Svenska
Gamereactor
artiklar

Redo för nästa generation

Det har spekulerats om att Playstation 5 skulle komma redan i år. Redaktör Mäki är skeptisk och delger här istället vad han tror om framtiden...

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i

Det har varit en hel del skvaller om Playstation 5 senaste tiden. En del källor hävdar rent av att den skulle komma i år och många hoppas på ett utannonserande under E3. Konstigare saker än så har ju hänt och konsolen fyller faktiskt fem i år, vilket fram till förra generationen varit en normal livslängd för hårdvara. Men de allra flesta analytiker är mer konservativa i sina spekulationer och år 2019 som tidigast eller ännu hellre 2020 tycks vara stalltipset som gäller. Sistnämnda skulle ge en livslängd för Playstation 4 på sju år, vilket är samma tid som Playstation 3 hade på marknaden innan den ersattes av Playstation 4. Det finns dock ett gäng stora skillnader mellan nu och då, där i synnerhet tre av dem gör mig mer skeptisk till spekulationerna om en tidig lansering. Jag tror snarare att det kan dröja ännu längre.

Redo för nästa generation
Playstation 3 hade sju år på marknaden innan den ersattes, och den fick ingen uppgradering halvvägs, snarare tvärtom med borttagna funktioner. Playstation 4 lär få minst sju år på sig.

Den främsta orsaken heter såklart Playstation 4 Pro. Konsolen är en rejält uppbiffad Playstation 4 som gör att konsolen prestandamässigt verkligen hänger med. Jag tycker God of War kan klassas som det absolut snyggaste spelet just nu, och det är såklart som allra tjusigast till just Playstation 4 Pro. Sedan kan du ha hur flådig PC du vill, men det finns inget snyggare att lira i dagsläget till det formatet. Det är fördelen med starka exklusiviteter och bra hårdvara.

De som köper en Playstation 4 Pro är i hög grad de mest lojala Playstation-fansen, och att låta dem få ett-två år med sin konsol innan man dammar loss med nästa hade förmodligen inte setts med blida ögon. Dessutom finns ett uppenbart problem till som involverar Xbox One X. Skulle Sony komma med en ny konsol till i år så har de ett års extra teknik kontra Microsofts konsol och två år kontra Playstation 4 Pro.

Ska konsolen kosta 4000 kronor ($399 är vad både Playstation 4 och Playstation 4 Pro lanserades för och Sony är knappast intresserade av att tävla mot Microsoft med subventionerad hårdvara) så kommer det handla om ett väldigt mycket mindre grafiskt kliv än vi är vana vid när nya generationer tar vid. Även 2019 skulle ge hygglig likvärdig teknik för samma pengar och först 2020 börjar det vara något slags skillnad att tala om. Men även då kommer klivet vara betydligt mindre än vi är vana vid eftersom det då bara går tre-fyra år sedan ny hårdvara släpptes.

Redo för nästa generation
Trots nyare och bättre konsoler fortsätter vanliga Xbox One S sälja bättre än Xbox One X, samma med Playstation 4 och Playstation 4 Pro.

Sony (och Microsoft) sitter i en annan sits än Nintendo. De måste med sina nya konsolers teknik snarare än funktioner kunna förklara varför folk behöver uppgradera hårdvara. Pris är viktigt och både Playstation 4 och Xbox One S har fortsatt sälja bättre än sina mer kraftfulla syskon. Folk väljer alltså aktivt att hellre köpa den svagare konsolen, och i det läget är det såklart knöligare att få dem att slanta upp ännu mer om det inte finns ett tydligt bevis på hur mycket bättre deras liv kommer bli med den dyrare hårdvaran.

Ska det bli ett rejält uppsving så kommer det alltså kosta en bra slant om Playstation 5 kommer inom en snar framtid, alternativt att vi för första gången någonsin för se en Playstation-utannonsering vi rycker på axlarna åt och känner att det inte levererar som det borde. Playstation-familjen är ju nämligen de konsoler som mer än några andra presenterats med vansinnigt läckra videos som visar vad de går för, där den för Killzone 2 till Playstation 3 förmodligen är den mest kända.

