Svenska
Gamereactor
artiklar

Allt du behöver veta inför E3 2015

Med bara en vecka kvar till världens viktigaste spelmässa drar igång, serverar vi nu en maffig genomgång av allt du behöver veta om vad som ska visas, hur du kan se det, när det sker och smaskiga spekulationer...

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i

Det är faktiskt bara dryga veckan kvar innan årets julafton för gamers drar igång, nämligen E3-mässan. Efter några svala år där hela spelvärlden kändes mindre het med föråldrade konsoler, så tappade E3 i betydelse där utannonseringarna blev färre och mindre heta. Men 2014 blev något av en comeback för mässan med massor av stekheta utannonseringar, och 2015 ser på förhand ut att bli det största spektaklet hittills.

Orsakerna till det är många, inte minst att steget till en ny generation tycks vara fullbordat där trotjänarna nu pensioneras snabbt från många större spelserier. Det resulterar i fler viktiga presskonferenser än på mycket länge där det bland annat ska vara en för PC som spelformat för första gången och även Bethesdas debut i sammanhanget.

Allt du behöver veta inför E3 2015
Fallout 4 utannonserades som bekant förra veckan och kommer vara ett av de första spel som visas under E3 av den enkla anledningen att Bethesdas presskonferens är först ut.

Därför är det på sin plats med en artikel som belyser det viktigaste på spelmässan, vilket trots allt fortfarande är konsoltillverkarnas presskonferenser. Där utannonseras flest helt nya spel och även massor från tredjepart. Jag kommer även i slutet av artikeln ha en kortare genomgång av de övriga. Det är värt att Notera att Nintendo inte har någon traditionell presskonferens utan sänder en utökad Nintendo Direct, men eftersom den är framtagen för E3 och fyller samma roll, så får den vara med. Vi tar dem i bokstavsordning och först ut är alltså Microsoft.

Microsoft sitter i en väldigt speciell sits som förmodligen aldrig tidigare förekommit i spelvärlden. De har haft den snabbast säljande konsolen någonsin i Xbox One, om det nu inte vore för ett litet undantag - Playstation 4. Det har fått Xbox One att framstå som något av en flopp, trots att den egentligen sålt ohyggligt bra. Och eftersom det i grund och botten går ganska bra, generationen fortfarande är relativt ny så tycks Microsoft ha bestämt sig för att kriga.

Allt du behöver veta inför E3 2015
En Slim-modell av Xbox One på E3 är kanske inte så trolig eftersom Microsoft just presenterat en ny modell med hårdisk på en terabyte.

Redan de spel vi på förhand vet ska visas får det att vattnas i munnen. Eller vad sägs om Halo 5: Guardians, något Gears of War-relaterat, något nytt från Rare, Quantum Break, Crackdown, Fable Legends, Forza Motorsport 6 och Rise of the Tomb Raider. Det är en maffig presskonferens bara det. Dessutom finns japanska frågetecken som Scalebound och Phantom Dust som båda mycket väl kan tänkas visas upp. Rimligen borde något nytt hett indie-spel också få utrymme liksom diverse tredjepartsuppgörelser.

Det har spekulerats en del om att Call of Duty kan vara på väg att bli en serie som står närmare Sony än Microsoft, men med tanke på att Xbox One-versionen visades när jag personligen var med som en av första media i världen fick se Call of Duty: Black Ops 3 - så tror jag Microsoft fortsätter vårda detta samarbete. Sedan har de såklart EA som de jobbat intimt med på slutet, inte minst tack vare EA Access som gör att alla EA-spel är billigare och avnjuts först till Xbox One.

Allt du behöver veta inför E3 2015
Halo kommer såklart ha en framskjuten plats på Microsofts E3-presskonferens. En ny Halo 5: Guardians-beta är att vänta,

Det lär betyda att FIFA 16 och Madden NFL 16 visas hos Microsoft, möjligen med något extra lullull som de haft de senaste åren. Även Plants vs Zombies: Garden Warfare 2 tror jag kommer visas först hos Microsoft komplett med något lullull. Jag vill även kasta fram spekulationen att om Mass Effect 4 kommer visas på E3, så kommer det vara hos Microsoft.

