Svenska
Gamereactor
artiklar

Rollspelsspecial: Neotech Edge

Beväpnade med penna, papper och en rejäl trave med tärningar så har Mackan låtit sig uppslukas och charmas av det helsvenska och brutalt oförlåtande cyberpunkrollspelet Neotech Edge

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i
HQ

Pandemi och vinterrusk är likställt med inomhusmys och självisolering. En ursäkt så god som någon att sjunka ner i en härligt mjuk fåtölj framför brasan med lite mustig lektyr som kittlar ens fantasi och får tankarna färdas långt bort till andra tider och platser, bort från vardagsmisären. Så vad bättre än att försvinna in i en rasande vackert producerad (och helsvensk) rollspelsvärld som bjuder på en riktigt rå, oförskönad framtidsdystopi fylld med allt vi lärt oss älska från genren. Men Neotech Edge är så mycket mer än bara våt asfalt, flimrande neonskyltar och megaföretag med ont uppsåt. Nej detta är ett modigt och orubbligt seriöst spel med en icke-romantiserande ton där all vikt läggs bakom stil och tema som här tillåts att verkligen styra och diktera böckernas innehåll på ett helt unikt sätt. Det är ett kontroversiellt och minst sagt vågat designbeslut men som skänker Neotech Edge en sällsam allvarsamhet som är få rollspel förunnat och transporterar dig som läsare in i cyberpunkdystopin på ett fullständigt fängslande och trollbindande sätt. Ja jag är imponerad. Mäkta imponerad.

Rollspelsspecial: Neotech Edge

Tillåt mig sätta scenen. Bland oss gamla rollspelsrävar så är första Neotech lite av en förbisedd svensk rollspelsklassiker som under 90-talet lyckades lägga beslag på en inte helt oansenlig del av marknaden men egentligen aldrig nådde upp till någon vidare kioskvältarstatus. Nej spelet levde gott på arvet från Äventyrsspel olika upplagor av Mutant men erbjöd något distinkt annorlunda som tog spelarna till en mer verklighetsförankrad plats i en alternativ framtid och lånade sig väl till en mer eftertänksam spelstil. Men efter den andra upplagan som anlände på sena 90-talet så tog det tvärstopp och Neotech tillsammans med större delen av det svenska rollspelsmaskineriet verkade få total soppatorsk. Ett vakuum uppstod och under flera år kom Wizards of the Coast med sitt D20-system att dominera marknaden och de få svenska produkter som trädde fram i rampljuset gjorde verkligen inte speciellt mycket väsen av sig. Idag ser dock läget helt annorlunda ut och 2010-talet har på många sätt inneburit en total renässans för de svenska rollspelen som tack vare plattformar som Kickstarter och Indiegogo frodas som aldrig förr.

Rollspelsspecial: Neotech Edge
Detta är en annons:

Det är här vi befinner oss idag, mitt i vad vi kan kalla det svenska rollspelsmiraklet och Neotech Edge är ett av de senaste i raden av många starkt lysande stjärnskott som karvar ut sin egen väg på rollspelshimmeln. Stärkta av en otroligt lyckad kickstarter kampanj som drog in över en halv miljon kronor så har folket på Helmgast verkligen tagit i från buken och låtit sig bli inspirerad från mången modern science fiction och pusslat ihop något helt säreget och charmerande kyligt. Reglerna är totalt omskrivna från grunden och tar genren tematiskt ett steg ut ur sina klassiska 80-tals stövlar och introducerar gott om nya intressanta koncept med en tydlig samtida koppling utan att för den skull äventyra eller kompromissa bort spelets tematiska kärna eller arv. Nej här frodas cyberpunkdystopin som aldrig förr och bjuder på en värld som är svårt sargad av klimatkatastrofer, klassklyftor och krig. En plats där mänsklighetens hopp finns i det immateriella någonstans bortom våra fysiska begräsningar och de veka kroppar som vi föds med. Städerna är en kokkittel av kulturer och konsumtion med enorma populationer som befinner sig under tummen på AI-styrda megaföretag och en genetiskt modifierad elit.

Rollspelsspecial: Neotech Edge

Dominerande och tematiskt genomträngande är två ord jag tveklöst skulle ta till för att i korthet beskriva Helmgast eminenta rollspel. För låt mig klargöra att detta på intet sätt är böcker du slentrianmässigt läser, nej detta är en tour de force i grafisk formgivning och tematisk prägling och vad jag från början trodde skulle vara något relativt lättsmält kom snabbt att framstå som en regelrätt bergsbestigning eller annan motsvarande strapats. Förstå mig rätt här, regelverket under huven är strömlinjeformat och lättspelat utan några överdrivna utsvävningar eller onödig komplexitet. Här tjänar allt under temat och böckernas formgivning betonar och framhäver alla aspekter av den dystopiska värld som Neotech Edge utspelar sig i på ett infernaliskt effektivt vis. De bildar en unison enhetlighet som suddar ut gränsen mellan vad som är regler och vad som är världs byggande. Det är häpnadsväckande effektivt men även något som vid en första anblick kan upplevas vara både avskräckande och kanske rent av kännas oöverkomligt, ett hinder eller grindvakt om du så vill. Nej här presenteras allt material precis som om det vore år 2070, komplett med tillhörande slang och främmande koncept som i ruskig fart snabbt bildar en rejäl informationströskel att kämpa sig över. Och jag älskar det.

