Svenska
Gamereactor
artiklar

Applikationer för miljoner

Iphone är mer än bara spel, även för nördar som Gamereactor-redaktionen. Elfving har tittat närmare på App Store i jakt på de bästa, roligaste och knasigaste applikationerna som finns till salu...

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i
HQ

Det fanns en tid när en vuxen människa på fullaste allvar kunde visa upp en schweizisk armékniv och skryta med dess funktioner. Det var emellertid inte knivarna, saxen och korkskruven i sig som var fascinerande, utan allt-i-ett-egenskapen, och den vinröda helheten blev tveklöst större än summan av dess utdragbara delar. Iphones applikationer är en mjukvaruvariant av samma fenomen. I en och samma glansiga pryl hittar vi flera användningsområden och även om alla funktioner inte är helt oumbärliga (ibland totalt värdelösa) är de åtminstone roliga att dra fram - bara för att man kan. Det lilla värdelösa schweiziska förstoringsglaset har ett virtuellt barnbarn i klämma-bubbelplast-applikationen till Apples lur.

På App Store hittas många riktigt bra spel till Iphone och Ipod Touch och dessa recenserar Gamereactor som bekant redan flitigt, men den här artikeln handlar om just applikationerna. Och i det fallet är App Store onekligen ett fascinerande landskap av både riktigt smart, användbar mjukvara och meningslösa (men ofta roliga) tidsfördriv.

Bara på lite drygt ett år har App Store fyllts av tiotusentals applikationer och enligt de senaste siffrorna från januari i år finns idag över 130.000 småprogram att leta bland, och ofattbara 3 miljarder apps-nedladdningar har gjorts de senaste 18 månaderna. Det handlar om allt från chattprogram och banksidor till köttrecept och vattenpass. Många är praktiska, några är fullständigt geniala i sitt användande av pekskärmen, tiltsensorn och kameran. Många är totalt fåniga och vissa bör undvikas som pesten.

Applikationer för miljoner
Detta är en annons:

Via Itunes slog App Store upp portarna i juli 2008 och sedan dess har externa utvecklare, allt från redan existerande giganter till hoppfulla privatpersoner med Starbucks som kontor, snickrat ihop applikationer och låtit världen ta del av dem. I början rådde lite av en guldrusch och då exempelvis Ethan Nicholas, skaparen av tankspelet Ishoot, drog ihop 600.000 dollar på en månad ville förstås alla göra samma sak. Långt ifrån alla blev miljonärer dock, och den självklara vinnaren var Apple själva som tar 30 procent av intäkterna och ger resten till utvecklarna. De populäraste applikationerna ska ha laddats ned över 10.000 gånger per dag och även om mycket är gratis sätter många priset på sju kronor (populärt ansett som "nästan gratis") krävs det inget snille för att räkna ut att detta innebär stora pengar för Apple.

Under ett besök hos Apple i Stockholm för ett tag sedan blev jag visad några av de senaste applikationerna som det stora äpplet anser vara hetast just nu. Det kretsade mest kring program för turister och resande och först ut var en bota-flygrädslan-app vid namn Flying Without Fear, utvecklad av Virgin Atlantic. Ett program som med sina lugnande videoklipp verkade användbart för de som brukar använda den där påsen i stolsryggsfickan till annat än tomma jordnötspåsar. Det som lugnar flygrädda bäst är kalla fakta om flygningens olika moment och därför förklarar Fear of Flying varje procedur från start till landning, med filmklipp och en lugnande berättarröst. Skön kuriosa: tydligen ska Whoopi Goldberg med Virgin Atlantics metod lyckats gå ombord ett flygplan för första gången på 13 år. Nu flyger Whoopsan så det står härliga till, tydligen.

En applikation jag vid första anblick tyckte verkade rätt onödig, men som visade sig vara riktigt fifig var Plan Pack Go, en hjälpreda för den som ska ut och resa och behöver packa noggrant. Applikationen är mer än en påminnelse om tandborstar och pass, utan täcker alla möjliga påminnelser som att fixa flygbiljetter, växla in pengar, skaffa reseförsäkring och så vidare. Utifrån scratch eller färdiga mallar går det att göra en packlista och sedan bara bocka av dem när man packat dem. Här finns också mallar för exempelvis affärsresor, skidsemestrar eller kortare utflykter.