Det här gör att jag inte tror att en lansering 2019 är ett alternativ. Det skulle göra Sonys generation kortare än förra trots ny hårdvara i halvtid, och trots att de ville ersätta Playstation 3 som med Sony-mått mätt inte alls gick särskilt bra och halverade deras marknadsandel. Playstation 4 säljer kanonfint och rimligen är det istället Microsoft som är sugna på att vara snabba ur startgroparna, i synnerhet som det ryktas att de laddat rejält på sistone med stora projekt och samarbeten inför framtiden.

Redo för nästa generation
För den som skaffar en Switch är inte prestanda det viktigaste.

Sedan finns såklart Switch också. 2018 har varit betydligt sömnigare än 2017 någonsin var för konsolen, men den säljer fortfarande magiskt bra och lär inte bromsa in när syndafloden av höstspel kommer. För att matcha den är det knappast bättre grafik Sony (återigen: eller Microsoft) behöver, utan bättre spel och lägre priser. De som vill ha en hybridkonsol kommer knappast välja en ännu dyrare Playstation-konsol för högre upplösningar och de senaste inne-funktionerna för grafik.

Spelen har ju Sony redan, och för dem gäller det istället att få ner priset på den vanliga Playstation 4. Det var när de var som billigast som Playstation och Playstation 2 sålde så otroligt mycket. Och där gäller det att hamna. När den kan köpas för en billig penning med attraktiva bundles, så lär Nintendo börja känna av den konkurrensen.

Utvecklaren Holospark har en annan teori och menar att både Microsoft och Sony snarast kommer uppgradera Playstation 4 och Xbox One en gång till. Alltså släppa Playstation 4 Ultra och Xbox One Über snarare än Playstation 5 och Xbox Two. Det känns faktiskt inte helt orimligt eftersom det är så otroligt mycket billigare än att börja om med allt igen. Det förlänger livslängden på generationen med flera år och gör att Sony får behålla sitt stora försprång istället för att starta om från noll med betydligt fler osäkra faktorer. Om Microsoft slår tillbaka med en mer kraftfull konsol med suveräna spel och blytunga tredjepartsexklusiviteter kan Sony ha bytt en vinstmaskin mot raka motsatsen. Hur hade du själv agerat i samma sits?

Redo för nästa generation
Hur Playstation 5 kommer se ut vet vi inte ännu, men räkna med att det kommer vara gott om fejkbilder närmaste åren.

Med det sagt tror jag nog ändå att Playstation 5 och Xbox Two är de konsoler som kommer härnäst, även om det lär dröja minst till 2020. Frågan är bara hur de då kommer se ut och fungera? Microsoft hade ju en massa kommersiellt vansinniga idéer i början av denna generation som fick det att kännas som att de byggde en konsol för sig själv snarare än alla gamers, något Phil Spencer självkritiskt också påpekat i intervjuer.

Att de spelar skivor lär nog vara en realitet, även om allt färre spel faktiskt kommer på skiva. Eftersom både Microsoft och Sony nu visat att det går utmärkt att bygga konsoler med olika prestandanivå inom samma generation, så kan jag tänka mig att någon av dem (eller båda) redan från start släpper en bättre och sämre konsol. Det är i sig inget nytt, Microsoft lanserade ju exempelvis en Xbox 360 utan hårddisk och med kablad handkontroll kallad Core. Även om det nu inte är samma sak som olika prestanda, så skulle det vara ett bra grepp att lansera en ny konsol för 4000 kronor och samtidigt ge budgetpubliken en chans att haka på för en tusenlapp mindre. Budgetpubliken bryr sig inte om spelen flyter lite sämre och kanske mest spelar barnspel ändå där det kvittar lika.