Rollspelsspecial: Neotech Edge
Detta är en annons:

Hängivelsen till visionen är total och aldrig någonsin bryts illusionen under grundregelbokens 312 smaskiga sidor som fullkomligen dryper av karaktär. Med handen på hjärtat skall jag villigt säga att jag aldrig tidigare varit med om ett rollspel som bjudit upp till så mycket motstånd. På många sätt skulle jag rent av kunna likna Neotech Edge vid att var rollspelens Dark Souls. Det är vuxet och mörkt utan att någonsin be om ursäkt för sin existens eller väsen och är så där underbart stencoolt som mörk framtidsdystopi behöver vara för att bli trovärdigt. Det är en rejält frisk fläkt som tar ett så många gånger tidigare uttjatat, beprövat koncept och tar det till sin mest extrema punkt utan pardon. Det märks verkligen att spelet vuxit upp och fått blomma ut till sin fulla potential här, passionen från kreatörerna är orubblig och tydlig från första till sista sida, ja allting verkligen osar av kvalité och betänksamhet. Ingen detalj är lämnad åt slumpen här och bara en sådan sak som att där finns små fräsiga QR-koder i böckerna som ger en tillgång till allsköns extramaterial är en snillrik och tematisk fullträff.

Rollspelsspecial: Neotech Edge

Detta år må gå till historien som ett av de mer kämpiga för mänskligheten men för oss som älskar cyberpunk och framtidsdystopi så kunde det knappast bli bättre. CD Project Red med sitt Cyberpunk 2077 och nu även Helmgast med sin mer analoga motsvarighet i Neotech Edge. Och visst tusan är det lite extra kul att kunna slå på stora trumman för en helsvensk produkt, speciellt när den är så här vanvettigt lyxigt snygg och brutalt genomarbetad. I skrivande stund håller spelet även på att översättas till engelska och jag önskar verkligen folket på Helmgast all lycka på det internationella marknaderna. Potentialen är utan tvivel mycket stor för Neotech Edge målar upp en sällan skådat levande värld som verkligen andas och känns trovärdig genom sitt solida detaljarbete, och för de av er som dessutom inte kan få nog så är de två supplementen ANON och Pearl River Delta två absoluta måsten som kompletterar systemboken på ett strålande vis. Båda är producerade till precis samma höga standard och expanderar världen ännu mer för oss läsare genom en djupdykning i teknik, hackande och en geografisk kraschkurs av pärlflodsdeltat i Asien där hyperkapitalismen styr.

Rollspelsspecial: Neotech Edge

Tillsammans formar böckerna en solklar orubblig treenighet som alla går hand i hand för att forma en absolut fantastisk första inblick i den becksvarta framtiden som väntar oss år 2077. Här finns så otroligt mycket att älska och och sett både till spelets vision, flexibilitet i karaktärsskapande och regelverk är Neotech Edge rak igenom bedårande och storartat. Nej det finns inget spel som är perfekt och vi vet alla att spelares fallenheter för olika rollspelsformer kan variera vilt, så jag kommer inte sitta här och påstå att Helmgast svansång är felfri. För som jag själv snabbt kom att inse kräver dessa böcker en hel del av dig som läsare, på gott och ont. Det är ett rollspel långt utöver det vanliga som har både modet och visionen att bryta sig loss från genrens tidigare satta normer. Spelets fokus och styrka ligger just i dess starka tema och fokus kring detta. Alla reglerna tjänar i dess syfte och inte tvärt om som är fallet i så många andra samtida rollspel både av fantasy och science-fiction genren. Neotech Edge fick mig i sanningen att baxna och jag likväl som de äventyrande vännerna som under mina vakande ögon besökte framtiden hade vi en makalös upplevelse i Helmgasts cyberpunkvärld, en plats vi utan tvekan kommer att återvända till inom en snar framtid igen.

Rollspelsspecial: Neotech Edge

Så har du minsta lilla intresse eller fallenhet för vare sig rollspel av den klassiska skolan med penna och papper, eller välskrivna mörkt dystopiska framtidsvärldar, ja då har är du skyldig dig själv att spana in Neotech böckerna från Helmgast. Makalöst välproducerade och genomtänkta från första till sista sidan och exakt den nytändning den redan ganska trötta cyberpunk genren verkligen behöver, ett steg ut i en vuxnare värld som inte ger någon som helst pardon. Mästerligt. Men kom ihåg en sak. Det spelar ingen roll om din posse består av teknik-savvy anon, miljöradikala nomo, spejsade orbitals, förhärdade krims eller galomörsa nymfetter. Världen rusar ändå mot kollaps, eller mot ett nytt paradis efter singulariteten...

Är ni mer nyfikna på spelet så besök gärna Helmgast Neotech sida. Där finns bland annat en kortare regelgenomgång och annat godis.

Betyg: 9/10



Loading next content