Svenska
Gamereactor
artiklar

Marcus om: F1 2022 Hungarian GP

Det är dags för det sista F1-loppet innan sommaruppehållet och denna gången är det Hungaroring som bjuder in till rafflande racing!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i
HQ

Då var vi alltså slutligen framme vid säsongens sista lopp innan det stora sommaruppehållet. Helt tokigt så snabbt allt flugit förbi och jag tror vi står inför en riktigt spännande höst baserat på vad dagens kval längs Hungaroring hade att erbjuda. Jajamen, vi är tillbaka på banan där Bottas hade sin stora krasch förra året. En riktigt smaskig olycka som drog med sig ett helt gäng bilar och orsakade en rejäl debatt i efterhand, samt något den annars så tystlåtna finnen också bad om ursäkt för i efterhand. I slutändan gick ju som de flesta av oss nog minns segern till Esteban Ocon som i sin Alpine lyckades bibehålla sin ledande position trots en hårt jagande Lewis Hamilton. Sannolikheten att vi får ett lika dramatiskt lopp igen är så klart liten, men hoppas kan man alltid.

Kvalet under dagen såg på förhand ut att bli en säker seger för Ferrari med Red Bull hack i häl. Men som så många gånger förr såg vädergudarna till att skaka om rejält i hackordningen och ordningen inför starten imorgon blev i slutändan verkligen inte vad vi först kunnat tro. Så nu har vi en riktigt rafflande start och lopp att se fram emot imorgon när starten går vid 15:00 prick på eftermiddagen. Sen väntar fyra plågsamt långa, tomma veckor där stallen och förarna får en chans att vila ut och göra sig redo inför säsongens andra del som börjar i Belgien den 26:e augusti och slutar i Förenade Arabemiraten den 20:e november. Totalt är det nio lopp som kvarstår efter morgondagen och trots Max Verstappen har en ansenlig ledning i kampen om världsmästartiteln så kan ännu mycket hända.

Marcus om: F1 2022 Hungarian GP
Haas var inte imponerande, trots de nya uppgraderingarna.

Att Ferrari är rejält revanschsugna sedan förra helgens kolossala fiasko är ingen hemlighet. Leclerc till och med stängde in sig i sin lägenhet större delen av veckan för att slicka sina sår. Inga fysiska sådana så klart men efter att tappat kontroll över bakvagnen på sin Ferrari och kraschat ut från vad som såg ut att vara en säker vinst. Ja det måste svida. Knappast första gången han gör den typen av misstag heller. Detta till trots så råder det ingen tvekan om att Leclerc är en absolut fantastisk förare. Men en kombination av otur, dålig tillförlitlighet, kassa strategiska beslut och klantiga misstag har hemsökt honom och Ferrari hela säsongen. Hungaroring är på pappret en helt perfekt bana för teamet. Men detta till trots nådde de inte hela vägen fram under kvalet.

Detta är en annons:

Sainz och Leclerc var ruskigt snabba så klart, och medans spanjoren knep en andraplats så fick Leclerc nöja sig med en tredjeplats. Det kommer kort och gott bli krig in i första kurvan och om det dessutom regnar under morgondagen. Ja då kan egentligen vad som helst hända där i början. Men jag tror Ferrari kan lyckas ta hem det i slutändan imorgon. Sainz är samlad och verkar mentalt vara på helt rätt plats och Leclerc verkar lagt förra helgen bakom sig. Dom hade förvisso lite problem med att få däcken till rätt temperatur idag men förhoppningsvis kommer inte det vara ett problem under loppet imorgon. Och över längre distans vet vi sedan tidigare att Ferrari är den snabbaste eller näst snabbaste bilen i startfältet. En vinst är definitivt inom räckhåll för teamet.

Marcus om: F1 2022 Hungarian GP
Bottas och Zhou verkar vara på hugget till imorgon.