Jag tror dock också att Microsoft har en överraskning på gång gällande Fallout 4. Det kommer definitivt inte bli Xbox One-exklusivt eller något sådant, men med tanke på att Xbox One-versionen är den som visas först på spelets officiella hemsida (att fronta ett mindre format kostar pengar, det är inget Bethesda gör för att vara snälla) så tror jag att vi likt bland annat The Elder Scrolls V: Skyrim kan se fram emot extra innehåll och/eller tidsexklusivt sådant till Xbox One.

Allt du behöver veta inför E3 2015
Om Mass Effect 4 utannonseras under E3 så lär det ske hos Microsoft.

Redan här inser jag att det egentligen är mer spel än vad som är rimligt på en presskonferens, men jag förmodar ändå att det kan bli någon ytterligare överraskning i spelväg av Ubisoft eller en japansk utvecklare. Däremot är jag övertygad om att Microsoft kommer presentera en officiell prissänkning på runt 500 kronor för Xbox One samt en större hårddisk. Sistnämnda är redan halvt bekräftat via läckor och vi vet även att handkontrollen moderniserats något. En eventuell mindre konsol får nog däremot vänta till Gamescom, vilket är närmare hösten då konsolförsäljningen drar igång igen på allvar.

Till sist är det HoloLens som för min egen del känns ganska intressant, med tanke på att jag aldrig riktigt fastnat för Virtual Reality. Här handlar det mer om att bjuda på en augmenterad verklighet, vilket kan bjuda på riktigt spännande idéer. Flera fräscha koncept har redan visats och tids nog kan detta bli ett riktigt intressant tillbehör, förutsatt att det inte kostar för mycket. Den lär dock tidigast släppas 2017, men är sannolikt med ändå för att visa att Microsoft inte glömt bort teknikutvecklingen.

Allt du behöver veta inför E3 2015
HoloLens kommer inte vara redo för lansering förrän 2017, men räkna med att få se den göra E3-debut i år.

Näste konsoltillverkare är Nintendo. De sitter riktigt tufft till med en impopulär konsol, en uppföljare utannonserad och en bärbar enhet som tuffar på men vars resurser nu delas med smartphones. De vill sannolikt inte bränna för mycket resurser på Wii U och släppa deras största serier, utan spara dessa till NX för att kunna göra en riktig comeback. Samtidigt kan de inte ta i för lite heller utan måste hålla de lojala Wii U-ägarna glada så de även investerar i uppföljaren.

Tuff sits, onekligen, men är det några jag tror klarar denna balansgång så är det just Nintendo. De har nämligen svart bälte i att utveckla spelvärldens kanske främsta underhållning utan att behöva plöja ner kopiösa summor på grafik och ultramycket innehåll. Ett Nintendo-spel är istället så bra designat och så underhållande att du kommer att vilja spela om det många gånger och ha olika roligt varje gång.

Allt du behöver veta inför E3 2015
Wii U har inte blivit någon succé för Nintendo, som dock ändå måste se till att glädja fansen så de även skaffar nästa konsol från dem.

Det är i denna fåra jag tror de kommer försöka försörja Wii U, med ett undantag, men mer om det lite senare. Zelda till konsolen är som bekant försenat, och där tror jag de även arbetar på en NX-version, vilket lär betyda att det lyser med sin frånvaro annat än omnämnanden eller möjligen en trailer. Däremot tror jag Nintendo kommer bjussa på en maffig uppvisning av Star Fox Wii U och utannonsera något nytt till deras konsol med figurer som Yoshi, Kirby, Wario och kanske även Little Mac i ett nytt Punch Out. Dessutom kan det bli tal om ett nytt Mario-sportspel, där tennis nog ligger närmast till hands. Alla dessa kommer givetvis ha egna Amiibos som fungerar på allehanda sätt.

Till dessa spel kommer även Project Giant Robot och Project Guard. Tystnaden kring dem tycker jag tyder på att fokus ändrats. En rimlig gissning är att ett av dem decimerats till ett nedladdningsbartspel eller rent av en smartphone-titel, men åtminstone ett av dem borde vi få se på E3 som en nästan färdig fullpristitel. Dessutom har vi Xenoblade Chronicles X som garanterat ska visas upp och som faktiskt är ungefär så hett som ett japanskt rollspel överhuvudtaget kan bli och såklart Mario Maker som säkerligen kommer stjäla lite dyrbar tid igen.

