Svenska
Gamereactor
artiklar

Sony @ E3 2013

Om bara en vecka är det Sonys tur att hålla presskonferens i samband med årets E3-mässa. Jonas Mäki tar en titt på vad de kommer att visa upp...

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i

Mycket står på spel för Sony inför presskonferensen på E3 om bara en ynka vecka. Till skillnad från Microsoft så hade Sony en bejublad visning av Playstation 4 i våras där det mesta klickade. Man hade spelen, man hade mer prestanda än väntat och gav inga negativa besked. Det här är historiskt så som Playstation-konsoler presenterats. Efter blytunga demonstrationer har det därefter följt E3-presskonferenser där kritiken istället varit svidande.

För det är ju trots allt så att det aldrig funnits, och aldrig kommer att finnas den perfekta konsolen. Microsoft fick mycket, ibland välbefogad, kritik för hur man löser saker som begagnade spel, DRM och för designen på konsolen. Sony har klarat sig ifrån detta - mestadels för att man helt enkelt inte pratar om det. Men faktum är att Sony var först av alla med onlinepass, så chansen att man vill fortsätta med ett liknande koncept måste ändå anses sannolikt.

Likaså är det svårt att kritisera Sony för hur konsolen ser ut - när de faktiskt inte visat upp den. Normalt bygger Sony hutlöst tjusig hårdvara, men många tycker samtidigt att Playstation 3-enheterna blivit mindre och mindre Sony-lyxiga för varje ny version av Playstation 3.

Sony @ E3 2013
En av de största nyheterna på Sonys presskonferens kommer vara att få se hur konsolen faktiskt ser ut, något man inte visade när den utannonserades.

Sony har därför den obekväma sitsen att behöva jobba betydligt hårdare än Microsoft för att bjuda på en positiv överraskning, medan Microsoft har sin hårt kritiserade Xbox One-demonstration att överträffa och därmed nästan automatiskt kommer överträffa mångas lågt ställda förväntningar. Men om Sony bara spelar sina kort rätt så har man alla chanser i världen att lyckas.

Även om Playstation idag är ett mindre varumärke i väst än Xbox, så är det fortfarande väldigt kraftfullt och med rätt partners, rätt spel och rätt tjänster - så borde det kunna gå vägen. Jag är fullständigt övertygad om att det finns en nog stor marknad som är intresserad av en mer renodlad spelkonsol utan alltför påträngande skydd mot pirater samt försök att innesluta spelaren i ekosystem som liksom knyter upp en för all framtid.

För min egen del är det nästan lika spännande som spelen att få höra vad Sony väljer för lösningar i fall som dessa. Playstation 3 var som bekant konsolen där man kunde lägga in egna operativsystem, spela online gratis, dela med sig av köpta spel till polarna och importera spel fritt eftersom regionsskydd saknades. Det belönade spelarna med att helt rata den till förmån för Microsoft och Nintendo, så det är långt ifrån självklart att Sony kommer försöka sig på samma grej igen.

Sony @ E3 2013
Den nya handkontrollen har flera nya funktioner, varav den tryckkänsliga plattan på framsidan är den mest utmärkande.

Nyckelordet i förra stycket är dock "nästan". För inget slår som sagt spelen. Och här lär det bli tal om en hel del intressanta grejer, då Sony har flest format av alla att stödja. Playstation 3 kommer vara viktigast i åratal, PS Vita måste få en blodtransfusion och Playstation Mobile ska såklart underhållas.

Men överlägset mest intressant är såklart Playstation 4. Så det är där jag tar och börjar. Förutom det uppenbara, att Sony kommer visa mer av redan avslöjade spel som Driveclub, Infamous: Second Son och Killzone: Shadow Fall, så kommer vi såklart att få se en hel del nytt. Det är känt att Naughty Dog-teamet som gjort The Last of Us inte är detsamma som gjort Uncharted-spelen. Och Nathan Drake är den mest framgångsrika spelfiguren Sony någonsin haft.

Därför tror jag att det ligger nära till hands att tro att Sony kommer att bjussa på Uncharted 4. Till skillnad från hur Sony tidigare jobbat med nya spelserier inför varje generation, så tror jag det blir mer uppföljare den här gången. Det har visat sig vara försäljningsmässigt säkrare, så det är mest troligt en riktig strategi från Sonys sida. Därmed inte sagt att vi inte får några nya spelserier dock, utan det finns åtskilliga Sony-ägda studios som hittills inte visat vad de jobbar med.