Mercedes är så klart den stora vinnaren idag och George Russell säkrade sin första pole position i karriären. Något som självfallet är makalöst kul och det kommer knappast vara sista gången vi får se Hamiltons tilltänkta efterträdare stå främst i ledet vid en start. Grabben har gått från klarhet till klarhet och verkligen gett järnet under året. Han förtjänar framgången så nu är ju så klart den stora frågan om där även finns möjlighet till seger i morgondagens lopp. Jag finner det tveksamt, även om Mercedes sett härligt snabba ut de senaste loppen så saknas fortfarande det lilla extra jämfört med främst Ferrari och Red Bull. Över en kortare distans så kan de absolut tävla, men under ett helt lopp? Nej det är mer tveksamt.

Hamilton hade lite otur med sin DRS under kvalet och i slutändan fick han nöja sig med en sjundeplats. Vilket absolut inte är illa det heller, och han kommer med största sannolikhet ta igen några placeringar vid starten. Den flerfaldiga världsmästaren brukar vara ruskigt snabb och där finns goda möjligheter att han kan täppa igen gapet fram till Ferrari och passera de två Alpine-bilarna likväl som Lando Norris i sin McLaren. Mercedes doftar seger och där finns potential till skräll under morgondagens lopp. Speciellt om inte allt går vägen för Ferrari och deras två förare. Det bådar dessutom otroligt väl inför hösten att Mercedes trots sina stora problem i början av året kommit så här pass långt. Man kan bara fantisera över hur snabba de varit om de också övergett sin zero-pod-design.

Detta är en annons:
Marcus om: F1 2022 Hungarian GP
Alpine är snabba som aldrig förr och Alonso är fortfarande en strålande, strålande förare.

Alfa Romeo var lite av en överraskning idag. Speciellt efter att de varit så otroligt anonyma och rent av dåliga sedan loppet i Miami. Något som var lite av en brytpunkt för dom. Märkligt med tanke på hur lovande de var i början av året, men sen var det som att luften och allt tempo bara gick ur dom. Poof, väck. Så att nu se Bottas på åttonde och Zhou på tolfte-plats inför starten imorgon känns väldigt, väldigt trevligt. Förhoppningsvis är nu detta också en indikation på att de många märkliga problem de haft med bilens tillförlitlighet är utredda och åtgärdade. Stallchefen Frederic Vasseur lät i varje fall positiv i en intervju efter kvalet och trots att Zhou var frustrerad över att blivit utslagen i Q2 så är chanserna till poäng under morgondagen riktigt, riktigt goda. Någon pallplats lär det inte vara tal om dock, men topp tio placeringar för både Bottas och Zhou är en definitiv möjlighet.

Bottas själv var väldigt positivt inställd efter dagens resultat och hade följande att säga till pressen i efterhand. "It is positive to be back in Q3, we finally got everything together and the results show for it. It has been a while since we have been there and it's good to be where we feel we belong. We were closer to Alpine than we thought, which is a positive, and it seems we made a bit of progress since the last race. In terms of race pace, I believe there is not really a big difference between the teams at the top of the midfield, which should make for a good battle tomorrow. Still, this is a difficult track on which to overtake, so it is good to start from the Top 10 and be able to fight for the points right from the start. Tomorrow will be all about having a good start off the line and choosing the right strategy: I'm looking forward to it."

Marcus om: F1 2022 Hungarian GP
En sammanbiten och besviken Max Verstappen.

För Red Bull och regerande världsmästaren Max Verstappen blev dagens kval lite av en kalldusch. Saker och ting gick helt enkelt inte alls deras väg även om de under Q1 och Q2 såg väldigt snabba och solida ut. Ett tekniskt haveri ledde till ett minst sagt frustrerande slut på kvalet för Verstappen som i slutändan fick nöja sig med en tiondeplats. Hans sämsta resultat hittills i år och trots en betydande ledning i världsmästerskapet så är självfallet varje poäng otroligt viktigt. Han kommer tveklöst att strida hårt under morgondagen och frågan är hur många platser han i slutändan kan lyckas ta igen efter dagens fadäs. Men holländaren har åstadkommit mirakel tidigare så ett podium är absolut inte uteslutet. den stora frågan är snarare om där är tillräckligt med krut för att även kunna ta sig ikapp och eventuellt köra om Ferrari imorgon.