Allt du behöver veta inför E3 2015
Räkna med att Amiibos kommer ta stor plats på Nintendos presentation och att alla nya spel stödjer dem.

Ett smart sätt av Nintendo att förse sin konsol med nytt innehåll på ett bra sätt som folk skulle uppskatta och acceptera i brist på nya spel är annars DLC. Nintendo är ganska nya på området men har visat sig behärska det bättre än de flesta andra, möjligen med undantag för Rockstar och på senare tid (långt efter Horse Armor) även Bethesda. Att utannonsera någon ny kupp med massor av fanservice till Mario Kart 8 och någon riktigt efterlängtad figur (kanske rent av ett gästspel) till Super Smash Bros skulle räcka långt. Du skulle vi snällt ha så vi klarar oss till nästa år när vi får förmoda att det är dags att prata NX.

Så har vi det här undantaget jag skrev om ovan. Vilket spel det blir törs jag inte svara, men jag velar mellan ett nytt Animal Crossing eller något från Retro Studios. Båda dessa är fullkomligt stekheta alternativ som skulle vara logiska att spara. Båda har dock varit under utveckling länge får vi förmoda och har saker som talar både för och emot dem. Animal Crossing har ju fördelen att det inte kräver så mycket grafik och skänker lång underhållning. Samtidigt vore det ett perfekt spel att ha till en ny konsol för att bygga dess onlinetjänst och kanske ha samverkan med smartphones.

Allt du behöver veta inför E3 2015
Nintendos senaste format är smartphones, förhoppningsvis blir E3 platsen där vi får se det första konkreta beviset av vad de har på gång.

Och i fallet Retro Studios så tror jag att de filar på ett nytt Metroid. Om så är fallet och det har byggts för Wii U så skulle det resultera i enormt mycket jobb att göra om det för NX, alternativt släppa det som ett ganska fult spel som hålls tillbaka av sitt ursprung till en äldre konsol. Vi har ju sett det till Playstation 4 och Xbox One hur det tekniska bromsats av att spelen från början varit gjorda för gammal hårdvara. Det skulle alltså vara logiskt att släppa det till Wii U, men det skulle också vara logiskt att ha det närmsta Call of Duty, Halo, Star Wars Battlefront eller Killzone som Nintendo har klart till NX vid lanseringen.

Nintendo 3DS kommer såklart inte glömmas bort av Nintendo. Den må inte sälja som Nintendo DS en gång gjorde, men det är fortfarande en enorm succé med spel som säljer bra. Fire Emblem If kommer såklart att visas upp liksom Shin Megami Tensei X Fire Emblem och jag ser det inte som helt omöjligt att det är dags för ett nytt Mario-spel till formatet. Även ett nytt Zelda skulle kännas logiskt till enheten som fått både Ocarina of Time och Majoras Mask i bästa tänkbara versioner samt den efterlängtade uppföljaren till A Link to the Past.

Allt du behöver veta inför E3 2015
Att få se Zelda hos Nintendo är en lågoddsare, men kanske inte nödvändigtvis till Wii U...

Ett spel som lär få oväntat mycket tid är annars Yo-Kai Watch som blivit ohyggligt stort i Japan. Trots allt har vi västerlänningar visat oss vara ganska kompatibla med japanska spel som Animal Crossing och Tomodachi Life, och detta kan mycket väl bli en dunderhit här med. Allt som allt en tämligen välfylld visning från Nintendo, utan att de för den saken skull bränner av det tyngsta artilleriet. För det kommer de nog spara till NX och den kommer de absolut inte prata om. Ännu iallafall. E3 2016 är en annan historia...

Så är det Sony. Är det några som behärskar det här med presskonferenser så är det just Sony. Med få undantag är det just Sony som "vunnit" E3 när redaktionen summerar våra bästa E3-upplevelser varje år, och de brukar även dominera Tokyo Game Show, Gamescom och bjuder mellan varven på egna tungviktare som när Playstation 4 utannonserades eller Playstation Experience förra året.

