Svenska
Gamereactor
artiklar
Borderlands 3

Kom igång med Borderlands 3

Borderlands 3 är ett enormt spel och är du inte bekant med serien, kan det vara svårt att veta var du ska börja. Lyckligtvis finns vi här för att assistera dig med att snabbt komma igång...

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i
HQ
HQ

Borderlands 2 blev som bekant en makalös succé och suveräna del tre (ni har väl läst vår recension?) har faktiskt startat ännu starkare än det gjorde. Vi kan alltså räkna med miljoner av återvändande fans, men även helt nya spelare som vill plundra Vaults på planeten Pandora. Men det är sju år sedan tvåan släpptes och de som inte spelat Borderlands alls har såklart begränsad kunskap.

Så var ska man egentligen börja i ett spel så pass omfattande som Borderlands 3 faktiskt är? Hur får man ut mesta möjliga ur sitt äventyr? Det är exakt vad jag tänkte assistera med i denna genomgång, nämligen snabbt få dig på benen och besvara några frågor som kan komma att dyka upp under ditt äventyr.

Borderlands 3
Detta är en annons:

• Välj din karaktär - Det finns fyra karaktärer/klasser att välja på i Borderlands 3, och de skiljer sig mer åt sinsemellan än i tidigare spel. Sedan du valt din klass, väljer du ett av tre levelträd, vilka även de skiljer sig åt rejält. Läs alltså noga vad du ger dig in på. Generellt skulle jag säga att Amara är bra för den som gillar "run 'n gun" och hon ska hela tiden hålla sig nära motståndarna. Lev hårt, dö hårt och dela ut rejält med skada däremellan. Hon är även ett mycket bra nybörjaralternativ.

Fl4k låter dig spela co-op med dig själv eftersom han alltid har med sig ett husdjur (husmonster?) på sina äventyr. Han är den överlägset mest komplexa karaktären och du levlar oftare upp dina husdjur snarare än dig själv. Bygger du flera level-träd, kan du enkelt växla mellan tre olika husdjur lite beroende på vilka egenskaper du för tillfället behöver. Han är dessutom en väldigt bra supportkaraktär.

Robotentusiasten Moze är även hon ett klockrent val för den som gillar action, och med uppladdad special kan hon kliva in i sin mech Iron Bear för att dela ut hutlöst mycket skada. Moze har inte särskilt mycket finess och är även hon väl lämpad för nybörjare. Till sist har vi Zane som liksom Fl4k har ett väldigt speldjup med kloner och dubbla förmågor. Han är utmärkt för att dela ut mycket skada och sedan snabbt dra sig undan, samt går att skräddarsy på flera direkt radikalt olika sätt. En ypperlig supportkaraktär. Dessutom är han den roligaste att lyssna på med flera ljuvliga kommentarer.

Borderlands 3
Detta är en annons:

• Använd Sanctuary 3 - Bara någon timme in i Borderlands 3 kliver du på Sanctuary 3. En hubbvärld du kommer använda en hel del i spelet. Här finns flera nyckelgrejer som möjlighet att köpa/sälja utrustning, spela enarmad bandit, få sidouppdrag och så vidare. Jag rekommenderar att du så snabbt som möjligt tar dig hit. Pandora kan du alltid använda till och du vill göra uppdraget Taking Flight (runt level 10) så snabbt som möjligt eftersom det ger dig möjlighet att använda tre vapen.

En annan viktig grej på Sanctuary 3 är kistan som bara accepterar gyllene nycklar. Surfa över till denna länk och anmäl dig samt länka kontot till formatet du spelar på. Därefter matar du enkelt in så kallade Shift-koder i spelets pausmeny eller online och får guldnycklar. Koderna får du enklast genom att följa producenten Randy Pitchford på Twitter, som delar ut eller retweetar en-två koder i veckan. Guldnycklarna kan du sedan låsa upp bra loot med, och de återfinns i din mail i spelet.

På skeppet hittar du även möjlighet att köpa utökad kapacitet att bära med dig olika typer av ammunition, utrustning samt att du kan vinna bra grejer eller köpa dem. I källaren på skeppet hittar du även Crazy Earl som säljer saker för Eridium, en premiumvaluta du använder för att köpa kosmetiska prylar. Du kan även handla annat, men jag rekommenderar det inte, då det inte är särskilt prisvärt.

Borderlands 3

• Men Pandora då? - Även om du snabbt tar dig till Sanctuary, så har inget gått förlorat. Du kan fritt resa tillbaka när du önskar för att rota fram allt som gömmer sig på hemplaneter för de första Borderlands-spelen. Du rent av bör återbesöka platser du tror dig vara klar med mellan varven, av den enkla anledningen att nya uppdrag kontinuerligt läggs till.

• Sälj, sälj, sälj - Borderlands 3 dräller av loot. Och loot är roligare i Borderlands 3 än någon annanstans. Att se till att du alltid har plockat på dig maximalt innan du går till en varuautomat för att sälja är en god idé, även om prylar inte är värda mycket. Du behöver pengarna till att framför allt låsa upp ovan nämnda utökade bärmöjligheter från Sanctuary 3. Varje krona räknas. Försök även skiljas från din utrustning. Det är lätt att fastna för vapen och annat så hårt att du inte vill byta. Gör inte det. Dina krutpåkar bör åtminstone hjälpligt hänga med din level. Om du har en grej du verkligen inte kan skiljas från, så spara den i kassaskåpet i ditt rum på Sanctuary 3, och skulle du råka sälja något av misstag så går det att ångra sig.