Applikationer för miljoner
Detta är en annons:

Packa och flyga kan jag dock redan, så coolast för mig under Apple-besöket var Nearest Wiki som är en "augmented reality"-app som med Iphone-kameran lägger till Wikipedia-artiklar ovanpå den filmade verkligheten man ser på skärmen. Med ett panorerande av kameran hos Apple poppade t.ex. Sergels Torg upp på skärmen, och även info om avståndet dit samt en Wikipedia-artikel-länk dök upp. Riktigt läckert faktiskt, en strålande grej för turister och dessutom något som ger sköna vibbar av Douglas Adams skrämmande exakta teknikspådomar i science fiction/humor-klassikern Liftarens Guide Till Galaxen.

Förutom dessa uppvisade exempel finns massvis av andra existerande klassiker att rekommendera. Itranslate är inte en perfekt ordbok men nära nog för de vanligaste fraserna på olika språk. Itranslate använder sig av Googles översättningsfunktion och stöder allt från engelska och franska till mindre vanliga tungmål som lettiska och portugisiska. För musikälskarna är både Last Fm och Spotify oerhört populära nedladdningar och smidigt för den som vill spara sina gigabyte till annat än MP3-filer. Last Fm låter dig hitta musk snarlik din egen smak och Spotify strömmar som du säkert redan vet musik och låter dig dela spellistor med andra. I Iphone-versionen av Spotify krävs dock ett betalat abonnemang för att avnjuta musiken.

Lokala applikationer kan också vara riktigt praktiska. Göteborgsbaserade Aggressive Development har haft som målsättning att skapa populära, praktiska apps och har sedan starten släppt fyra stycken. Tagut, en av utvecklarens mest populära, berättar exempelvis var närmaste bankomat ligger baserad på din position. Perfekt när du med Iphonen i ena näven och en Kit Kat i den andra jagas på stan av en hårig kioskägare som tar judolektioner men absolut inte kort.

Applikationer för miljoner

Utforskare i App Store har säkert stött på vad som kan beskrivas som de "grabbigare" appsen, som i sin fånighet förtjänar ett hedersomnämnande. Ibeer är en av de mest populära knas-applikationerna och denna app häller upp en virtuell bira som täcker din Iphone-skärm. Med lite vippande "dricks" ölen upp och när botten är nådd behöver du inte ens rapa själv. Ibeer kostar bara några kronor, men jag vågar inte ens gissa hur mycket programmet dragit in till skaparna. Populärt bland de som laddat ned Ibeer är även Iseduce, en raggningsguide som lär ut fyndiga (nåja) one-liners och strategier om hur man ska närma sig såna där tjejer på rätt sätt. För att citera utvecklarna: "Thanks to the Iphone, the Average Joe is now capable of having a meaningful and engaging conversations with women." Härliga tider!

Ohotad herre på fånighetstäppan är dock PMS Buddy, en applikation som låter dig "slippa jobbiga och pinsamma samtal" genom kartläggning och övervakning av din flickväns menstruationscykler. Programmet är till för att veta när det är "dags för att vara förstående och snäll", till skillnad från den taskiga behandlingen som tydligen ska användas resten av månaden. Med PMS Buddy kan du dessutom hålla koll på upp till tio tjejer samtidigt!

Applikationer för miljoner

Vi har som sagt redan sett många exempel på hur Iphone och Ipod Touch är en betydande maskin för spel, men just smarta och roliga applikationer är ytterligare en pusselbit som gjort formatet så spännande. Dessutom finns en viss korsbefruktning mellan spel och program, där spelens lekfullhet kan göra program roligare och, exempelvis, genomtänkta interface gör spelen ännu bättre. Fler spel- och programhybrider vore också roligt att se och där tror jag framförallt augmented reality-tekniken kan leda till briljanta titlar framöver. Hursomhelst lär de roliga applikationerna inte sina, och det ska bli ett nöje att plocka russinen ur (äppel)kakan framöver. Nutidens schweiziska armékniv lär bara bli vassare.

Applikationer för miljoner

PS. Glöm inte bort att läsa Jonas Mäkis artikel "Mobiler - framtidens spelformat"



Loading next content