Svenska
Gamereactor
artiklar

Allt du behöver veta om E3 2014

Om bara drygt två veckor drar den största E3-mässan på åratal igång, och massor av stekheta spel kommer att visas upp. Vi har samlat allt du behöver veta i en mastig bamseartikel...

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i
HQ

Det är idag bara 10 dagar kvar tills den första presskonferensen dundrar igång och därmed inofficiellt startar årets E3. Jag skriver inofficiellt för att presskonferenserna är helt fristående från mässan i övrigt, vilken startar först två dagar senare. 2014 kommer bli spektakulärt. De senaste 3-4 åren har inte mycket hänt i samband med E3. Det var gamla och allt tröttare konsoler som fick färre spel än året innan, medan det folk väntade på istället var nya konsoler.

Och förra året kom presskonferenserna att handla mycket om just detta. Nya konsoler. Därför blev det heller inte riktigt så spännande som det borde ha blivit och mycket tid gick åt till att visa multiformatstitlar och liknande eftersom både Microsoft och Sony ansåg sig redan ha det som krävdes för en försäljningssuccé. Och det hade de också, i synnerhet Sony.

Den här gången står dock betydligt mer på spel. Microsoft är skadeskjutet och har fått en fenomenal Xbox-boss i Phil Spencer som på ett nästan utstuderat sätt tycks förstå precis vad communityt vill ha. Ta bara en sådan sak som Halo 5: Guardians. Det hade vilket år som helst varit huvudnumret, men i år vill Phil Spencer ha det ur vägen. Han vet att det inte räcker med att säga "Halo" och ge ett diffust premiärbesked, därför kommer det till synes inte ens att vara med i år på E3. Det lär istället bli under GDC 2015 eller rent av nästa års E3 som man dundrar på med detta.

Allt du behöver veta om E3 2014
Halo 5 är ett spel vi inte kommer att se på E3. Microsoft lät utannonsera det i förväg för att folk inte skulle färvänta sig det under deras presskonferens.
Detta är en annons:

Phil Spencer tycks istället ha kämpat på med att fylla E3-mässan med spel. Och då spel som det snackas om på nätet. Det vill säga inga interaktiva sagoböcker eller krystat långa sessioner med casual-titlar avsedda för Kinect. Hur det här efterlevs återstår såklart att se, men Microsoft har gjort ett stort nummer av att de ska vinna E3 i år, och kollar vi vad som ryktas ska visas upp så är det onekligen en imponerande laddning.

Bland spelen vi kan utgå från att vi kommer att få se, vankas Fable Legends, Quantum Break och Sunset Overdrive som ju samtliga är väldigt lovande spel vi faktiskt inte fått veta särskilt mycket om. Utöver dessa är det överlägset starkaste ryktet att Halo 2 ska släppas i ny version. Phil Spencer vägrar förneka det utan säger istället att det vore en bra idé, Röstskådespelaren bakom Master Chiefs bekräftar att det är på väg i intervjuer och otaliga andra läckor säger samma sak.

Utöver det kan vi räkna med att Rare ska berätta vad de har på gång. Det har länge snackats om att de skulle återuppväcka en gammal serie till liv, och de senaste ryktena gör gällande att det gäller Battletoads. Medan det såklart vore väldigt roligt, tvivlar jag dock på att det skulle vara någon storproduktion, utan handlar isåfall mer sannolikt om en Xbox Live Arcade-titel. Jag tror helt enkelt inte varumärket är nog spännande och konceptet särskilt lämpligt att göra något större av, även om jag såklart gärna blir överbevisad.

Allt du behöver veta om E3 2014
Det var tyst om Battletoads i decennier. plötsligt började Rare återigen prata om det via Twitter och inkludera varumärket som fanservice i Kinect Sports: Rivals.
Detta är en annons:

Istället tror jag mer på snacket om ett nytt Banjo Kazooie eller Perfect Dark. Bristen på rykten är dock oroande i dessa tider när allting faktiskt läcker ut på förhand. Crackdown 3 har det också antytts skulle vara på väg, det var faktiskt Microsoft själva som startade dessa under sina presskonferenser förra året då en Crackdown-symbol syntes bland ikonerna.

