Svenska
Gamereactor
artiklar

Bäst Hittills 2022

Spelåret 2022 har såhär långt varit ganska blekt men enligt gammal vana har vi på Gamereactor korat det vi anser vara årets tio hittills bästa titlar...

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i
HQ
Bäst Hittills 2022

(10) The Quarry
Supermassives andliga uppföljare till slasherklassikern Until Dawn fängslade hela redaktionen under de varma sommarmånaderna och det skall sägas direkt, att våra förväntningar var högt ställda, precis som sig bör med tanke på hur mycket vi alla älskade föregångaren. Vi levde dock inte i villfarelsen om att vi skulle få se något banbrytande, något vi aldrig har sett från studion tidigare. Nej, vi förväntade oss mer av samma, varken mer eller mindre för vi vet ju samtidigt att det är det här de är bäst i branschen på. Spännande, karaktärsdrivna QTE-äventyr med en rejäl dos nostalgi och och mängder av klyschor och precis så blev det också när The Quarry droppade precis innan industrisemestern drog igång. Den här gången hade man bytt skådeplats från öde skidort till ett läger i skogen och det var effektivt och något som stämde väl överens med årstiden. Om Until Dawn var en "Teen slasher" inspirerad av filmer som Fredagen den 13:e, Halloween och Scream så var det här mer präglat av Motorsågsmassakern och The Hills Have Eyes. Särskilt läskigt var det dock inte. Spännande och engagerande, ja absolut men inte ens de mest lättskrämda på redaktionen behövde bära vuxenblöja. Lite väl självspelande, definitivt var det så men vi var samtidigt så uppslukade i den tajta storyn, det finfina skådespeleriet och de magnifika miljöerna som vi inte kunde slita blicken ifrån. Vi hade också fullt upp med att försöka hålla våra karaktärer vid liv eller ta livet av dem på de mest groteska vis så vi tänkte inte så mycket på det där, att det var ganska långa filmsekvenser. Tills vi dog förstås, och insåg att Supermassive fortfarande vägrar att ge oss möjligheten att hoppa över scener vi redan sett. Då svor vi högljutt, hytte med näven och skrev arga kommentarer på sociala medier men så kom vi till ett nytt kapitel, nya kapitel som hela tiden var bättre än det förra och då var allt förlåtet igen.

Bäst Hittills 2022

(09) Neon White
Inte i vår vildaste fantasi kunde vi ana att en av årets mest beroendeframkallande spelupplevelser skulle ta sig formen av en putslustig förstapersonsskjutare fullpackad av demoner, fluffiga vita moln och nakna, dansande keruber. För Angel Matrix oheliga genreblandning av blixtsnabb action, strategi och underfundigt drama borde verkligen inte fungera så bra som det gör. Faktum är att där nog inte fanns någon alls här på redaktionen som på förhand egentligen hade några större förhoppningar kring eller såg fram emot Neon White och dess på pappret rätt grötiga upplägg. Tvivel och skepticism omvandlades dock snabbt till himmelsk extas när vi väl fick chansen att sätta oss ned med recensionsexemplaret och trots snart en månad hunnit förflyta sedan spelet landade på redaktionen har vi ännu inte kunnat förmå oss att sluta panga demoner och kasta mellan svävande plattformar. Ständigt jagandes allt bättre clear times och de där infernaliskt eftertraktade röda medaljerna. Neon White var verkligen en glad överraskning och Angel Matrix vare sig vi spelade på PC eller Nintendos bärbara var upplevelsen precis lika klanderfritt engagerande och intensivt beroendeframkallande. Ett simpelt koncept med otippat mycket djup och briljant balanserad svårighetsgrad parat med en hel arsenal av utsökt utflippade karaktärer. Det var helt enkelt omöjligt för oss att inte bli förälskade i detta fantastiska lilla spel och vi hoppas innerligt på att en uppföljare eller expansioner väntar vid horisonten.

Detta är en annons:
Bäst Hittills 2022

(08) Nobody Saves the World
På förhand var det nog väldigt få av oss som skulle tippat Nobody Saves the World på den här listan men vi har verkligen haft vansinnigt roligt med den här pärlan bland indiespel. Det som hade kunnat vara en slätstruken "dungeon crawler" som inte på något vis stack ut från mängden var allt annat än just slätstruket och med en helt egen identitet. Bara en sådan sak som att protagonisten Nobody kan anta inte mindre än 14 olika former, alla med olika egenskaper gör att det aldrig blir någon brist på variation. Detta trots att upplägget där det man faktiskt gör mest av är att rensa ut grotta efter grotta på fiender och leta skatter på förhand känns ganska repetitivt. Det blir det dock egentligen aldrig och lägger man då också till en ordentlig portion charm, skruvad humor och en liten mer oerhört detaljrik värld så kommer man väldigt, väldigt långt. Vi såg verkligen inte denna komma, den är definitivt årets hittills största skräll och det är ju alltid kul när en sådan underdog gör så bra ifrån sig. Huruvida någon uppföljare är planerad vet vi ej i dagsläget, men vi hoppas verkligen på att få spela ännu ett äventyr med Nobody någon gång i framtiden.

