Svenska
Gamereactor
artiklar
Pro Evolution Soccer 2012

Pro Evolution Soccer 2012

En ny del i Pro Evolution Soccer-serien är på väg och vi har analyserat de nya funktionerna. Står det sig mot främste konkurrenten FIFA?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i
HQ

Det är ganska fascinerande att titta på utvecklingen av fotbollstitlar. Varje år lovas vi realism på en nivå vi aldrig upplevt tidigare, och en hel del coola ord som revolution kastas runt. De uppfinner hjulet på nytt varje år. Och i centrum för detta skådespel står PES och FIFA. Och de påstår att alltid ha gjort det bästa spelet någonsin i sina respektive spelserier.

Med detta i åtanke är Pro Evolutions Jon Murphys ord knappast överraskande: "Jag tror vi kommer att krossa dem i år", med hänvisning till FIFA 12. Efter att ha släppt en mängd gameplay-videos som visar hur specifika spelsituationer har ändrats sedan förra året, gör Konami ett bra jobb med att hålla sina löften.

Pro Evolution Soccer 2012

Men menyerna antyder att lite har förändrats sedan förra året. Presentationen och layouten är praktiskt taget identisk med den i Pro Evolution Soccer 2011. Ditt lagval underlättas nu med hjälp av betyg i olika kategorier, till exempel offensiv, försvar, eller hur fysiska de är, i en skala från A till D. I inställningsmenyn är du fortfarande begränsad till att bara se en variabel i taget, så att behöva växla fram och tillbaka för att se en spelares rating är lite långtråkigt.

Detta är en annons:

Två sekunder in i spelet påminns vi snabbt om att skruva upp hastigheten. Vid standardinställningen är spelet lite långsamt. Med justeringen blir allt dock bra. Och trots det inledande intrycket att allt är som det var, känns det mycket bättre. Det finns fortfarande en touch av arkad i dribblingen, och passandet känns otroligt smidigt. Kontrollerna känns väldigt naturliga.

Pro Evolution Soccer 2012

Du märker detta eftersom god precision verkligen behövs. Saker som korsbollar är mycket mer elegant hanterat. Även om du inte har spelat serien på ett tag eller om du är van vid FIFA kommer du snabbt att få kläm på det. Det är lätt att se att mycket arbete har lagts ner på att skapa ett balanserat spel, och som vanligt kan du justera svårighetsgraden till din skicklighet.

Något som märks omedelbart är det exceptionellt bra animationsarbetet. Detta sträcker sig mellan allt från dribbling till dueller, och ingen situation ser onaturlig eller udda ut. Konami sätter standarden i denna kategori och vi tror inte att vi har sett animationer av denna kvalitet i en fotbollstitel förut. Det ger ett nytt lager av äkthet till upplevelsen.

Detta är en annons:

Dessa nya animationer är inte bara för syns skull, de förbättra också själva spelet. I tidigare spel har det funnits enstaka situationer där en spelare verkade osäker på hur han ska ta emot bollen. Det nya animationssystemet tar hand om detta. Det finns fortfarande en del arbete att göra innan release, men detta är oftast ett område där PES äger FIFA.

Pro Evolution Soccer 2012

I försvaret kräver tacklingsknappen ännu mer exakthet den här gången, och det tar mycket övning innan du rutinmässigt kan knuffa en spelare. Ofta kommer spelaren att parera din tackling om du timar fel, och de som bara håller ner knappen kommer antingen att helt missa motståndaren eller springa rakt in i dem och begå en foul.

Den största oron är domarna. Ojustheter orsakade på plan registeras inte alltid. I föregående upplaga var det irriterande, men det orsakade bara spelare att snubbla. Nu, tack vare de nya, mer realistiska animationerna kan du snubbla över ett ben och ändå inte få en straff. Detta är en fråga som kommer att orsaka upplopp på soffor över hela nationen och handkontroller kommer att kastas vilt om den inte balanseras på rätt sätt. Även om vi ser dessa saker i Premier League hela tiden, är det inte något som ger en bättre spelupplevelse.

Pro Evolution Soccer 2012

Konami har lagt stor vikt vid den så kallade "Active AI", som avser att ge AI-kontrollerade spelare en bättre förståelse för spelets situationer och öppna ytor. Detta är inte direkt märkbart i offensiva situationer. Du kommer fortfarande att se lagkamrater jogga sysslolösa längs planen när det finns alla möjligheter att göra sig tillgänglig genom att springa på ett annat sätt. Vad som skiljer sig fundamentalt är hur smart spelare agerar när de försvarar. Försvarare kommer att markera anfallare noga, och de metoder vi tidigare har använt för att komma i målchanssituationer fungerar inte. Du kommer att behöva vara mer kreativ i dina attacker.

En annan ny funktion är möjligheten att skicka lagkamrater på en springtur med den högra analoga spaken. Flytta spaken i riktning mot spelaren och tryck på den. Det är inte helt intuitivt och det är svårt att få rätt timing. Det system som används i FIFA, när det är kopplat till en axelknapp fungerar mycket bättre.

Du kan även manuellt styra den andra spelaren med den högra analoga, en funktion som vi tror fanns med i FIFA 04. Det är inte en dålig idé, och ibland känns det till och med befriande. Men det kräver en hel del koncentration att fokusera på två spelare på en gång, och jag tvivlar på detta är något som de flesta spelare kommer att njuta att mixtra runt med.

Som alltid är det svårt att navigera i den labyrint som är licenssituationen för en nytt Pro Evolution-titel. Två Premiership-lag, Manchester United och Tottenham Hotspurs är licensierade, medans hela spanska La Liga, holländska Eredivisie och franska Ligue 1 har fullständiga rättigheter med alla lag.

Italiens Serie A är helt licensierad med undantag för Palermo och den portugisiska ligan har också lagts till, men bara de stora klubbarna Porto, Sporting och Benfica är licensierade där. Du hittar också lagen från den sydamerikanska versionen av Champions League - Copa Libertadores - i spelet. Ett gäng stora europeiska klubbar, bland annat Celtic och Rangers, är också licensierade.

Som det ser ut nu, är det fortfarande oavgjort mellan dessa två massiva spelserier. Med releaser för båda spelen bara månader bort, är läget spänt, och båda kommer att ge sitt yttersta på planen i vinter. Hursomhelst ser det ut som PES 2012 presterar starkare än det har gjort de senaste säsongerna. Skål för ytterligare en minnesvärd dust mellan de båda utvecklarna.

Pro Evolution Soccer 2012Pro Evolution Soccer 2012Pro Evolution Soccer 2012Pro Evolution Soccer 2012

Relaterade texter



Loading next content