Allt du behöver veta inför E3 2015
I normala fall brukar Sony dominera E3-presskonferenserna, det återstår att se om de även gör det i år.

Det är relevant att nämna, för i år har Sony gjort det motsatta och nästan ner-hypat sin egen visning genom att inte lova för mycket och ärligt deklarera att de kommer ha ont om förstapartsspel i år. Därmed lär tredjepartsuppgörelser vara en ovanligt viktig del för Sony som måste visa att de ändå har mycket spel. En sådan lär vara Star Wars Battlefront.

EA har som bekant en egen presskonferens precis som Bethesda, men jag räknar med att detta ska visas hos antingen Microsoft eller Sony - och jag sätter mina slantar på Sony. Microsoft jobbar främst med Activision om Call of Duty på actionsidan, och jag tror att detta är något Sony vill synas tillsammans med. Någon form av tidsexklusivt DLC eller en exklusiv figur eller två att spela med tror jag vi kan räkna med.

Allt du behöver veta inför E3 2015
Räkna med att få höra John Williams klassiska Star Wars-tema under Sonys presskonferens.

Annars är det såklart främst Destiny som Sonys tredjepartssamarbete lutar på och Bungie har säkerligen något tungt att släppa lagom till spelets årsdag, och det kommer självklart få tid hos Sony. Här har de verkligen lyckats arbeta in att vi som spelare helt enkelt får lite mer ut av Destiny genom att spela till Playstation 3 eller 4 och det kommer de fortsätta med. Ett annat spel jag tror Sony har något slags uppgörelse kring är Grand Theft Auto V.

Precis som med Grand Theft Auto IV kan vi se fram emot expansioner fetare än de flesta spel, såsom The Lost and Damned och The Ballad of Gay Tony. De har redan en riktigt bra spelvärld och givetvis borde de försöka berätta fler äventyr i dem. Sony har redan bundlat Grand Theft Auto V med Playstation-konsolerna och har ett samarbete och det lär göra att det är här vi ser den första (och möjligen enda) expansionen till femman.

Allt du behöver veta inför E3 2015
Sonys samarbete med Activision och Bungie lär fortsätta i och med nytt innehåll till Destiny.

Sedan är det Street Fighter V som ju kommer exklusivt till Playstation 4, och jag tror inte det är någon tidsexklusivitet. Däremot lär det givetvis släppas en uppgradering med prefixet "Super" nästa år och den lär komma till Xbox One, men för den som tror att det är några månaders tidsexklusivtet lär det vankas bitter besvikelse. Vi lär också få se nyheter från Uncharted 4, även om jag misstänker att det nog är lite för tidigt för att det ska bli något riktigt matigt med tanke på att lanseringen är så långt bort. Dessutom måste de ju visa Uncharted-samlingen, ingen mening att få den att kännas föråldrad innan den ens släppts

No Man's Sky och Until Dawn borde rimligen också visas, även om jag spontant inte tycker att det är spel som gör sig sådär superbra i stressad konferensform. Det gör däremot Ratchet. Kanske är det hans tur nu att göra comeback. Insomniac har fått lattja runt ett tag nu och göra annat än Ratchet och Resistance. Nu tror jag suget är tillbaka efter ett absolut vrålsnyggt plattformsspel med den figur som för mig säger Playstation mer än självaste Sackboy. Jag håller tummarna!

Allt du behöver veta inför E3 2015
Dags för Sonys egen Lombax att göra storstilad Playstation 4-comeback i ett ursnyggt plattformsäventyr.

Bloodborne-expansionen är också något vi kan komma att få se, även om jag blir aningen skeptisk med tanke på att Dark Souls III påstås ska utannonseras hos Sony. Ska de låta två spel med ändå relativt smal publik få uppmärksamhet på samma presskonferens?

Något som däremot lär få desto mer tid för Sonys del är Virtual Reality. De har investerat mer i tekniken än någon annan, möjligen undantaget Oculus Rift och självklart vill de att du ska skaffa dig ett Morpheus-headset. Räkna därför med att mycket av Sonys spelstudios nu tar fram heta spel för just Morpheus, och ytterligare andra som även kan spelas utan Morpheus får extra funktionalitet som bara de med VR-headset kan avnjuta.

