Svenska
Gamereactor
artiklar

Nintendo på E3 2010

Nintendos presskonferens hade allt. Mario, Zelda, återkomsten av gamla klassiker, helt nya spelserier och ny hårdvara. Jonas sammanfattar allt som hände på deras E3-konferens...

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i
HQ

10... 9... 8... Nintendo värmde upp publiken med lite spelfrågesport när nedräkningen startade. En förväntansfull tystnad spred sig i lokalen och amerikanske Nintendo-chefen Reggie Fils-Aime steg upp på scenen. En underbar konferencier som alltid levererar roliga och minnesvärda presskonferenser. Han började med att berätta om E3, om teknologi och om alla nya konsolvarianter konkurrenterna (och Nintendo själv) tagit fram. I slutändan, påpekar Reggie, är det dock upplevelsen som räknas.

Väl talat. Är det något som är Nintendos styrka så är det ju just användarvänlighet och att verkligen inte stänga ute några spelare. För att citera Reggie själv: "Here at E3, with thousands of people battling to see and try everything at once, considering the experience is the only real way to make sense of it all. We intend to show you how Nintendo, once again, is raising the bar".

Stora ord, även om de flesta av oss som sagt vet att Nintendo brukar ha en kuslig förmåga att kunna backa upp sina ord med handling. Första spelet på mässan är nya Legend of Zelda: Skyward Sword. Ett sus går genom publiken, Zelda är som bekant julafton för gamers, och Shigeru Miyamoto dyker upp på en stor skärm för att berätta om sitt nya äventyr.

Nintendo på E3 2010Nintendo på E3 2010
En presskonferens som invigs med Legend of Zelda: Skyward Sword har naturligtvis en hel del att leva upp till. Nintendo gjorde dock ingen besviken.
Detta är en annons:

Miyamoto menar att Skyward Sword kommer att betraktas som en brytpunkt för Zelda serien. Lite som före och efter Ocarina of Time. Den här gången går man all in med rörelsekänsligheten och man kommer att måste använda sin Wii-fjärr och nunchuck som svärd och sköld.

En person på scen demonstrerar hur det ska fungera, med bristande framgång. Miyamoto är dock självfallet på plats och kliver in på scenen till stora applåder. Tanken är att man ska kunna kontrollera Links svärd med exakt än någonsin förr tack vare Wii Motion Plus, men ikväll är inte tekniken kompis med Miyamoto som ofta missar, gör fel och får nya Zelda att se ut som många nog tycker är Wii när den är som sämst.

Nintendo frågar om det är någon som orsakar störningar med trådlöst nätverk. Nåja, missöden kan hända den bäste och nya Zelda lovar fortfarande gott. Det finns massor av tid kvar för finputsning, den nya uppfräschade grafikstilen ser ljuvlig ut och grafiken är fantastisk redan i detta tidiga skede. Antalet Zelda som inte varit värda att spela igenom är lätträknade, och vi tror på detta när det släpps någon gång nästa år.

Nintendo på E3 2010
Mario Sports Mix var en av många utannonseringar på Nintendos presskonferens. En samling sportspel i arkadtappning med hela gänget från Svampriket.
Detta är en annons:

Att inleda en presskonferens med ett helt nytt Zelda kräver naturligtvis enormt mycket för att den inte ska tappa fart och kännas som en gäspning. Det här är dock Nintendos kväll och det kommer att komma massor av nya fräscha grejer. Bara inte just efter Zelda, då Reggie tar till orda och berättar om alla sportspel som är på väg till Nintendos enheter.

Det är väl mer eller mindre alla av någorlunda dignitet, och han nämner även att NBA Jam ska finnas spelbart på mässgolvet. Reggie förklarar dock att alla ju faktiskt inte är intresserade av simulerad sport, utan föredrar mer lättsam arkadsport (undertecknad, till exempel). Det följs upp av utannonseringen av Mario Sports Mix. Ett partysportspel med massor av småtolkningar av grenar som volleyboll, hockey och basket. Kanske inte det hetaste, men en på förhand given succé som säkerligen blir kul att spela med kompisarna.

Här är det dags för lite hederligt PR-arbete från Reggie som dels berättar hur galet bra Wii säljer och dels avlivar myter om hur Wii-konsoler samlar damm och hur många som säger sig vara på väg att köpa en konsol. Spekulationerna om att Wii håller på att förlora sin dragningskraft är kort sagt fria fantasier enligt Nintendo själva. Reggie avslutar med att utannonsera Just Dance 2, vars föregångare blev en helt osannolik succé som klängt sig fast på alla topplistor i ett halvårs tid nu. Inte helt stekhett, men det följs upp med information om Golden Sun: Dark Dawn. Ett lovande Nintendo DS-rollspel som faktiskt ser riktigt mysigt ut.

Nintendo på E3 2010Nintendo på E3 2010Nintendo på E3 2010
Ett annat nytt spel som ska släppas i höst är Kirby's Epic Yarn. Ett nytt Kirby-äventyr som inte liknar något annat, sett till vare sig grafik eller spelbarhet.

Här är det dags för nästa stora överraskning, Golden Eye 007. En remake av originalet från Activision, exklusivt till Wii. Dessutom komplett med Daniel Craig i huvudrollen som han den där agenten med rätt att döda. En given multiformatshöjdare att se fram emot, och som dessutom kommer lagom till julhandeln. Succé, någon...?