Och visst skulle Crackdown passa perfekt, men med tanke på att Microsoft har det exklusiva Sunset Overdrive som ändå i viss mån liknar det, så tror jag det här kan vara ett spel de inte vill prata om ännu. Inte heller tror jag att Gears of War 4 kommer vara med i någon omfattning. Utvecklingen har bara pågått i lite drygt tre månader och varumärket behöver få vila. Inte ens de mest lojala fansen tycks vilja ha ett spel precis nu.

Spel jag däremot tror att vi kommer få se är Forza Horizon 2 och Ryse 2. Sistnämnda är kanske inte riktigt vad folk hoppas på, men påbörjades säkert för så pass länge sedan att det inte är läge att bara lägga ner det. Trots allt är det bra för Microsoft att låta Crytek visa vad Xbox One duger till rent grafiskt, och med den feedback Crytek fick efter Ryse: Son of Rome kan det ändå bli något vettigt av detta. Forza Horizon 2 är desto roligare dock. Första spelet var helt fenomenalt och detta skulle fylla ett tomrum i utbudet till Xbox One, och förhoppningsvis även revolutionera onlinespelande med bilar.

Allt du behöver veta om E3 2014
Det ryktades länge om ett nytt Project Gotham Racing, men Microsoft förnekade och sade att de redan har två exklusiva bilserier, och Forza Horizon 2 lär vi få se utannonserat på E3.

På överraskningssidan är det svårare att förutse vad som kommer att hända. Att det kommer att utannonseras någon helt ny spelserie får vi nog räkna med. Dels en japansk sådan, men även från Microsofts interna studios. Dessutom kan vi nog få se någon mycket vag teaser-trailer om vad som komma skall från någon annan hyggligt nystartad Microsoft-utvecklare. De behöver visa att spel är på gång, helt enkelt.

Det har även ryktats flitigt om någon eller några stora tredjepartsuppgörelser för Microsoft. Jag tror på det. Det är det enklaste sättet att snabbt få extra material utan att behöva utveckla något själv (vilket tar åratal om de sätter igång nu). Spel det ryktats om att Microsoft helt eller delvis skulle försöka få exklusiviteter kring är Fallout 4, Resident Evil 7 och The Division. Att de kommer att ha en spektakulär tredjepartsuppgörelse tror jag är en realitet.

För att summera är det lite vinna eller försvinna för Microsoft. Inte bokstavligt såklart, men ska Xbox One hålla jämna steg med Playstation 4 framledes kommer det krävas ordentliga insatser för att övertyga oss spelare. Alla lär inte bli nöjda över vad de har att visa, men i slutändan har jag köpt hypen, vilket är det farligaste man gör. Det betyder att allt mindre än det man hoppas på ändå är att betrakta som en besvikelse.

Allt du behöver veta om E3 2014
Det har ryktats att Resident Evil 7 ska visas upp på E3-mässan, och även snackats om att det skulle komma att vara exklusivt till någon av Playstation 4 och Xbox One.

Även om Microsoft på förhand snackat upp sin E3-presskonferens mest, betyder det inte att Sony har några planer på att stå svarslösa. Tvärtom har de bullat upp med en hel del hype och säger sig också stå redo att lassa på med det tunga artilleriet. Medan det för Microsoft handlar om att ta sig in på banan igen, är Sonys utmaning att se till att det inte blir så. Playstation 4 säljer som smör, men hela Sony skakar i fogarna med nedlagda studios, sparkade utvecklare och konstanta underskott som gör det svårare att satsa.

Därför är det rimligt att tro att Sony också - sin vana trogen - kommer att ha en oerhört bra E3-mässa med massor av intressanta spel. Det mest självklara som kommer visas upp är naturligtvis The Order: 1886 och Uncharted 4. Båda utannonserade sedan förra året, men det har inte precis drällt av information. Nu är det dags att ändra på den saken.

