Svenska
Gamereactor
artiklar
Fallout 4

Fallout 4: Ödemarksguide för valvinvånare

För någon som endast sett valvets gråa innerväggar kan den första turen i ödemarken vara överrumplande. För att lättare starta din resa, ögna igenom denna lista...

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i
HQ

Du har säkert redan läst vår maffiga recension av Bethesdas mästerliga rollspel Fallout 4, och kanske har det inspirerat dig att själv utforska detta Wasteland till ödemark. Här är ett antal bra tips som kommer göra din resa behagligare i "Ödemarksguide för valvinvånare".

(1) Ta långpromenader
Efter en lång tid i ett valv kan det vara skönt att sträcka på benen, och vad passar då bättre än vidder av ödemark, fritt för alla att utforska. Så länge du är beredd på lite motstånd.

Den värld du nu kliver upp i är inte lik den du en gång kallat hem, men det gör den inte mindre intressant. Denna slitna och förstörda plats är fylld med värdefulla ting och massor med spännande äventyr att snubbla över. Det bästa sättet att upptäcka detta är att packa ryggsäcken med medicin, ammunition, ett bra vapen och påbörja en vandringsfärd.

Rota runt i allt du kommer över och var inte rädd för att ta sådant som inte är ditt. I början kan det kanske kännas lite märkligt och eventuellt gå emot dina tidigare moraluppfattningar. Trösta dig då med att den tidigare ägaren förmodligen redan har blivit sönderbombad eller oturligt nog förvandlats till en stridslysten Ghoul. Finns det då någon vettig anledning till att låta dessa förnödenheter ligga kvar och skräpa?

Detta är en annons:
Fallout 4

(2) Utforska dina perks direkt
I din Pip-Boy kan du hitta ett långt schema, fullt av olika animationer. Dessa är så kallade perks, eller uppgraderingar, som du kan välja att göra till dina. En efter en allteftersom du stiger i level. Kolla igenom dessa från start, få en uppfattning om vad som krävs för att du ska kunna få önskade uppgraderingar och sikta in dig på dem du helst vill ha.

Du kan då skräddarsy din upplevelse ute i den karga ödemarken, bli lite bättre och öka dina chanser att nå framgång. Några av dessa perks kan underlätta avsevärt för dig under vissa av dina äventyr. Andra är bara riktigt kul att besitta. Och glöm för all del inte bort att dessa uppgraderingar har flera nivåer och går alltså att välja om flera gånger. Denna perk blir då bättre och bättre för varje nivå.

Fallout 4
Detta är en annons:

(3) Fixa ett bra vapen
Valvet må ha varit en prövning. Trångt, kyligt, fattigt på sociala interaktioner. Läget ovan jord är den totala motsatsen men innehåller fortfarande motstånd, även om det är av annat slag - blodtörstiga, skjutgalna och mördarälskande världsinvånare.

För att få ett övertag mot den fiendefylla ödemarken är det bra att ha skyddande kläder, men det absolut bästa försvaret är attack. Därför kommer du att behöva ett bra vapen. Du kan hitta härliga hjärnsprängare runt om i de atombombade bygderna, men du kan även knåpa ihop ditt eget skräddarsydda vapen vid en arbetsbänk. Det är nu lättare än någonsin att snabbt komma över något med hög skadlighet tack vare modifikationsmöjligheten, som förvandlar skräp till diamant. Så kolla upp vad du behöver och ge dig sedan ut på skrotjakt! Och du, Vault Dweller, håll extra utkik efter klister.

Fallout 4

(4) Bygg ett hem
Nu när du inte längre begränsas av trånga gångar och inte heller riskerar massiva mängder strålningsskador så fort du sticker näsan utanför dörren är det dags att bygga dig ett hus. De föremål du hittar på dina vandringsturer kommer snabbt att göra ryggsäcken tung och sänka din fart. En medhjälpare kan bära en del av bördan, men visst är det mer praktiskt med ett hus fyllt av förvaring som du själv skapat. Och den tillfredsställelsen till råga på det.

Varför inte passa på att sno ihop en säng också, där du kan vila bort eventuella krämpor och blodförlust från tidigare strider. Hit kan du även bjuda in vänner och bekanta, men glöm inte att ingenting är gratis här i ödemarken. Sätt snyltarna i arbete.

Byggkomponenter till dina byggnationer kan du förvara i workshopen, då finns de tillgängliga så fort du öppnar den och börjar bygga. Känner du dig inte tillräckligt händig för att ge dig på ett husbygge går det även att få tag på ett redan existerande hushåll för en lite småjobbig summa. Sälj några dyrgripar och ta en tur till Diamond City. Tala sedan med borgmästarens sekreterare. Och nej, jag gillar henne inte heller.

Fallout 4

(5) Tacka nej till jobb
När du har påbörjat dina äventyr i denna efterkrigsvärld kommer du snabbt att märka att en stor del av dess inneboende är i behov av en hjälpande hand. Kanske vill du hjälpa alla på en gång, ta emot hyllningarna och utnämna dig själv till hjälte. Men ta det lugnt.