Sedan lär det komma uppgraderad hårdvara även nästa generation en eller flera gånger. Något jag däremot inte riktigt tror på är resonemanget att det ska bli mer datorlikt där det fortsättningsvis bara kommer handla om uppgraderingar. Både Microsoft och Sony behöver ibland kunna säga att vi ska uppgradera våra konsoler med ett nytt varumärke och visa hur tjusig grafik enheterna kan spotta ut sig. Även grafikkort säljs på detta vis för att visa folk att det är något nytt och extra som levereras snarare än små uppgraderingar. Tids nog hamnar vi nog däremot just där, det tror jag faktiskt, men inte nästa generation.

Redo för nästa generation
Även grafikkortstillverkare byter namn på sina produkter för att visa att en ny generation anlänt. Att konsolerna bara skulle börja uppgraderas och generationerna slopas verkar osannolikt.

Även om konsolerna fortsätter vara konsoler och inte en PC, så är de i allt väsentligt en PC under huven redan idag. Och detta kommer fortsätta. Tiden då framför allt Sony gjorde allt själv är förbi och vi kan räkna med att framförallt AMD fortsätter leverera komponenter. Modifierade efter önskemål, men fortfarande ingen skräddarsydda grejer. På det sättet är de full kompatibla med PC i teorin och framför allt är de kompatibla med sina äldre syskon.

Både Playstation 5 och Xbox Two lär alltså spela upp titlar från Playstation 4 och Xbox One utan problem. Och som jag skrivit i min blogg tidigare tror jag även att generationsgränserna kommer suddas ut något. Nintendo har med Zelda länge släppt samma spel till både den förra och den nya generationen, och det tror jag Microsoft och Sony hakar på. Framtida spel som Halo 6, Ghost of Tsushima, Red Dead Redemption 2 och Cyberpunk 2077 kommer du inte vara tvungen att köpa om för att kunna spela dem på dina nya konsoler, utan precis som med PC är det bara att spela vidare och den tjusigare grafiken får du automatiskt.

En flaskhals denna generation har varit huvudprocessorn som i många fall gör det svårare att köra spel med högre bilduppdatering. Att få en betydligt kraftfullare sådan vet jag har varit något många önskat sig för att få en generation där spelen körs i 60 bilder per sekund. Tyvärr tror jag inte det är något som omsätts i faktiskt försäljning och jag tror att det kommer vara det område där det snålas även nästa generation. Bra bilduppdatering är svårt att sälja på bild och i snabba reklamtrailers, dessutom är jag inte ens säker på att folk i allmänhet bryr sig även om de känner till dilemmat.

Redo för nästa generation
Ett spel som Ghost of Tsushima kan mycket väl gå att spela i optimerat skick till Playstation 4, Playstation 4 Pro och Playstation 5.

Många föredrar helt enkelt riktigt fläskig grafik framför bra flyt, och även om jag tror denna bit kommer få mer kärlek nästa generation än denna, så kommer vi till slut hamna i sitsen att utvecklarna kan välja mellan ett snyggare spel och offra bilduppdatering eller att skala ned på det grafiska och köra det mjukare. Jag tror de flesta som utvecklar till konsol gör förstnämnda val. Däremot kanske dynamisk uppdatering kan bli vanligare eller att man kan välja i inställningarna. Och det vore väl en hygglig kompromiss?

Och med det sagt har ni fått mina tankar och spekulationer kring nästa generations konsoler. För att summera så startar den tidigast 2020, erbjuder ett lite mindre kliv än vad vi är vana vid, kommer i fler hårdvarumässiga utföranden samt spelar alla spel kors övergenerationsgränserna. Dessutom kommer den vara hyfsat traditionell så den som vill kan köpa många av spelen på skiva. Men det är såklart bara vad jag tror, berätta gärna om dina teorier i kommentarsfältet.Loading next content


Cookie

Gamereactor uses cookies to ensure that we give you the best browsing experience on our website. If you continue, we'll assume that you are happy with our cookies policy