Sony @ E3 2013
Det makalöst läckra Driveclub tycks bli en västerländsk motsvarighet till Gran Turismo-serien som tappat lite i popularitet.

Det inkluderar giganter som Sony Santa Monica (jag räknar inte Hohokum), men även Media Molecule och en andrapartsstudio som Quantic Dream. Alla dessa jobbar såklart på Playstation 4-spel, och även om man inte vill visa allt på en gång så behövs det rejält med spel till premiären och efterföljande period så det kontinuerligt kommer nya titlar. Vi ska såklart inte ha orimliga förväntningar med tanke på att Sony redan visat upp ett gäng exklusiva Playstation 4-spel, men Sony har en väldigt stark förstapartsutveckling. De kommer utan att tveka visa upp några fräscha spel som drar nytta av den nya hårdvaran på ett ypperligt sätt.

Det är något jag tror kommer ta en hel del plats på Sonys presskonferens. Trots allt är det en ny konsol det handlar om och bara förbättrad grafik skulle förmodligen inte få nog många personer att rusa till butiken för att köpa en burk. Den nya teknologin måste alltså visas upp, och förutom den nya handkontrollen tror jag Sony har något annat i bakfickan.

Sony @ E3 2013
Playstation Eye nämndes flitigt redan vid utannonserandet av Playstation 4. Sony har dock varit lite vaga med om den ska medfölja konsolen eller ej.

Dels ska man såklart visa upp konsolen överhuvudtaget, men dels lär man ha någon annan form av nyhet. Exempelvis som att berätta att Playstation Eye kommer att medfölja varje ny konsol. Det är kanske extra troligt med tanke på att Sony sägs ha beordrat alla utvecklare att antingen lägga in stöd för antingen Remote Play med PS Vita - eller stöd för Playstation Eye. Med tanke på hur få som faktiskt har en PS Vita, tror jag inte det är ett särskilt lockande alternativ för många utvecklare som nog hellre satsar på Playstation Eye-stöd eftersom de ändå ska göra något liknande för Kinect i många fall.

Och om det är så att Sony faktiskt skickar med en Playstation Eye i alla konsoler så vrider man ett viktigt vapen ur händerna på Microsoft. Måste man köpa Playstation Eye separat blir det mer som nu, där nästan ingen har kameran och det därför kommer för få spel som stödjer den. En annan sak som Sony lär berätta en hel del om är sina nya onlinetjänster. Fler servar, bättre funktioner och liknande lär vara ett absolut måste.

Sony @ E3 2013
Playstation Plus har efter en trevande start varit både prisvärd och genomtänkt. Räkna med betydligt mer av den varan till Playstation 4.

Men sådant kostar såklart pengar. Sony har lyckats väldigt bra med sitt Playstation Plus-koncept och det lär man vilja bygga vidare på. I nästa generation vill man nog att betydligt fler ska abonnera, så mer funktioner lär kräva Playstation Plus. En utveckling jag tror är positiv och som kommer ge Playstation ett rejält sving närmare vad Microsoft skapat med Xbox Live.

Sedan var det priset såklart, och jag tror på ryktena som säger att Playstation 4 faktiskt är något billigare att tillverka än vad Xbox One är. Kinect tror jag är väldigt mycket dyrare att tillverka än Playstation Eye och förhoppningsvis kan denna mellanskillnad komma oss konsumenter till godo, om nu inte Microsoft verkligen vill priskriga. Jag tror som bekant på 5000 kronor för Xbox One, och Playstation 4 tror jag istället vi kommer att kunna köpa för 4500 kronor.

Sony @ E3 2013Sony @ E3 2013
Uppföljaren till Dragon's Dogma och Final Fantasy Versus XIII är två tredjepartsspel som ryktas vara på väg att bli Playstation 4-exklusiva.

Sony är kända för att framför allt förlita sig på sin egen spelutveckling vid konsollanseringar. Men man ska inte lura sig själv, deras spel har inte sålt som man ibland kan tycka att de förtjänar. Det här vet Sony om och tredjepartsutveckling kommer vara viktigare än någonsin. Följaktligen har det kommit flera rykten som säger att Sony varit ovanligt aggressiva med tredjepartsexklusiviteter. Bland annat ryktas det om att Sony skaffat ensamrätten på Dragon's Dogma II.

