Svenska
Gamereactor
artiklar

Årets hittills bästa Ipad-spel

Vi har plockat ut de allra bästa, snyggaste, roligaste och mest förträffliga Ipad-spelen från 2013 som vi kunde hitta. Här har du en maffig lista med superba speltips till din padda

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i
HQ
Årets hittills bästa Ipad-spelÅrets hittills bästa Ipad-spel

Little Inferno
Little Inferno (finns även till PC, Mac, Wii U Eshop och Linux) kombinerar äventyrsgenren med pussel på ett underbart sätt. Du måste kasta saker i en eldstad och se dem brinna. Det är så galet, beroendeframkallande och annorlunda, att man bara kan jubla. Spelet spränger genregränser men behåller ändå det som utgör ett bra äventyr: en önskan att hitta svar och lösa problem. Man måste nämligen kombinera saker som ska brännas för att lösa mindre ordgåtor. Tillsammans med en intressant historia och några dystra videoklipp, kan du inte göra annat än att kapitulera inför Little Inferno. Speciellt om du har fått nog av alla vanliga genrer och konventioner.

Årets hittills bästa Ipad-spelÅrets hittills bästa Ipad-spel

Xcom: Enemy Unknown
Firaxis har haft höga ambitioner: att leverera samma spelupplevelse till mobila Ios-enheter som vi redan sett på konsoler och PC. Det har man i stort sett lyckats med. Precis som en PC-spelare observerar tristare strukturer och minskad upplösning i ett konsolspel, hoppar Ios-spelet bara ned någon pinne på grafikstegen. Men det är inte så mycket som man skulle kunna frukta. Illusionen är bra. Inte minst på grund av den mindre skärmen, de många bibehållna CGI-sekvenserna, röstskådespeleriet och den utmärkta musiken av mästaren Michael McCann. Allt detta kan också avnjutas här, och precis som i Deus Ex genererar de storslagna kompositionerna en mycket speciell känsla av desperat och global kris. Detta är ett långt spel, men som tur är kan du använda Icloud-funktionen, så du kan fortsätta spela på andra enheter. På Ipad 4 kommer att få en fantastisk touch-optimerad upplevelse medans du får leva med några hack på till exempel Ipad Mini. Förväntar du dig en optimerad handhållen version av din favorittitel, måste du förbereda dig på några få kompromisser. Kan du leva med detta är Xcom: Enemy Unknown ett strategispel i toppklass.

Detta är en annons:
Årets hittills bästa Ipad-spelÅrets hittills bästa Ipad-spel

Joe Danger Touch
Bensinångor, glada färger och våghalsiga stunts. Den lycklige lille stuntmannen Joe Danger bränner återigen gummi för att nå ära och berömmelse. Det är imponerande hur mycket innehåll Hello Games har packat ned i Ios-versionen. Grafiken känns som tagen direkt från de stora konsolerna, vilket verkligen inte kan skada. Den fantastiska och otroligt precis touch-kontrollen, som huvudsakligen består av swipe-rörelser, fungerar perfekt och sammantaget är detta ett av de bästa spelen i sitt slag på Ios.

Årets hittills bästa Ipad-spelÅrets hittills bästa Ipad-spel

Badland
Denna titel har redan vunnit flera priser, och det är lätt att se varför. Den närmast zen-liknande atmosfären som blandar färgglada bakgrunder med mörka silhuetter, är verkligen fantastisk. Här får du ett slags endless runner (dock uppdelad i banor) där man måste vara medvetna om sin omgivning mer än vanligt. Spelkontrollen är begränsad till duttande på skärmen, men de många uppgraderingarna och minipusslen ger helheten lite extra glans. Det är roligt att utvecklaren har inkluderat multiplayer som låter dig tävla upp till fyra spelare samtidigt på en Ipad. Vill du ha ett annorlunda plattformsspel med massor av innovation, hittar du det här.

Detta är en annons:
Årets hittills bästa Ipad-spelÅrets hittills bästa Ipad-spel

Blade Lords
Det är som att kliva in i en godisbutik fylld med japanska fightingspel. Playsoft Games har skapat ett gratis, underhållande fightingspel i bästa Soul Blade/Tekken-stil som lyckas balansera fint på freemium-vågen. Vi följer hjälten Sakuraba, som plötsligt befinner sig på ett storslaget äventyr för att sätta samman ett gäng och så småningom besegra The Dark Lord. Och så ska det brytas nackar och slåss med blixtar och dunder. Självklart med lama mellansekvenser och prat i stil med "du suger/är en värdig motståndare, nu måste vi slåss." Du har bara tre knappar, som var och en styr hårda eller snabba slag och förflyttning. Det låter ganska enkelt, men är mycket mer komplicerat än så. Å andra sidan är valet av ett fåtal knappar ett smart drag, eftersom pekskärmen aldrig hamnar i vägen för det roliga. Saknar du något som ger dig en snabb fighting-fix med massor av innehåll och variation, ge Blade Lords en chans. Nämnde vi att det är gratis?