Bäst Hittills 2022

(07) Tunic
Andrew Shouldice älskar Zelda. Mer än någon annan spelserie, genom alla tider. Därför var det också Zelda som fick stå modell när han skulle skapa sitt alldeles egna äventyrsspel och det var charmen, estetiken, värmen och fantasirikedomen i detta underbara äventyr som fick oss att kapitulera. Tunic var lite som ett stilistiskt Zelda med en egen, klart säregen, personlighet och det faktum att Andy sade upp sig från ett välavlönat jobb som utvecklare hos teamet bakom Empress of the Deep-spelserien för att göra detta, ser vi såhär efterhand som ett mycket klokt beslut.

Detta är en annons:
Bäst Hittills 2022

(06) Teenage Mutant Ninja Turtles: Shredder's Revenge
Tribute Games underbart retropixliga beat 'em up slog ned som en bomb i början av juni och hypnotiserade oss alla med en nostalgidränkt dos charmiga knytnävsmackor till den milda grad att vissa av oss nu spelar igenom det för femte (!) gången. Jämfört med Battletoads och Streets of Rage 4 slog sköldpaddorna hårdast och av de senaste årens 80-talsdoftande återblickar till den tidens kanske mest populära spelgenre är det Shredders ondskefulla vendetta som vi lägger med här på denna lista över årets hittills bästa spel.

Bäst Hittills 2022

(05) Hard Space: Shipbreakers
Det är svårt att inte bli glad över överraskningar. Hard Space: Shipbreakers från folket bakom moderna Homeworld-spelen är ett exempel på detta. Du intar rollen som en person vars önskan var att bryta sig fri från jordelivet och alla skulder, för att tjäna pengar och frihet. Det visar sig att det finns ett rymdprogram där astronauter i omloppsbana skrotar rymdskepp för pengar. Allt visar sig inte riktigt vara så glamoröst och underbart som annonsen försöker påskina. Ditt rymdäventyr börjar med att du får skriva något av det värsta kontrakt i skrift vi beskådat, för att sedan få din kropp utsugen av viktiga material, förintad och ditt medvetande placerade i klonkroppar. Du har mer eller mindre blivit odödlig, varje gång du sprängs, smälter, skärs i bitar eller av annan orsak dör får du en ny kropp och mer skuld då klonkroppar kostar. Du börjar med att bryta enklare rymdskepp med mindre faror för att sedan eskalera utmaningarna. Företaget hymlar inte heller med att det är billigare att lämna kvar farliga saker åt sina arbetare. De är så pass snåla att du får köpa ditt egna syre och annan utrustning själv. Vi ansåg att detta var ett fenomenalt inbjudande, beroendeframkallande pusselspel i rymden, som engagerade oss i en oförväntat roande syssla. För att skapa lite variation finns även lite karaktärer, röstskådespel och saker att hitta i miljöerna. Trots att du gör samma sak upprepade gånger var pusslen ruskigt roande att klara så fort och effektivt, som möjligt. Det är en av årets stora överraskningar och kvalar därför in på vår lista.

Bäst Hittills 2022

(04) Total War: Warhammer III
Det är svårt att inte jubla över Creative Assemblys försök att återskapa miniatyrspelet Warhammer Fantasy Battle. Med två makalöst bra strategispel i serien redan var förhoppningarna på trean enorma. Denna gång var betoningen på ärkeskurkarna i detta universum, nämligen Chaos. Du fick inte bara chansen att spela som de demoniska styrkorna med representation för de fyra olika gudarna utan också en karaktär som förenade alla under en flagga. Kampanjen lät oss tävla om att hitta själar som en av sju fraktioner i de fyra olika demoniska världarna, för att göra slut på en av de äldsta skurkarna i varumärket. Med en fantastisk prolog som satte upp orsakerna bakom kampanjen, med en döende gud fick vi följa en karaktär i förfall till ondska. Det var en fantastisk introduktion som höll hög klass. Förutom kampanjen med sitt intensiva tempo där det händer något varje omgång fanns det även fler spellägen. Ett skärmytslingsläge, Co-op för 8 spelare med mängder av inställningar, scenarion och alternativ bjöd på långvarig underhållning. Utöver det fanns det ett robust flerspelarläge, som erbjöd något för alla. Borta på horizonten kommer alla tre spelen slås ihop i slutet på augusti i en superkampanj vid namnet Immortal Empires som förenar tre spel och allt innehåll. Det är svårt att inte imponeras över detta hantverk och därför når det vår fjärde plats över de bästa spelen vi spelat under året.

