Svenska
Gamereactor
artiklar

Är nästa generation redan här?

Officiellt pågår den sjunde generationen fortfarande i spelvärlden, men redaktör Jonas Mäki tror att framtiden redan är här. Läs hans kåserier om varför nästa generation redan startat...

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i
HQ

För många av de yngre spelarna på Gamereactor så är NES starten på spelvärlden som vi känner den. Medan det till visst del är sant, så är det egentligen bara den tredje generationen. Den första startade redan 1972 med konsolen Magnavox Odyssey och höll på till 1977. Därefter tog generation 2 vid, där bland annat braksuccén Atari 2600 släpptes och sålde över 30 miljoner enheter. Den generationen pågick till 1983 då NES tog vid.

Idag är det den sjunde generationen och den startade officiellt 2004. Och ingen generation har varat längre än denna. Medan Nintendo 3DS och PS Vita otvivelaktigt är bärbara enheter som hör hemma i den åttonde generationen, hör jag till dem som lite konservativt brukar räkna stationära format som starten på en ny era och generation. Därför är det först i november när Wii U släpps som den nya generationen drar igång på allvar.

Är nästa generation redan här?
Officiellt startade den åttonde konsolgenerationen med lanseringen av Nintendo 3DS.

Åtminstone är det vad jag normalt hade tyckt. Nu undrar jag istället om vi inte levt i den åttonde konsolgenerationen väldigt länge. Sedan åtminstone hösten förra året, eller kanske snarare november, för att vara mer exakt. Och nu talar jag inte om PC-spel, jag tänkte inte skriva ett ord om hur sanslöst kapabla AMD:s Southern Islands-grafikkort är och inte heller talar jag om några utskickade utvecklingsenheter.

Detta är en annons:

Nej, i november 2011 släpptes nämligen Grand Theft Auto V-trailern, och början på en lång trend som fortsatt sedan dess tog sin början. Och då talar jag återigen inte om grafik eller något liknande, utan om hur spel plötsligt utannonseras utan specificerade format. Vi vet idag, drygt 10 månader senare fortfarande inte ens om Grand Theft Auto V kommer att släppas exklusivt till Wii U, om det kommer till PC eller... ja, överhuvudtaget ingenting om premiären.

Är nästa generation redan här?
Redan när den första trailern från Grand Theft Auto V visades var det många som tyckte det såg så bra ut att spekulationerna om att det även skulle komma till nästa generation tog fart.

Det här hade man kunnat avfärda med att Rockstar ju alltid är hemlighetsfulla, och det var väl också så det mottogs. Att det skulle komma till Playstation 3 och Xbox 360 var ju ändå rätt självklart och månaderna gick. Men sedan hände något i juni. E3 gick av stapeln och Ubisoft charmade spelvärlden med en direkt vanvettigt bra presskonferens som avslutades på de bästa av sätt med en demonstration av Watch Dogs.

Watch Dogs utsågs snabbt till mässans hetaste nya utannonsering och vi fick se rejält med gameplay, vilket är ovanligt med nya utannonseringar. Och det vi fick se gav mersmak. Originellt, ursnyggt och bara allmänt fräscht var vanliga omdömen. En sak fick vi dock inte veta. Format. Vi vet inte vad Watch Dogs ska släppas till.

Detta är en annons:

Värt att notera är att under E3 visades även en annan stortitel. Ett spel som det hade ryktats om månaderna innan, nämligen Star Wars 1313. Med all respekt för Watch Dogs så var det här mässans snyggaste spel. En fet trailer visades, ett press-kit med sanslöst läckra bilder skickades ut och vi fick information om storyn och bakgrunden till historien. Ja, om det mesta, utom... ja formatet.

Är nästa generation redan här?
Det rent sanslöst snygga Star Wars 1313 utannonserades utan ett officiellt format. Varför, kan man fråga sig? Utvecklarna vet ju vad de gör spelet till...