Sedan vankas det Epic Mickey, presenterat av självaste Warren Spector. Spelet försvann ett tag och stora delar av det grafiska tycks ha gjorts om från grunden. Men Epic Mickey tycks bli ett både charmigt och smart plattformsäventyr med massor av Disney-trivia. Helt klart något som kommer säljas i drivor i höst.

Presskonferensen håller ett högt tempo. Och högre ska det bli, när Reggie åter intar scenen för att presentera och börjar prata om Masahiro Sakurai som tidigare gjort bland annat Smash Bros-serien och skapat Kirby. Det visar sig att Nintendo har ett nytt Kirby-äventyr under utveckling som handlar om episka... garnnystan. Inget att skratta åt dock, Kirby är allvarliga saker och mässans överlägset charmigaste spel körs igång.

Nintendo på E3 2010Nintendo på E3 2010
Världens bästa apa, Donkey Kong, gör efterlängtad comeback i Donkey Kong Country Returns. Ett spel liknande de gamla 16 bits-äventyren, med ljuvlig musik och sköna retro-doftande banor.

Kirby's Epic Yarn är till bredden fyllt med garn och galna idéer. Alla fiender är gjorda av garn, drakeld likaså liksom gruvvagnar och mycket annat. Kirby's Epic Yarn lär bli en spelupplevelse olik allt annat och fick en kollektiv actiontörstande redaktion att sucka samstämmigt. Den stora skillnaden mot tidigare delar ska dock inte vara det oemotståndliga grafiska, utan hur spelet fungerar.

Nästa spel på tur är Dragon Quest IX. En stor grej i Japan (större än Final Fantasy), men i väst har serien aldrig riktigt lyckats nå samma popularitet. Det glöms snabbt bort när Metroid: Other M visas. Det ser allt bättre ut och tycks bli en fräsch omstart av Metroid-serien med Team Ninjas fartfyllda spelbarhet. Nintendo berättar att det kommer sent i augusti, och blir ytterligare en viktig bricka i den stenhårda höstkonkurrensen.

Ungefär vid det här laget sitter en samlad Gamereactor-redaktion och bara jublar. Nintendos presskonferens rockar. Och bättre ska det bli. Reggie tar över scen igenom och presenterar en mycket efterlängtad primats återkomst, nämligen Donkey Kong. Djungeltrummor, medryckande musik, härliga plattformsbanor (bland annat en som är osannolikt cool i motljus) och massor av retro-känsla står på menyn i Donkey Kong Country Returns.

Nintendo på E3 2010
Nya Nintendo 3DS var Nintendos största (och minst hemliga) utannonsering. En bärbar enhet med massa tekniskt lullull och 3D-grafik utan att behöva speciella glasögon.

Kort sagt. Nintendos presskonferens rockar. Och då har inte det bästa varit ännu. Nintendo 3DS. Reggie tar ton igen och berättar att 3D aldrig kommer att bli riktigt stort så länge som det krävs speciella glasögon för att det ska fungera. Nintendo har andra planer, med Nintendo 3DS ska man kunna få ett äkta djup utan att glasögon behövs.

Nintendos högste chef, Satoru Iwata, gör entré för att presentera den nya enheten (som vi kommer täcka mer noggrant i en egen artikel). Den har en övre 3D-skärm i widescreen, och en mindre undre med touch-funktion. Tekniskt sett är den oerhört kapabel och den har även funktioner som gyro. Med tidernas största konsolsuccé, Nintendo DS, som föregångare har Nintendo haft lätt att få med sig tredjepartsutvecklare och Nintendo förklarar att det här blir deras största tredjepartssatsning någonsin.

Nintendo har dock tänkt längre än så och Nintendo 3DS kommer även att stödja 3D-film och rullar som How to Train a Dragon kommer att finnas tillgängliga i tre dimensioner. Första spelet till Nintendo 3DS utannonseras, Kid Icarus: Uprising. Enormt jubel och en serie fansen frågat efter i 20 års tid är äntligen tillbaka på nytt.

Nintendo på E3 2010Nintendo på E3 2010Nintendo på E3 2010
Stödet från tredjepartsutvecklarna till Nintendo 3DS och några av serierna som är på väg är Metal Gear Solid, Dead or Alive och Street Fighter.

Nintendo öser på och visar att alla utvecklare som räknas kommer supporta Nintendo 3DS, där vi ser spelserier som Resident Evil, Saints Row, Dead or Alive, Ridge Racer, Batman, Metal Gear Solid och mycket annat. Det råder ingen tvekan om vilken stor satsning Nintendo 3DS är från Nintendos sida.

Reggie avrundar en fantastiskt stark presskonferens med att låta ett knippe värdinnor bära fram Nintendo 3DS-enheter till alla åhörare i lokalen för att låta dem prova på det man just har visat. Microsofts svaga presskonferens från igår känns bortglömd och Nintendo levererar en av sina starkaste någonsin. Det här blir maffigt för Sony att toppa...

Artikel om Microsofts presskonferens: LÄNK!

Artikel om Sonys presskonferens: LÄNK!



Loading next content