Ett ytterligare exempel på det är att Bungie just nu ges känslan av att favorisera Playstation 4 före Xbox One. Det blev ramaskri när det utannonserades att Final Fantasy XIII skulle släppas till Xbox 360, men det här är flera gånger större ändå. Och jag tror det är helt rätt tänkt. Destiny har potentialen att bli nästa stora grej och Bungie kommer även på E3 att dyka upp hos Sony för att berätta om sitt spel. Om Destiny blir som bäst till Sonys format blir det farligt för Microsoft då väldigt många Halo-entusiaster garanterat är nyfikna på Bungies nästa spel. Det är verkligen konkurrentens kärntrupper man når på det här viset.

Sony @ E3 2013
Att se Bungie hos Sony var en rejäl överraskning. Att låta en av världens bästa utvecklare få resurserna från världens största utgivare och sedan förknippa resultatet med Playstation 4 är ett genidrag av Sony.

Men Sony kommer såklart också ha mer ändå så, och man har visat sig vara generös med att låna ut sina figurer till andra. Till exempel kunde man spela som God of War-bödeln Kratos i Mortal Kombat. Den typen av grejer tror jag vi kommer få se mer av. Jag tror även att Square Enix kommer ty sig till Sony igen. Final Fantasy Versus XIII har som bekant inte släppts ännu, men Square Enix förnekar att det skulle vara nedlagt. Kanske är det, som ryktet säger, nu ett Playstation 4-exklusivt spel. Stort isåfall.

En annan herre vi garanterat kommer få se är Hideo Kojima. Han må ha smygvänstrat med Microsoft några gånger på slutet, men Kojima är stor Sony-supporter och jag tror lugnt vi kan utgå från att han kommer dyka upp hos Sony och ha något åtminstone delvis exklusivt att berätta.

Utöver Playstation 4 snackas det mycket om att PS Vita ska få stor uppmärksamhet hos Sony. Personligen tror jag inte alls på ryktet. Visst kommer PS Vita vara närvarande, och visst lär man visa upp en ny version av hårdvaran. Men att man plötsligt skulle ha fått en massa tredjepartsspel ser jag som osannolikt. Det lär vara en ny Assassin's Creed-spinoff och kanske något mer, men sexigare blir det inte. Det lär istället vara Sony själva som har några spel på gång (inte minst en version av Gran Turismo 6), men fortfarande långt ifrån tillräckligt.

Sony @ E3 2013
En enhet som lär göras om i samband med årets E3-mässa. Sony behöver ge PS Vita nytt blod, och nya designer brukar vara helt rätt drag för ändamålet.

Därmed inte sagt att Sony inte satsar på PS Vita, men det alla vill höra om är Playstation 4. Varför berätta grejer som ändå kommer att dränkas i Playstation 4- och Xbox One-hype på E3? PS Vita kan vi nog få höra mer om efter sommaren, på Gamescom och vid andra tillfällen. Men E3 2013 kommer handla helt om nästa generation, och så är det med det. Och det kommer även göra att Playstation Mobile får minimalt med utrymme.

Det inkluderar även Playstation 3. Störst plats tror jag Quantic Dreams Beyond: Two Souls kommer få. Även Gran Turismo 6 kommer såklart att visas, liksom sannolikt The Last of Us och som det ryktas även The Last Guardian. Men jag tror Sony kommer ha mer än så i spelväg samt en prissänkning. Särskilt mycket tid av presskonferensen lär dessa godbitar trots allt inte få eftersom Playstation 4 som sagt är absolut viktigast.

För att summera så har Sony mest att bevisa på sin presskonferens. Gör man en sämre show än vid utannonseringen så kommer folk tycka att det var just sämre. Det var vid motsvarande E3 2006 som all superhype plötsligt vände för Sony och fick många att vända sig ifrån Playstation 3. Jag tror dock de lärt sin läxa och med bara lite ödmjukhet inför konsumenträtt tror jag Sony kan närma sig lanseringen av Playstation 4 i rejäl medvind.

• Läs allt om Microsoft @ E3 2013 på denna länk!Loading next content


Cookie

Gamereactor uses cookies to ensure that we give you the best browsing experience on our website. If you continue, we'll assume that you are happy with our cookies policy