Ni börjar ana vart jag vill komma va? Stora och snygga spel med premiärdatum under nästa år har mystiskt nog börjat utannonseras utan format. Och det här är inga isolerade händelser. Häromveckan utannonserade Konami Metal Gear Solid: Ground Zeroes med en massa tveksamheter kring formaten. Det har sedermera sagts komma till denna generation, men blotta tveksamheten samt uttalandena om att dess grafikmotor Fox Engine visst kan användas till nästa generations konsoler gör att det ändå platsar bland resten av spelen.

Jag är nämligen inte alls säker på att Metal Gear Solid: Ground Zeroes kommer att komma till Playstation 3 och Xbox 360 trots officiella uttalanden, och om det ändå gör det så är jag övertygad om att det kommer vara skabbiga slavversioner till det riktiga spelet. Som spelas på PC. Och nästa generations konsoler.

För det är dit jag vill komma. Hela den här nya tendensen med att utannonsera spel utan format är på tok för mystisk för att enkelt kunna viftas bort. Och den påminner väldigt mycket om en tidigare era inom spelvärlden, nämligen den som rådde 2004-2005. Då utannonserades en rad spel till något som obskyrt kallades "Next Gen Formats". Alla valde just denna terminologi på ett nästan sektliknande sätt.

Är nästa generation redan här?
När rysliga Condemned: Criminal Origins utannonserades, var det till "Next Gen Formats". Något som visade sig bero på avtal från Microsoft om att inga format fick avslöjas om Xbox 360 var inblandat.

Naturligtvis handlade det inte om att utvecklarna inte hade en susning om vilka format deras kommande spel skulle släppas till. De satt ju med sina utvecklings-kit och visste mycket väl hur läget var. Däremot, skulle det visa sig, fick de inte tala om det för Microsoft. De ville inte skada försäljningen av Xbox och genom att tala om att en ny konsol var på väg skulle många Xbox-kunder förmodligen vänta med sitt köp.

Exakt samma sak händer nu, med skillnaden att alla spel plötsligt inte har några format istället för "Next Gen Formats". Något som inte är så konstigt. Wii U är redan utannonserad och snart här, så att skriva "Next Gen Formats" skulle otvivelaktigt betyda just Playstation 4 och/eller Xbox 720. Och förmodligen är det återigen Microsoft eller möjligen Sony som får att utgivare att tiga som muren eftersom nya konsoler är på G.

Är nästa generation redan här?Är nästa generation redan här?
Vilken av Playstation 4 eller Xbox 720 som kommer först vet vi inte, men någon av dem är garanterat orsaken till att så många spel plötsligt utannonseras utan format.

Därför blev jag inte speciellt förvånad när Dragon Age III: Inquisition utannonserades till... ja, inget format. Spel som utannonseras nu och ska komma andra halvan av 2013 tror jag helt enkelt inte är ämnade för denna generation i första hand, utan för nästa. Mitt framför näsan på oss har spel efter spel utannonserats till den åttonde konsolgenerationen i sådan omfattning att jag kan tänka mig att den verkliga utannonseringen av Playstation 4 och/eller Xbox 720 blir lite av ett antiklimax när spel som de jag nämnt i denna krönika plötsligt ska utannonseras på nytt.

Däremot är jag övertygad om att spelen kommer att släppas även till nuvarande konsoler, precis som vid förra generationsskiftet när titlar som Gun, Need for Speed: Most Wanted, Peter Jackson's King Kong och Tony Hawk's American Wasteland släpptes både till den sjätte och sjunde generationens hårdvara.

Är nästa generation redan här?
Härom dagen utannonserades Dragon Age III: Inquisition. Utan format. Något som lär bli ännu vanligare under hösten och våren tills en ny konsol utannonserats.

Ingen lär alltså behöva vara oroliga för att inte kunna spela Grand Theft Auto V till Playstation 3, däremot kommer den kompletta upplevelsen förmodligen att fås till antingen Playstation 4 och/eller Xbox 720 (beroende på vilken av Microsoft och Sony som får ut konsolen först och lyckats slanta upp mest för den dealen).

Kort sagt tror jag att vi redan lever med den åttonde generationens spel just nu. Vi ser dem, vi snackar om dem, vi läser om dem - men vi har inte en aning om att de egentligen hör till en annan era. Framtiden är kort sagt här redan nu.



Loading next content