Sergio Perez hade inte heller han en speciellt bra dag. Men i hans fall går det inte att skylla på några tekniska problem och Perez såg helt enkelt ut att sakna det tempo han haft tidigare i år. Formkurva har pekat stadigt nedåt sedan vinsten i Monaco och jag undrar om det inte är så att Red Bull-bilen utvecklats allt mer i den riktning Max Verstappen önskar och helt enkelt bara tvingat Sergio att efter bästa förmåga försöka anpassa och rätta sig efter det. Den alltid lika verbalt klumpiga Helmut Marko var inte heller sen i att dela med sig av sin kritik mot Perez. Till pressen kommenterade han kring att han måste rätta sig mer efter de inställningar som Max har och sluta experimentera så mycket. Christian Horner var lite mer reserverad i sitt ordval och tror att teamet trots allt kan lyckas slå tillbaka imorgon.

Marcus om: F1 2022 Hungarian GP
Leclerc är i behov av seger imorgon. Vi håller tummarna!

Alpine var återigen "best of the rest" och de klart snabbaste bilarna i mittfältet. Både Esteban Ocon och Fernando Alonso gjorde otroligt bra ifrån sig under kvalet. En femte och sjätte-plats blev det i slutändan och framförallt Fernando var blixtrande kvick i regnet när han rattade runt sig Alpine på inter-däck, totalt galet. Jag har tjatat varje helg nu om den gamle spanjoren men han är i sitt livs form just nu och hade han bara varit i en lite snabbare bil så hade han definitivt kunnat slåss om vinster och podieplatser. Makalöst att gubben fylld fyrtio-ett år precis men ändå kan vara med och kriga bland alla de yngre förarna. Jag hoppas innerligt att Alpine väljer att förlänga kontraktet med honom i ännu en säsong för det hade varit skandalöst tråkigt att se honom tvingas bort från sitt säte.

Haas hade en del ögon på sig under helgen, speciellt då med tanke på de nya uppgraderingarna på bilen som nu verkligen ser ut som en vit Ferrari. I slutändan blev det tyvärr bara en trettonde och femtonde-plats för Kevin Magnussen och Mick Schumacher, vilket helt klart får ses som en besvikelse. Teamet hade visserligen inte någon speciellt stark helg i Frankrike heller men jag hade ändå hoppats på mer från de båda förarna och de nya uppgraderingarna. Även om det just nu faktiskt bara är Kevin Magnussens bil som blivit utrustade med dom. Förhoppningsvis har de bättre tempo under loppet imorgon och Guenther Steiner lät trots allt hoppfull när han blev intervjuad efter kvalet idag.

Marcus om: F1 2022 Hungarian GP
En strålande glad George Russell efter sitt livs första pole position i F1.

"It was a medium qualifying session today. In FP3 with the rain, it was neither here nor there, so no conclusion can be taken from there. In qualifying, it wasn't perfect but still if we have good starts like we had in France, we can still go for points. We got out of Q1 pretty well, but we just didn't have the speed to get into Q3. We're focused now on tomorrow, we'll hopefully get a good start as we normally do and try to put ourselves in the position to score points. We're here to fight and tomorrow that's what we'll be doing." Som alltid håller jag tummarna för att Haas lyckas placera i alla fall en av sina bilar på poängplats och Hungaroring brukar ju trots allt kunna bjuda på rafflande drama, så vad som helst kan hända.

Om jag ska försöka spå in i min lilla kristallkula och göra en definitivt gissning kring morgondagens resultat så tror jag att det blir en av Ferrari-bilarna som tar hem segern. Leclerc kommer runda av säsongens första del med en välförtjänt seger och Carlos kör i mål på andra plats. Hungaroring är som skapt för de röda bilarna och alla de andra teamen kommer få kämpa hårt för att hålla tempo med dom. Tredjeplats kommer Max Verstappen att ta följt av Lewis Hamilton. George Russell får nog i slutändan nöja sig med en femteplats följt av någon av Alpine-bilarna. Lando Norris kommer nog tyvärr falla bak i ledet trots han gjorde så bra ifrån sig under kvalet.

Hur tror ni andra att morgondagens lopp runt Hungaroring kommer gå?



Loading next content