Svenska
Gamereactor
artiklar

Tidernas 10 bästa julfilmer (1)

Dags för oss på redaktionen att kora det vi anser vara tidernas tio mysigaste julrullar och det gör vi i två stycken artiklar under den kommande veckan. Här kommer del ett...

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i
HQ
Tidernas 10 bästa julfilmer (1)

(10) Trading Places (1983)
Där finns få tvivel kring att åttio-talet var Eddie Murphys storhetstid och under ett antal år medverkade han i en hejdlös mängd numera klassiska komedier med en alltid orubblig passion och sitt ikoniska smittsamma skratt. Trading Places är inget undantag från regeln utan är precis så där härligt grovt oslipad som så mycket annat som involverade Saturday Night Live-stjärnan som tillsammans med Dan Aykroyd och Jamie Lee Curtis bjuder med oss på en hjärtevärmande, midvinterfrostig historia som lägger vikt vid säsongsriktiga budskap såsom öppenhjärtighet och generositet. Trading Places är en julklapp fylld av skälvande skratt och dårskap med en storspelande Murphy som strålar av sin tidstypiskt kaxiga självmedvetenhet i denna smarta, underbara och hysteriskt roliga lilla julsaga.

Tidernas 10 bästa julfilmer (1)

(09) Rare Exports: A Christmas Tale (2010)
Från våra grannar i öst kommer denna annorlunda julberättelse om Joulupukki, den finska tomten från folksägner och hur en grupp brittiska lyckosökare råkar väcka hans egensinnade nissar som snabbt gör livet besvärligt för lokalbefolkningen när både barn, element och annan hushållsutrustning plötsligt börjar försvinna från deras hem. Det blir upp till fader och son duon Rauno och Pietari att reda ut situationen och rädda julen! Rare Exports är en ofta förbisedd liten pärla som spelar sina kort med beundransvärd allvarsamhet utan att någonsin tappa glimten i ögat och lyckas dessutom förmedla vikten av familjesammanhållning även i de bistraste av tider. En både fin och stundvis nervkittlande liten julsaga som vi på filmredaktionen tyckte förtjänade sin plats på vår eminenta lista.

Detta är en annons:
Tidernas 10 bästa julfilmer (1)

(08) Silent Night, Deadly Night (1984)
Att inte alla jultomtar är snälla och glada är något man snabbt blir varse i denna lätt ökända "julklassiker" där vi får följa den djupt traumatiserade Billy som iklädd tomtedräkt går bärsärkagång med en yxa i högsta hugg och straffar alla han bedömer varit stygga. Silent Night, Deadly Night sparar inte på krutet och låter vanvettet och galenskapen löpa fritt. Det är tydligt att återhållsamhet inte varit på tapeten under filminspelningen för här gör regissören Charles E Sellier sitt yttersta för att provocera med allt från stygga nunnor, nakna tonåringar, blod som sprutar och huvuden som flyger. Smaklöst, absolut. Underhållande, definitivt. Kort och gott handlar detta om en kladdig kultklassiker som är perfekt för den som fått nog av knäck, julvisor och annat vedervärdigt myspys.

Tidernas 10 bästa julfilmer (1)

(07) Mupparnas julsaga (1992)
Filmadaptioner på Charles Dickens klassiska julsaga känns väl lika uttjatat som Kalle Ankas Jul vid det här laget, men det finns en värme och själ i denna muppvariant som tinar upp de värsta av Scroogarna i vardagsrummet. Det är nämligen svårt att inte ryckas med i mupparnas galna upptåg, falla pladask för sånger som "Feels Like Christmas" eller värmas av Michael Caines oerhört mänskliga Scrooge-tolkning. Hela upplägget är så där härligt lekfullt som bara Mupparna kan och trots det fluffiga ståhejet visade både filmmakare och Caine att de i grunden förstod källmaterialet, vilket gör Mupparnas Julsaga till den finaste Scrooge-filmatiseringen någonsin. Ett tips också: pausa filmen när Scrooges fästmö säger "You did, once" och slå på denna bortklippta scen. Julen kan inte rundas av utan en dyster vintersång...

Detta är en annons:
Tidernas 10 bästa julfilmer (1)

(06) It's a Wonderful Life (1946)
Ibland värderar man inte det man faktiskt har förrän man har förlorat det. Detta är en värdefull livsläxa som flög mig förbi när vi år efter år tvingades se denna julklassiker med föräldrarna, men i vuxen ålder har det blivit allt svårare att inte relatera med Jimmy Stewarts deprimerade George. Skammen och frustrationen känns ända in i benmärgen tack vare Stewarts lysande gestaltning och är en film som fortfarande berör oss djupt. Julen råkar vara tiden på året då bägaren rinner över för många, men det finns hjälp om man verkligen letar och är ett budskap som inte nödvändigtvis måste vara låst inom jultraditionens ramar. It's A Wonderful Life är en tidlös och sentimental tankeställare om tacksamhetens kraft som tåls att ses upprepande gånger med ett glas glögg och gott sällskap.

Nästa del dyker upp på fredag.



Loading next content