Årets hittills bästa Ipad-spelÅrets hittills bästa Ipad-spel

AVP Evolution
AVP Evolution är i grunden en brawler, men under spelets 19 nivåer öppnar det upp sig och blir mycket mer. Till att börja med låter spelet dig välja själv vilken roll du vill ta. Vill du börja som en Predator eller Alien? Valet är ditt (även om du kommer att spela båda). Viktigast av allt är detta, till skillnad från Gearbox skrämmande tråkiga licensspel till konsol, en fullt kapabel version av kampen mellan marinsoldater, aliens och predators. AVP Evolution vittnar om en utvecklare med viljan att leverera och för cirka 30 kronor är det definitivt en njutbar upplevelse trots en medioker start. Spelet har sedan lanseringen förfinats och utvidgats, och är nu en ännu bättre upplevelse än vid releasen. Förvänta dig ingen stor spelmagi, men om du behöver en ny fix, som omfattar två av universums mest ondskefulla raser, är detta ett bra val.

Årets hittills bästa Ipad-spelÅrets hittills bästa Ipad-spel

Plasma Sky
En bullet hell-shooter för nybörjare. En explosion av neonfärger. Power-ups. Härlig chiptune-musik och massor, massor av bra design. Så enkelt är det. Du har 80 banor där klassiska och nya, uppfinningsrika fiender typer måste skjutas i bitar. Banorna är extremt korta och du kan klara alla enkelt på max en timme. Ett nytt spelläge har precis lagts till för er som bara har två minuter till att tävla om höga poäng. Justerbar touch- eller tilt-styrning säkerställer också att spelkontrollen är perfekt. Missa inte detta om du älskar retro, neon och top down-shooters.

Årets hittills bästa Ipad-spelÅrets hittills bästa Ipad-spel

Asphalt 8: Airborne
Gillar du inte seriös racing, är valet enkelt. Gameloft har helt enkelt gjort den bästa arkadracern till mobiler med sin åttonde del. Som vanligt erbjuds ett hav av bekanta platser. Tokyo, Barcelona, Venedig, Franska Guinea, Monaco, London, Nevadaöknen och Alperna utgör scenerierna under de olika banorna. Men detta är varianter av länderna som man bara kan uppleva i de galnaste av feberdrömmar. Ta bara Tokyo. Här får vi natthimmel, massor av glänsande skyskrapor och reklamskyltar, massiva motorvägar, upplysta tunnlar och en jätte-mech som plötsligt klampar ner på körbanan. Ja, en mech. Som du säkert kan räkna ut, har Gameloft tagit sig vissa konstnärliga friheter här. Det är just de friheterna som får Asphalt 8 att glänsa. Det handlar om att skildra något roligt, snarare än något realistiskt. Inklusive galna dödshopp och stunts. Om du väljer att spela karriärläget erbjuds åtta säsonger med 15 banor i varje. Med åtta olika platser, som också kan köras "baklänges", finns det tillräckligt med innehåll här, däribland flera olika spellägen och 47 licensierade bilar. Detta är i korthet ett ymnighetshorn av läckerheter för galna racingfanatiker.

Årets hittills bästa Ipad-spelÅrets hittills bästa Ipad-spel

Warhammer Quest
Hunters 2 var bländande välgjort, det var djupt, men ändå lättillgängligt, fungerade perfekt med touch-kontroll och var lätt en av plattformens bästa strategispel. Warhammer Quest byter ut de glittrande legosoldaterna från framtiden mot fantasykaraktärer Games Workshop, och lägger till känslan av tärningskast i beräkningarna samt en något annorlunda syn på de strategiska funderingarna. De dagliga slumpmässiga uppdragen från Hunters 2 ersätts med ständigt föränderliga dungeons. Det är dock samma motor som fortfarande driver hela rasket. Och det är ett bra val. Tiden sedan det senaste Hunters-spelet har uppenbarligen brukats på att korrigera de små irriterande punkter som fanns i de tidigare spelen. Warhammer Quest utstrålar atmosfär, det har ett lättförståeligt upplägg och är troget originalspelet. Sedan recensionen blev klar, har undertecknad lagt dussintals timmar på spelet, och antalet växer fortfarande. Warhammer Quest är en värdig utmanare till årets bärbara spel.



Loading next content