Du behöver inte oroa dig för vad som händer om du tackar nej till ett uppdrag, de kommer inte att försvinna. Du kan när som helst återvända och tacka ja senare. På så sätt slipper du få menyn i din Pip-Boy full av uppdrag, som du för tillfället ändå inte hinner slutföra eller ens tänkt bry dig om att påbörja. Det går utmärkt att lämna konversationer när du vill, det är bara att backa. Ingen kommer att bli upprörd. Hoppas jag.

Fallout 4

(6) Lyssna på din lojala vän
Hundar kan må hända inte ha funnits i överflöd nere i valvet, men förhoppningsvis har du kommit över en god bok som beskriver att hundens sinnen är överlägsna dina. Denne kommer således att upptäcka vissa saker innan du ens hunnit uppfatta var du befinner dig.

Om du råkar träffa på en hund och gör denne till din vän, var då uppmärksam på dennes beteende. Ett argsint skall eller morrande kan indikera på att en galen Ghoul snabbt närmar sig bakom din rygg. Ett exalterat skall eller ylande kan betyda att en gömd låda full av livsgivande Stimpaks och Radaways finns i din närhet. Följ då efter denne hjälpsamma hund så skall den leda dig till godsaker och härligheter.

Fallout 4

(7) Slösa inte Stimpaks på fränder
Det är lätt att knyta band till de vänner som frivilligt följer med på dina dödliga eskapader. Kanske blir du så pass blödig att du till och med vill hjälpa dem när de ligger sårade och krälar på marken. Ödemarken är dock inte till för veklingar. Förhoppningsvis faller inte ditt umgänge in i den kategorin och då har du ingenting att bekymra dig för. De kommer inte att dö när fienden bankar musten ur dem.

Ha förtroende för dem, de klarar sig själva. Kanske kommer de inte att vara till någon större hjälp under resten av striden, men när du dräpt den sista fienden ska du se att de hankar sig upp på fötter igen och fortsätter resan med dig. Lika glada och vitala som innan. Så slösa inte dina värdefulla Stimpaks på dem om de inte är absolut nödvändiga för striden. Vänd dig istället till din egoistiska sida och spara dem till dig själv.

Fallout 4

(8) Välj dina fighter
Ligger det en Deathclaw några meter framför dig och petar köttrester ur gaddarna? Har du precis lämnat valvet och äger inte mer än en 10mm pistol med tolv tillhörande skott? Har du just blivit biten i låret av en Yao Guai men har slut på medicin?

Då kanske det är dags att dra dig tillbaka, omgruppera och fortsätta din promenad senare. Ödemarken är ogästvänligt hård och kommer inte att ge dig något vidare utrymme för misstag. Det är viktigt att du är medveten om dina gränser och när det är dags att säga stopp. Hellre fly än illa fäkta.

Fallout 4

(9) Tänk på att alla dömer dig
Den värld som du kände är borta, men en sak förändras aldrig - människors förakt och godkännande. De personer du stöter på runt omkring i världen har alla individuella tankar om vad som är rätt och fel, så det du säger och gör kommer att få konsekvenser. Vissa kanske inte tycker att det är lika kul som du att skjuta bosättningens enda Brahmin. Andra kanske inte håller med om att det där skottet du placerade i någons fot bara var på skämt.

Gör du något för att hjälpa till blir folk runt dig oftast glada, men att glädja någon genom att bjuda på gratis droger är inte alltid lika uppskattat. Så tänk efter innan du agerar, dina val kommer att påverka sättet hur andra människor ser dig.

Fallout 4

(10) Quicksave är viktig
Efter timmar av vandrande, utforskande och samlande har du förmodligen hunnit med att uträtta en hel del. Visst skulle det vara surt om alla dina framsteg bara... försvann? Förhindra detta genom att använda quicksave ofta. Särskilt efter att du klarat av extra svåra uppgifter, så du slipper gå igenom samma hemskheter igen. Spelet kommer att sparas automatiskt när du går in och ut genom byggnader, (då en laddningsruta kommer upp) men ibland kan lång tid spenderas utan att detta sker. Det är en i allra högsta grad levande värld och du kan när som helst dö utan förvarning.

Använd riktiga sparfunktionen mer sparsamt. Till exempel innan större beslut, så att du kan ladda om ditt spel ifall du inte blir nöjd med resultatet. Detta för att förhindra den seghet som kan uppstå när du spelat några tiotal timmar och sparlistan blivit lite för lång.

Fallout 4

Resten är upp till dig. Lycka till!

Relaterade texter

Fallout 4: AutomatronScore

Fallout 4: Automatron

RECENSION. Skrivet av Cecilia Fjällström

Den första expansionen uppmärksammar ödemarkens dödliga plåtburkar och tar dig med på en kort men intressant resa, in i maskinistens lya...



Loading next content