspel.



Loading next content