Svenska
Gamereactor
artiklar
Metal Gear Solid V: Ground Zeroes

13 saker du måste veta om Metal Gear Solid V: Ground Zeroes

Vi har spelat kommande Metal Gear Solid V: Ground Zeroes, prologen till Metal Gear Solid V: The Phantom Pain. Något betyg ska vi inte sätta än på någon vecka, men vi har redan nu listat 13 punkter som vi tycker att du bör veta om såhär på förhand...

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i
HQ

1. Såhär har Metal Gear Solid fungerat förut
Prologen inför Metal Gear Solid 2 fyllde i mångt och mycket samma funktion som Metal Gear Solid V: Ground Zeroes nu gör för Metal Gear Solid V: The Phantom Pain. Det handlar om att sätta upp ett regelverk, visa upp funktioner och lära ut grunder för att sedan kunna smaska till ordentligt med ytterligare en lansering. Om du, precis som jag, retade upp vakter vid helikopterplattan i det första öppna området på Shadow Moses i det första Metal Gear Solid-spelet bara för att testa den artificiella intelligensen så kommer du att greppa poängen med Metal Gear Solid V: Ground Zeroes direkt.

2. Bara två timmar långt
Ja, Metal Gear Solid V: Ground Zeroes är bara cirka två timmar långt, sett till huvudstoryn. Vi klockade vår spelsession som inte sträckte sig längre än till två timmar och 23 minuter. Då utforskade vi ändå områden till leda och tog det lugnare än vad man bör förväntas ha tålamod till. Kort, med andra ord. Väldigt kort.

3. Men det är inte allt
Förutom huvudstoryn finns fyra valfria sidouppdrag att låsa upp, och även om dessa utspelar sig på samma område som huvuduppdraget sker det på annan tid på dygnet och med en helt annan infallsvinkel på problemlösning. När vi var färdiga med dessa hade vi tydligen bara klarat lite mer än 20 procent.

Metal Gear Solid V: Ground Zeroes
Snake snubblar på en grästuva. Och dör.
Detta är en annons:

4. Bli bäst
Av alla ord man kan använda sig av när man vill förklara något är det nog återspelningsvärde som verkligen ringar in vad Metal Gear Solid V: Ground Zeroes står för. Alla insatser betygsätts och rankas på en lista där man förstås lever på hoppet om att en dag skina på toppen. Rankingen påverkas av flera faktorer, bland annat hur lång tid det tog och hur många fiender som lade märke till dig. Det finns också massa prylar och hemligheter att samla in och upptäcka.

5. Sparsamt med filmsekvenser
Förutom en utdragen filmsekvens (som vi redan sett i en trailer) och en lika lång filmsekvens som knyter ihop säcken i slutet av äventyret, finns här förvånansvärt få filmsekvenser. För att vara ett Metal Gear Solid-spel, det vill säga. Den längsta klockar in på sju minuter. Vad gäller ljudloggar som ligger utspridda här och var går dessa att lyssna på medan man smyger vidare i livet.

6. Reflexer på steroider
Risken finns att Kojima kan komma att dela in sina fans i två läger med den här punkten. I händelse av att du upptäcks saktas nämligen tiden ned vilket ger dig några ögonblick extra att antingen knocka eller döda fienden innan han hinner kalla på förstärkning. Se till att ha en ordentlig ljuddämpare på pistolen bara, om du inte ser något annat val än att döda, annars blir situationen förstås ännu värre.

7. Evakuera med stil
När det blir bråda dagar är det tur att man kan kalla in en helikopterskjuts som kommer och hämtar Snake. Två helikopterplattor har placerats längs med kusten utanför basen där man kan plockas upp med relativ enkelhet. Den som däremot vill utmana ödet lite kan istället påkalla uppmärksamhet - vilket ju Snake gör bara genom att synas - för att sedan kalla in en helikopter rakt in i basen med hopp om att fly medan pistolkulorna viner kring rotorbladen. Du kan till och med låsa upp låten till Ride of the Valkyries, vilket ju är väldigt fränt.

Detta är en annons:
Metal Gear Solid V: Ground Zeroes
Ett fångläger är spelplatsen för Metal Gear Solid V: Ground Zeroes. Det innebär mängder av tält att lura bakom, bland annat.

8. Ett erbjudande du inte kan motstå
Ett snabbt tryck på höger axelknapp oskadliggör vakter med enkelhet, men om du istället håller in knappen dyker en lista med alternativ upp på skärmen. Du kan sakta strypa vakten, döda honom omedelbart, eller istället välja att fråga ut honom. Sistnämnda är fiffigt när du vill få tillgång till information som vakterna helst inte vill dela med sig, och det kan hjälpa dig att leta rätt på allt från ammunition till essentiella föremål för uppdraget.

9. Hjälpsamma vakter
En utslagen vakt fungerar fint som mänsklig sköld, och den här gången kan Snake kasta upp sina fiender bak på ryggen så att han fortfarande har händerna fria att skjuta med. Han kan dessutom jogga samtidigt. Tröttnar du däremot på tyngden så är det förstås inte jobbigare än att traska över till första bästa klippa och trycka på höger axelknapp.

10. Markera mera
Genom att zooma in på fiender med kikarsiktet markerar du dem varpå de dyker upp på kartan. Det underlättar förstås när du vill hålla konstant järnkoll på vart vakterna befinner sig. Det finns till och med ett minispel där det gäller att markera alla vakter så fort som möjligt.

Metal Gear Solid V: Ground Zeroes
Vid eventuell upptäckt saktar tiden ned vilket ger Snake en liten chans att neutralisera sin fiende innan denne hinner slå larm.

11. Nya spelregler
Snake kan, till skillnad från sin efterträdare Solid Snake, inte knacka på väggar för att distrahera vakter. Han kan däremot kasta magasin som för oväsen för att få vakterna att vrida på huvudet och smyga förbi. En annan skillnad är att Snake inte har tillgång till något högteknologiskt kamouflage den här gången.

12. Vidrig brutalitet
Vissa scener är så våldsamma och otäcka att det gör ont att titta på dem. Kojima och hans utvecklingslag har inte knusslat med hur det faktiskt kan se ut på ett riktigt vidrigt fångläger.

13. Kiefer Sutherland
Det är fortfarande märkligt att höra stjärnan i TV-serien 24, Kiefer Sutherland, i rollen som Snake, men han gör det väldigt bra. Vi har teorier om varför Kojima valt att byta David Hayter, men det är ett annat ämne för en annan artikel.

Relaterade texter

Här är Playstation Plus-spelen i juni

Här är Playstation Plus-spelen i juni

NYHET. Skrivet av Carl Brännström

Sony har avslöjat vilka titlar som Playstation Plus-prenumeranter kan ladda hem utan kostnad under juni månad. Den kanske hetaste av dem är Metal Gear Solid V: Ground Zeroes. En bra uppladdning inför höstens Metal Gear Solid V: The Phantom.



Loading next content