Svenska
Gamereactor
artiklar

Fjolårets fem bästa filmer

Det är dags. Nu är det dags. Filmnissarna André Lamartine och Marcus Persson har korat vad de anser vara fjolårets fem bästa filmer...

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i
HQ
Fjolårets fem bästa filmer

(5) Wolfwalkers
Det har funnits gott om animerade familjefilmer i år, men i år stod den irländska animationsstudion Cartoon Saloon för utmärkelsen "årets bästa animerade film" med Wolfwalkers - ett enastående 2D-äventyr med massor av bett, känslor och hjärta. Efter storverk som The Secret of the Kells, The Breadwinner och Song of the Sea har studion kulminerat med ett storslaget fantasyäventyr, där varje bildruta såg ut att vara hämtat från medeltida manuskript och vars uttrycksfulla animation snabbt brände sig fast med sin passion och befriande anda. Wolfwalkers är mytisk, mystisk och mäktig på alla plan och är en film som garanterat tar fram våra inre vargar varje gång vi ser den.
Tillgänglig hos: Apple TV+

Fjolårets fem bästa filmer

(4) I'm Thinking of Ending Things
Vare sig man kände att man behövde göra hemläxa eller besöka en terapeut efter Charlie Kaufmans senaste hjärnskrynkleri till film var det ändå svårt att inte beröras av den säregna filmskaparens drömska sorgedikt. I sitt kryptiska pusselberättande målade han noggrant upp en djupt olycklig bild bestående av en ändlös kedja av önsketankar, bedövande mediekonsumtion och en existentiell tomhet som kändes ända in i maggropen. Denna Netflix-producerade gåta var inte den lättaste filmen att svälja, men i ett filmklimat där historier ofta körs ner i halsen på tittare är vi snarare tacksamma för att vi själva får smälta Kaufmans ångest i vår egen takt.
Tillgänglig hos: Netflix

Detta är en annons:
Fjolårets fem bästa filmer

(3) Possessor
Att äpplet inte fallet långt från trädet är ett uttryck som kommer väl till pass när vi talar om Brandon Cronenbergs välavvägda hopkok av sin fars patenterade bodyhorror med ett knippe framtidsdystopi. Redan från första scenen låter Possessor meddela exakt vilken typ av formidabelt känsloladdad film den syftar till att vara, ständigt balanserade på gränsen mellan vad som är uthärdligt med ett påträngande manus som aldrig backar undan från Possessors många underliggande mörka teman. Utan konkurrens en av årets mest skärrande upplevelser som bjuder på en rejäl dos klassisk Cronenberg, en resa ner i mörkret med extremvåld, sex och ett härligt galet manus som höll oss fastklistrade i soffan.

Fjolårets fem bästa filmer

(2) The Invisible Man
Leigh Whannell gav oss inte bara en formidabel skräckfilm med sin nytolkning av H.G Wells klassiska bok utan även en av årets tveklöst bästa filmer. The Invisible man är en studie i minimalism och bjuder på exceptionellt användande av tomrum för att skapa fruktan och rädsla samtidigt som den på ett snyggt sätt undviker många av genrens klassiska fallgropar. Istället har Leigh Whannell stilfullt och slugt vävt manus till en analogi för utsatta kvinnors tysta lidande i våldsamma förhållanden och samhällets oförmåga att lyssna på deras röster eller på annat sätt nedvärdera deras rop på hjälp. The Invisible Man är en kraftfull och vackert producerad skräck-thriller som hängde med oss under hela året och som bara vuxit allt mer i relevans och styrka. Kort och gott, mäkta imponerande.
Tillgänglig hos: Viaplay, SF Anytime, Google Play, Blockbuster

Detta är en annons:
Fjolårets fem bästa filmer

2020 ÅRS BÄSTA FILM
(1) Mank
Biografin om manusförfattaren Herman J. Mankiewicz bevisade i år att dreamteamet Netflix och David Fincher var som skapta för varandra, då Mank inte bara råkar vara deras största triumf hittills - det är också årets tveklöst bästa film. Sällan har Oscarsvinster varit så säkrade och låsta för en film som i fallet Mank: ett mästerligt stycke klassisk och svunnen filmmagi som var oslagbart sett ur ett tekniskt perspektiv. Som vi skrev i vår lyriska recension kändes Finchers underbart rappa Hollywood-buffé som en tidsresa vi sent skulle glömma och även om alla uppskjutna biofilmer mot förmodan skulle ha fått premiär i år hade vi med all säkerhet hissat Mank högst upp i vår filmlista. Det finns nämligen få filmelement som slår en storspelande Gary Oldman i Finchers metodiska regi, som här stal varje sekund som den djupt cyniske skribenten. Det är bara att buga inför Finchers fläckfria filmkonst, för inte sedan Social Network har en film fängslat oss så här mycket...
Tillgänglig hos: Netflix



Loading next content