Ett rimligt antagande är att The Last of Us till Playstation 4 också kommer att ha en framträdande roll. Med tanke på att spelet är utannonserat och inte så hemligt (det är en snyggare version av ett spel väldigt många klarat), och de ändå valt att vara ganska tysta om det så tyder det på en E3-demonstration. Det har länge ryktats om att Gran Turismo 6 också skulle vara på väg till Playstation 4 på samma premisser som The Last of Us, vilket inte känns helt osannolikt. Däremot betyder det isåfall att Gran Turismo 7 ligger långt fram i tiden (Sony vill inte släpps två Gran Turismo till samma format för tätt inpå varandra), vilket samtidigt vore lite trist.

Allt du behöver veta om E3 2014
The Order: 1886 blev visserligen försenat till 2015 helt nyligen, men räkna med att detta kommer vara ett av Sonys största dragplåster på deras E3-presskonferens.

Förra E3 var Guerrilla huvudnumret för Sony när de fick visa upp Killzone: Shadow Fall. Sedan dess har de jobbat för fullt på något helt annat, som sägs vara ett rollspel i en öppen värld. Och med deras tekniska kunnande vore ett sådant projekt givetvis väldigt intressant. För mig är inte frågan om dessa uppgifter stämmer, utan om E3 är platsen där vi kommer få se detta. Sony visar traditionellt mest amerikanska spel på E3, mest europeiskt på GDC och mest japanskt på Tokyo Game Show. Det är alltså bara en fråga om när. I sommar lär vi få se vad Guerrilla gör, men inte nödvändigtvis på E3.

Även God of War tror jag är något vi kommer få se mer av på årets E3. Det har varit tyst om Kratos och det är nog hög tid att damma på med antingen ett helt nytt koncept i en helt ny serie, möjligen rent av med nya huvudpersoner - alternativt bara ge fansen vad de vill ha med ett God of War 4. Oavsett vilket kommer E3 vara platsen där vi får se detta.

Störst utrymme på årets E3-presskonferens för Sony tror jag deras VR-hjälm Project Morpheus kommer att ha. Den ska förhoppningsvis finnas ute på marknaden innan nästa års E3-mässa och då är det dags att berätta lite mer om den samt visa spelen. Sony lär ha satt en massa studios på att göra spännande grejer och mest intressant är troligen kreativa Media Molecule. Det är fullt rimligt att tro att deras nästa spel är en Project Morpheus-titel.

Allt du behöver veta om E3 2014Allt du behöver veta om E3 2014
The Last of Us kommer med förbättrad grafik till Playstation 4, och det sägs att även Gran Turismo 6 kommer att konverteras till Sonys nya konsol-

Men det kommer inte bara att räcka med nya grejer, ett par starka varumärken måste också till för att folk ska vilja köpa hjälpen. Kanske kan man tänka sig att Sucker Punch eller Naughty Dog har något på gång som ska locka oss att köpa VR-hjälm. Även det evigt försenade The Last Guardian skulle kunna tänkas vara ett spel avsett för Project Morpheus. Det gäller att övertyga folk direkt, att komma dragandes med något halvhjärtat riskerar att sänka allting, så detta är oerhört viktigt för Sonys del.

Det svåraste att förutspå är alltid nya spelserier. Att tro att en uppföljare ska komma är lågoddsare, medan nya spelserier ju kräver att man känner till dem. Men att vi lär se åtminstone en ny stor spelserie från Sony utanför Project Morpheus känns rimligt. En gissning är att det är Quantic Dream eller Ready at Dawn som isåfall står för den utvecklingen. Annars lär Sony satsa på mer säkra kort (uppföljare) än vanligt, en åsikt jag baserar på att det till synes lagts ner några försök till nya spelserier under våren.