Bäst Hittills 2022

(03) Horizon: Forbidden West
Många var vi på redaktionen som såg fram emot att Horizon Zero Dawn skulle få sig en uppföljare och när Guerrilla Games äntligen släppte Horizon Forbidden West i våras kändes det som om cirkeln nu var sluten. Det vi fick var ett otroligt vackert postapokalyptiskt actionäventyr som inte bara levererade en stor levande värld, den levererade en gripande story och lät oss fightas med fiender som fick oss att hålla oss på tårna, nämligen metallbestar i dinosaurieform som inte alltid var så lätta att besegra. Världen i sig tog oss genom blåsiga snöiga bergstoppar till heta öknar och stränder med härligt turkost vatten som lockade oss till bad om det inte vore för monstren som man visste lurade under ytan, en kontrast som gav en skön variation i spelet. Det är alltid en tjusning när du har ett val på vilket sätt du vill spela på och spelet lät oss göra precis det. Svårigheten varierade stort på fienderna genom spelet och hur du tog dig an dom, om så i ett rent Ramboanfall med hela din vapenarsenal eller helt enkelt genom att planera och smyga, bygga fällor och bida din tid.

Vi var inte längre bara bundna till ett äventyr på marknivå, utan nu kunde vi även upptäcka en värld under vattenytan och en värld ovanför molnen vilket väckte en frihet och ett nytt sätt att ta sig fram på och utforska den massiva spelvärlden. Guerilla Games har med Horizon Forbidden West skapat ett spel där man inte hittar mycket att slå ner på utan de har gett oss ett spel med en styrning som är så nära perfekt man kan komma, hissnande vacker grafik och en story och protagonist som man faktiskt bryr sig om. Och det är denna blandning som gör detta till ett av de bästa äventyrsspelen detta år 2022. Vi kan bara hoppas att detta inte är det sista spelet i denna serie, för vi vill se mer av Aloy och hennes vänner.

Bäst Hittills 2022

(02) Triangle Strategy
Efter succén som var Octopath Traveler väntade vi nog oss en minst lika trevlig upplevelse när det kom till uppföljaren Triangle Strategy. Och visst fick vi det. Vad vi inte hade väntat oss var en helt annorlunda upplevelse, för istället för att spela på det säkra kortet med en ren och skär kopia av alla system gjorde Square Enix istället precis tvärtemot. Istället för åtta spelbara karaktärer fick vi en spelbar snubbe och istället för turbaserat, klassiskt japanskt rollspel i striderna fick vi strategibaserat likt Final Fantasy Tactics eller Fire Emblem-serien. Allt detta var gjort i högsta kvalitet där berättelsen som utspelas under ett krig verkligen bet sig fast och där alla val vi gjorde kändes viktiga och som att det påverkade hur kriget skulle sluta. Offra ett helt folkslag för att det stora, onda kungariket inte ska attackera? Eller försvara allt vi ägde och hade mot en mycket starkare och större militär? Det fanns många vägval i berättelsen och det gjorde att spelet hade ett enormt omspelningsvärde. Det går inte att hitta några dåliga ord för upplevelsen vi hade. Vänskapen och relationerna mellan karaktärerna kändes hela vägen in i hjärtat. Skulle vi bli förådda av våra närmaste? Triangle Strategy var mer än vad vi förväntade oss och hör utan tvekan hemma bland toppen när det gäller halvårets bästa spel.

Bäst Hittills 2022
From Softwares senaste spel anser vi vara årets hittills bästa. Håller du med?

Årets hittills bästa spel 2022:
(01) Elden Ring
Ett tag kändes det som att vi aldrig skulle få se dagsljuset av Elden Ring. Väntan tycktes vara evig. Men i slutet av februari hände det äntligen. Då fick vi äntligen lägga labbarna på From Softwares hypade titel. En minoritet på redaktionen har förvisso alltid hatat studions spel men en klar majoritet av redaktionen har älskat dem, och till och med gått så långt att kalla Bloodborne och Dark Souls för deras favoritspel någonsin. I Elden Rings fall var det inte annorlunda. Eller jo, kanske lite ändå. För Elden Ring är enligt oss det absolut bästa spelet som studion har levererat och flera av oss fick kämpa i många veckor att återgå till ett civiliserat liv efter att ha tillbringat så mycket tid i denna förtrollande värld. Den spelvärld som vi här stötte på var så oerhört proppad med hemligheter, väntandes på att bli upptäckta. Till skillnad från så många andra open world-spel stämplade man inte heller kartan med ledtrådar, utan lät spelaren på egen hand utforska världen - helt utan guidning. Här anser vi att flera utvecklare borde ta efter då det känns bra mycket mer belönande för spelaren att upptäcka en plats för att sedan inte ha en aning om vad som finns där. Inte heller ska vi glömma den mästerliga musiken som ackompanjerade oss samtidigt som vi dräpte monster och herrar. Elden Ring kändes på många sätt som From Software: Greatest Hits där man hämtade lite från alla deras tidigare spel för att leverera ett så varierat och innehållsrikt spel som möjligt, vilket visade sig vara en genial idé. Vi kan bara hoppas på att detta inte är det sista vi ser av denna nyskapade serie. Elden Ring är nämligen ett sant mästerverk som vi sent skall glömma.

Vilka är årets hittills bästa spel enligt dig?



Loading next content