Det mest klockrena exemplet på ett sådant spel vore Gran Turismo 7 som jag alltså tror kan komma att vara en Morpheus-titel. Det skulle kunna vara den nytändning serien behöver, som gör den unik och till det självklara spelet att skaffa för att få uppleva den nya tekniken. Sedan lär det utannonseras var vi kommer att få kunna testa den i USA (och kanske världen) redan i år samt förhoppningsvis premiärdatum och priser.

Allt du behöver veta inför E3 2015
Gran Turismo 7 är ett av de nya spel Sony lär visa upp på E3, möjligen anpassat för Virtual Reality.

Mer osäkra studios som eventuellt dyker upp är Guerrilla, Sony Santa Monica och Media Molecule samt Quantic Dream. Alla jobbar de på nya Playstation 4-projekt och jag tippar på att en eller två av dem kommer utannonsera sitt nästkommande projekt. Spontant tror jag på Guerrilla och Media Molecule, medan Sony Santa Monica ju filar på en HD-version av God of War III som de nog vill släppa innan de talar om Kratos nästa äventyr (vilket jag tror sker på Playstation Experience i år alternativt The Game Awards - båda i december). Franska Quantic Dream lär istället visa sitt nästa spel på det Paris-evenemang i oktober där Sony lovat att ha en presskonferens.

Utöver dessa företag kommer det vimla av andra presskonferenser och utannonseringar. Att Fallout 4 ska visas vet vi redan, och jag tror även Id Software är redo att snacka om nya Doom. Ubisoft brukar alltid ha bra presskonferenser och i år lär inte bli något undantag. The Division är stekhett och det borde rimligen vara dags att presentera en beta, och Rainbow Six: Siege är rysligt läckert. Jag tror och hoppas även på en mer oväntad utannonsering i samma anda som Child of Light och Valiant Hearts: The Great War. Kanske är det även dags för gamle Sam Fisher att visa upp sig igen?

Allt du behöver veta inför E3 2015
Det kanske snyggaste kommande spelet av dem alla lär visas upp på nytt med information om premiär och eventuell beta i höst.

EA har förhoppningsvis sparat Mirror's Edge 2 till sin presskonferens (seriöst, det är dags att visa det nu va?), och om jag får rätt om Mass Effect 4 så kommer det såklart visas mer ingående på egna tillställningen. Square Enix kommer också ha en intressant presskonferens där jag räknar med att få se både Final Fantasy XV och Kingdom Hearts III. Dessutom kommer det såklart att bli Deus Ex: Mankind Divided, Just Cause 3 och mer Rise of the Tomb Raider.

Allt som allt kan det alltså bli en riktigt bra E3 som rent av överträffar fjolårets event. Det lär bli musikspel, oväntade utannonseringar (är det dags för ett nytt Bioshock nu?), sanslös grafik på PC-tillställningen och vilda diskussioner i kommentarsfältet. Precis som en rysligt bra E3 ska vara, med andra ord.

Allt du behöver veta inför E3 2015
Är det dags att få återvända till Rapture i Bioshock 3? Det ryktas om att nästa del i serien eventuellt ska visas på E3.

Om en vecka sätter det roliga igång och Gamereactor har som vanligt folk på plats för att bevaka. Vi kommer att servera intervjuer, provspelningar och videoklipp från det hektiska mässgolvet samt som traditionen spruta ur oss nyheter för att hinna med i rapporteringen. Allt för att fira spelvärldens alldeles egen högtid.

Alla E3-presskonferenserna:
Bethesda / Måndag / 03:30
Microsoft / Måndag / 18:30
EA / Måndag / 22:00
Ubisoft / Måndag / 24:00
Sony / Tisdag / 03:00
Nintendo / Tisdag / 18:00
Square Enix / Tisdag / 19:00
PC-event / Onsdag / 02:00

Samtliga av dessa kommer du att kunna se här på Gamereactor.Loading next content


Cookie

Gamereactor uses cookies to ensure that we give you the best browsing experience on our website. If you continue, we'll assume that you are happy with our cookies policy