Nintendo är som vanligt de allra svåraste att förutse. De håller som bäst på att rekonstruera företaget och rusta det för framtiden. Därmed blir detta lite av ett mellanår för dem och de kommer precis som ifjol inte att ha någon traditionell presskonferens. De räknar visserligen med en ökad Wii U-försäljning, men inte i någon högre grad. Det viktigaste för dem blir att fortsätta vara relevanta och göra fansen nöjda i väntan på något nytt. Och just detta nya är precis vad jag inte tror att vi får se på E3.

Allt du behöver veta om E3 2014
Det är verkligen hög tid för Nintendo att visa nya Zelda till Wii U. En rimlig gissning är att det sedan släpps under 2015.

Nintendo 3DS säljer helt enkelt för bra och är fortfarande ganska ny, medan Wii U absolut inte är redo att ersättas ännu. Nintendo är de som är bäst på att inte avslöja vad som är på gång i förväg, och kollar vi på releaselistan inför hösten så är den praktiskt taget tom, men så kommer det inte att förbli. Något nytt Mario-äventyr tror jag inte de är redo att visa, men nog borde det vara läge att damma av Mario Party-serien igen? Wii U fullkomligt skriker efter ett riktigt bra partyspel och detta borde åtgärdas snarast, vilket jag också tror kommer att ske.

Huvudnumret är dock Zelda. Det visades som koncept redan när Wii U avslöjades och Nintendo har otaliga gånger berättat att det är under utveckling. Nu är det hög tid att plocka fram Links första äventyr framtaget med HD-grafik i åtanke. Min gissning är att Nintendo mer än någonsin lyssnat till fansen denna gång och kommer leverera vad många troligen kommer anse vara det mest vuxna spelet i serien hittills (där Majoras Mask väl måste anses ha den titeln idag?).

Utöver detta kommer antagligen Super Smash Bros ha en framskjuten plats på Nintendos visning, och vi kan troligen även se fram emot det där Yoshi-äventyret som visades för länge sedan, men som det sedan varit tyst om. Även Hyrule Warriors lär visas och nu borde det också vara dags för den första stora demonstrationen av Bayonetta 2. Nintendo har en hel del på gång till Wii U, och redan med detta skulle de ha en ganska solid laddning titlar, men jag kan ändå tänka mig att det även är dags att presentera ett nytt Metroid samt Nintendos omtalade Skylanders-utmanare. Dessutom lär det pratas en del om deras kommande exklusiva Sonic-spel.

Allt du behöver veta om E3 2014
Det känns lite för tidigt för Nintendo att utannonsera ett nytt Mario-plattformsspel, däremot skulle det kunna bli tal om ett nytt Mario Party. Sonic lär vi dock få se mer av under Nintendos visning.

Nintendo har ju även Nintendo 3DS att förse med spel och den kommer såklart få sin beskärda del kärlek eftersom det är till den Nintendo i huvudsak tjänar sina pengar. Ovan nämnda Skylanders-utmanare och Super Smash Bros lär vara huvudnumret tillsammans med kommande Pokémon-remakes. Förhoppningsvis har Nintendo större planer än så och det vore ett ypperligt tillfälle att återuppväcka någon gammal serie till just Nintendo 3DS eftersom fansen blir lika glada oavsett och utvecklingskostnaderna lägre. Mina förhoppningar är ett nytt Punch Out, vilket skulle passa perfekt.

Utöver konsoltillverkarna kommer även EA och Ubisoft att ha webbsända presskonferenser/demonstrationer, men dessa behandlar jag inte i denna artikel, som väl ändå väl visar vilken alldeles skoningslöst het E3 vi har framför oss. Som vanligt kommer vi live-rapportera det som händer här på Gamereactor samt även sända alla presskonferenserna, så häng med när allt drar igång den 9 juni. Här är tiderna som gäller i kronologisk ordning:

Microsoft - måndag 9 juni, klockan 18:30
EA - måndag 9 juni, klockan 21:00
Ubisoft - tisdag 10 juni, klockan 00:00
Sony - tisdag 10 juni, klockan 03:00
Nintendo - tisdag 10 juni, klockan 18:00



Loading next content