Svenska
Gamereactor
artiklar

Nytt från LG på årets CES-mässa

Den för i år helt digitala CES-mässan har öppnat upp sina portar och vi har spanat in vad OLED-kungarna på LG har kokat ihop för nya spännande grunkor.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i
HQ

Svärtans kungar trummar vidare i en takt som ingen annan av TV-tillverkarna verkar kunna hålla tempo med och på årets digitala CES-mässa från cyberrymdens Las Vegas cementerar de sin ställning ytterligare när de nu lyfter på huven och visar upp sina senaste nyheter. För om vi ska tro på LG:s egna ord så innebär 2021 ett rejält lyft för OLED-tekniken tack vare de nya Evo-panelerna som skall kunna klämma ur sig betydligt mycket mer ljus än sina föregångare. För som de flesta av oss vet har just ljusstyrkan länge varit en akilleshäl för LG:s TV-modeller, ja för alla OLED-TV:s faktiskt. Den nya G1 serien - efterträdaren till GX från 2020, ämnar nu skaka om huset med sina nya och betydligt ljusstarkare Evo-paneler som kommer kunna levereras i 77", 65" respektive 55" modeller. Under huven lurar den fjärde generationen av alpha9 processorn som bland annat skall kunna analysera filmer och TV-serier scen för scen och justera bilden därefter. Kvar från förra året är fortfarande VRR, G-sync och Free Sync, vilket alla vi som drömmer om att få spela på en LG TV såklart jublar över.

Nytt från LG på årets CES-mässa
LG demonstrerar skillnaden mellan de gamla panelerna och de nya i G1-serien

Nytt på 2021-modellerna är dock vad de kallar för Game Optimizer som tillåter dig ha förvalda inställningar beroende på typen av spel du spelar. Dvs, du kan ha en typ av inställningar för racing-spel och en helt annan för FPS-spel. Utöver detta har LG även utannonserat att både Google Stadia och Nvidia Geforce Now kommer bli tillgängligt på deras nya TV-modeller under den senare delen av året vilket är signifikant för båda tjänsterna då det öppnar upp en helt ny potentiell kundbas. LG har inte kommenterat något kring huruvida Google Stadia och Geforce Now kommer bli tillgängligt på äldre TV-modeller men om vi får spekulera så gissar vi att så inte är fallet. På ljudfronten kommer G1 serien levereras med virtuellt 5.1.2 surround som nu skall kunna normalisera volymen när man byter mellan olika inputs och applikationer, en trevlig detalj. Men som alltid med dessa väldigt tunna TV-modeller så går det inte att komma ifrån att ljudet från de inbyggda högtalarna blir otroligt tamt och andefattigt. Kort och gott, man köper inte en LG OLED för högtalarna utan för den fenomenala bilden.

Nytt från LG på årets CES-mässa
Stadia på LG
Detta är en annons:

LG passade även på att avtäcka sin första OLED-datorskärm som de döpt till UltraFine OLED Pro. En 31.5" skönhet som erbjuder 4K upplösning (självfallet) och en uppsjö av anslutningsmöjligheter med bland annat tre fullstora USB-A, en USB-C till strömförsörjning (90 W), två DisplayPort samt en HDMI. Sett till färgåtergivningen på denna rackare så lovar LG att UltraFine kommer ha stöd för 99% av DCI-P3 och Adobe RGB. Något datum kring när denna skärm kommer kunna lanseras gav LG dessvärre inte svar på och inte vad priset kommer landa på. Vi gissar dock på strax norr om tusen dollar så vill du lägga vantarna på den nya Ultra Fine så är det bäst du börjar skotta uppfarter och klippa gräsmattor på löpande band. Mäki tar givetvis tre och har redan förbokat. Inga fler specifikationer har ännu offentliggjorts annat än vad som visades upp i den korta CES-videon som du kan spana in här. Vi hoppas självfallet kunna berätta mer om denna snart. Vi hade personligen hoppats på att LG även skulle kunna ha visat upp en skärm specifikt för spelande men så blev alltså inte fallet, oavsett så ser UltraFine PRO rejält mumsig ut.

Nytt från LG på årets CES-mässa
Transparent koncept-TV som fälls in och ut ur en sänggavel

Utöver detta passade LG även på att visa upp sin hittills minsta OLED som mäter 42" och ett koncept med en transparent panel som fälls in och ut ur en sänggavel som de rätt och slätt kallar för Smart Bed. Knappast något som vi kommer få se tillgängligt för allmänheten ännu på ett antal år, men gav härligt futuristiska framtidsvibbar. Sist men inte minst visades även en adaptiv 48" OLED TV upp som genom en knapptryckning kan växla mellan att vara platt till att bli böjd, något LG menar på kan vara utmärkt ifall vill anpassa sin upplevelse beroende på om man tittar på en film eller spelar ett TV-spel. Det är ännu bara en prototyp och bjöd på en rad trevliga finurligheter så som 120Hz uppdateringsfrekvens, VRR och CSO-teknologi vilket vibrerar hela TV:n för att skapa ljud. Fräsiga nyheter om vi får säga vår sak och vi ser verkligen fram emot att få lägga vantarna på den nya G1 serien med Evo-paneler, räkna kallt med en djupgående recension senare under året när den väl landar i våra nordliga länder.

Nytt från LG på årets CES-mässa
En fräsig familj av vackra OLED TV:s
Detta är en annons:


Loading next content