Borderlands 3

• Kosmetiska prylar - Du kommer få massor av kosmetiska prylar. Det kan vara skin till dina vapen, väggdekoration till ditt rum, alternativa huvuden och mycket annat. Dessa är inte värda något och se till att använda dem direkt när du hittar dem så de inte tar plats i din ryggsäck. När du en gång gjort detta finns de tillgängliga för dig sedan då du får lust att piffa till något.

• Uppgradera fordon - Det finns gott om fordon i Borderlands 3 och jag är särskilt förtjust i det Count Dooku-inspirerade hjulet (Tsmeu-6, jag vet vad det heter). Försök ta över fordon från fiender som i Halo-spelen och kör dem till närmsta Catch-A-Ride för att erövra alla deras unika funktioner. Här och var finns dessutom fordon parkerade som du också ska köra tillbaka på samma sätt.

• Använd Class Mods - Relativt tidigt i Borderlands 3, börjar du få Class Mods, en pryl du inte kommer kunna använda och som heller inte får någon närmare förklaring. Det är ingen fara att sälja dessa eftersom de första du får självfallet inte kommer vara topputrustning. För att kunna börja använda dem krävs att du klarar det huvuduppdrag som heter Hostile Takeover. Även om det dräller av sidouppdrag, är detta något jag rekommenderar att du tar dig an så du faktiskt får använda det du hittar.

Borderlands 3

• En bazooka - Jag rekommenderar att du alltid har en krallig bazooka i en av dina två till fyra platser för vapen. Borderlands 3 är inte ett svårt spel, men du kommer att dö mellan varven och att ha bazookan nära till hans, minimerar detta. För när du skjutits ner har du några sekunder på dig att nå Second Wind. Dödar du en fiende innan tiden går ut, får du ställa dig upp igen och kriga vidare. Med en bazooka går detta lätt, bara pumpa iväg ett antal raketer mot ett offer så kommer de med stor sannolikhet att dö även om du missar tack vare explosionerna.

• Ge Moxxi dricks - Bombnedslaget Moxxi har snabbt blivit en favorit i Borderlands-universumet tack vare stenhård personlighet och dräpande kommentarer. Denne femme fatale driver bar på Sanctuary 3 och om du dricksar henne generöst så kommer du få allt bättre vapen som tack.

• Hoppa i storyn - Om du spelar med någon annan och exempelvis har bytt karaktär, kommer du kunna göra uppdrag som ligger långt före vad du hade kunnat spela dig till själv. Det är ingen som helst fara (annat än av spoiler-skäl, det är roligare att göra allt kronologiskt) och när du startar upp din egen sparfil får du sedan välja om du vill att uppdrag du redan klarat ska vara avklarade.

Borderlands 3

• Använd olika vapen - Jag har redan skrivit att du bör ha en bazooka lätt tillgänglig, och det är ett tips som står sig. Men se till att resten av dina vapen inte använder samma sorts ammunition. Har du exempelvis två SMG som kompletterar varandra, så kommer ammunitionen snabbt ta slut. Se till att hellre sprida ut det så du när som helst kan växla puffra och tömma en annan kaliber. På så sätt kommer du få ammunitionen att räcka längre.

• Använd Fast Travel frekvent - Du kan när som helst använda Fast Travel i Borderlands 3. Du behöver alltså inte springa långa sträckor för att komma fram och tillbaka. Använd din speltid till något roligare än transporter och ta Fast Travel så snart du är klar med något och har plockat på dig all nödvändig loot.

• Köpa säsongspass eller ej - Ska man köpa säsongspass eller vänta? Tidigare Borderlands-spel har varit föredömen när det kommer till genomarbetade och relevanta expansioner, innehållandes både nya områden att utforska, en ny story, nya personer att interagera med och såklart nya vapen. Köper du Borderlands 3 Super Deluxe Edition eller Borderlands 3 Collector's Edition, ingår säsongspasset och jag kan faktiskt rekommendera detta eftersom priserna är bra och roliga tillägg ingår. Om inte, finns ingen anledning att köpa säsongspass innan första expansionen är ute så du kan granska den närmare för att se vad du får för pengarna.

HQ

Relaterade texter

0
Linked In-profil nämner Borderlands 4

Linked In-profil nämner Borderlands 4

NYHET. Skrivet av Joakim Sjögren

Borderlands är utan tvekan en av Gearboxs populäraste spelserier, och att studion skulle jobba på en ny titel i följetongen kommer kanske inte som någon större...

0
Rykte: Ny Borderlands-samling på gång

Rykte: Ny Borderlands-samling på gång

NYHET. Skrivet av Joakim Sjögren

Gearbox är inga främlingar när det kommer till att bunta ihop sina Borderlands-titlar i diverse samlingar, och nu kan ytterligare en sådan vara på väg. Det sydafrikanska...



Loading next content