Svenska
Gamereactor
artiklar

Tio ljuvliga guldkorn till Xbox Game Pass (del 2)

Vi har vaskat fram en ny omgång godbitar till Xbox Game Pass och Playstation Now i det jättelika utbudet av underhållning...

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i
HQ

Det dräller av spel till Xbox Game Pass Playstation Now och det kan vara svårt att veta var man ska börja leta. Visst kan du enkelt surfa in på Gamereactor.se, välja vår recensionssektion och välja format samt sortera på betyg - men tyvärr är det så att vi inte har en chans att hinna recensera allt som släpps. Till detta kommer ju det faktum att du kan ha glömt bort mediokra äldre spel som genom uppdateringar blivit mästerverk senare.

När vi för ett drygt år sedan publicerade våra artiklar om guldkorn till just Xbox Game Pass och Playstation Now, blev det därför väldigt uppskattat. Många hörde av sig och sade sig ha hittat spel de annars aldrig gett sig på att testa. Därför känns det på sin plats att nu göra en uppföljare till denna artikel eftersom det hänt mycket sedan dess. Något spel kan ha försvunnit från tjänsten och framför allt har andra lagt till - samt att det ju såklart fanns guldkorn vi helt enkelt inte hann med förra gången.

Så! Med detta sagt är det nu dags för tio nya spel till Microsofts och Sonys speltjänster för att tipsa om tio guldkorn jag misstänker att många av er lätt kan ha missat i det väldiga utbudet av underhållning. Kanske även en artikel du kan återkomma till när fantasin tryter. Här är alltså tio guldkorn du kan ha missat till Xbox Game Pass.

Tio ljuvliga guldkorn till Xbox Game Pass (del 2)
Detta är en annons:

• CrossCode - Fel använt är pixelgrafik något som bara får spel att kännas fulare än de är och gamla oavsett om de utvecklades igår. Men i rätt händer kan magi uppstå. De underbara rollspel många av oss växte upp med under 16 bits-eran är spel som bara blir sämre när man försöker piffa upp dem med modern teknik för att smeta ut pixlar eller ännu värre, byta ut pixlarna mot polygoner. CrossCode är ett spel för alla oss som minns rollspel som Phantasy Star IV, Secret of Mana och Chrono Trigger med underbar pixelgrafik och en story som jag vågar lova kommer överraska dig rejält tack vare smart manus och intressant tema. Att det dessutom har makalös musik samt är Xbox Series S/X-förbättrat gör ju inte heller saken sämre.

Tio ljuvliga guldkorn till Xbox Game Pass (del 2)

• Desperados III - Smaka på det här; realtidsstrategi, stealth, western och Xbox Series S/X-optimering. Jag gissar att du redan sitter och slickar dig om läpparna och vill veta mer. Låt dig inte luras av siffran tre i spelets titel, utan detta är faktiskt en prolog till seriens första spel och är alltså därmed utmärkt att hoppa in i för att uppleva mysiga äventyr tillsammans med den färgstarka gruppen John Cooper, Hector Mendoza, Doc McCoy, Isabelle Moreau och Kate O'Hara... där alla givetvis har egna egenskaper. Även om det främst är tänkt som ett stealth-spel, är det flexibelt nog att även kunna spelas som ett actionspel och en titel jag verkligen vill rekommendera dig att testa. Det gäller i synnerhet alla ni som tackade för mitt tips på Shadow Tactics: Blades of the Shogun i förra artikeln... detta är nämligen samma utvecklare och typ av spel.

Tio ljuvliga guldkorn till Xbox Game Pass (del 2)
Detta är en annons:

• Dungeon of the Endless - Om du gillar co-op och roguelikes eller bara riktigt bra spel i största allmänhet (går utmärkt att spela ensam), så får du såklart inte missa dungeon defense-titeln Dungeon of the Endless. Här har ett fängelseskepp kraschat på en planet och du och några andra överlevande ska utforska omgivningarna, släpa omkring en kristall och försöka ta er därifrån. Tack vare att banorna slumpas fram är det ett sådant här spel som är kul att återvända till om och om igen, och som är i princip omöjligt att ha tråkigt med.

Tio ljuvliga guldkorn till Xbox Game Pass (del 2)

• Enter the Gungeon - Ett annat spel som erbjuder framslumpade banor och ren briljans, är Enter the Gungeon. Detta bör absolut spelas co-op med goda vänner och tillsammans skaffa er allt bättre föremål och vapen, och det syns tydligt att utvecklarna låtit sig inspireras av storheter som bland annat The Binding of Isaac och Souls-serien. Det är rejält utmanande, men därmed också desto roligare i takt med att ens grupp svetsas samman och blir allt bättre på att använda de olika verktyg man får för att kunna skjuta sig framåt i äventyret. En utmärkt presentation och klockren humor kommer se till att göra detta till något i princip alla lär uppskatta.

Tio ljuvliga guldkorn till Xbox Game Pass (del 2)

• GreedFall - Greedfall är ett av de här spelen jag egentligen tycker det känns konstigt att kalla för ett guldkorn du kan ha missat. För ingen som gillar västerländska rollspel borde ha missat detta. Vi snackar om ett riktigt genomarbetat äventyr som ofta jämförts med Biowares finaste och tidigare alster. Det är alltså ett riktigt djupt äventyr med en välskriven story och en känsla av att allt faktiskt inte kretsar kring mig. Denna värld, trovärdig samt fylld av både magi och märkliga varelser, lever och andas medan man utforskar den. Jag kan inte nog rekommendera denna pärla, i synnerhet till dig som gillar spel som Jade Empire och The Elder Scrolls V: Skyrim.

Tio ljuvliga guldkorn till Xbox Game Pass (del 2)

• Lonely Mountains: Downhill - Är du gammal nog att komma ihåg när man var yngre och spelade spel som Excite Bike, Ridge Racer, Tony Hawk's Pro Skater eller SSX Tricky i jakt på så fina poäng som möjligt? Minns du hur otroligt vanebildande det var och hur nervpirrande det kändes när man närmade sig slutet och visste att man hade ett potentiellt rekord på gång? Exakt just den känslan bjuder Lonely Mountains: Downhill på, när man undan för undan blir bättre på att snabbt ta sig ner för de branta bergen. Spelkontrollen är klockren, intuitiv och man behöver in göra mer än ett åk för att återigen känna att det nog faktiskt behövs ett till. Som kommer bli många till. Jag lovar.

Tio ljuvliga guldkorn till Xbox Game Pass (del 2)

• Octopath Traveller - Ett av de bästa japanska rollspelen jag spelat på senare år är Octopath Traveller. Det släpptes ursprungligen som ett Switch-exklusivt spel, men kom senare till PC följt av Stadia. Så sent som förra månaden smögs det ut till Xbox Game Pass utan att alls ha utannonserats till formatet och jag befarar att många missat detta. Gör inte det för allt smör i Småland om turbaserade japanska rollspel av klassiskt snitt är något för dig. Om du dessutom uppskattar sagolikt vacker grafik, underbar design och makalös musik... ja då har du ditt nästa favoritspel här. Ladda ner för tusan.

Tio ljuvliga guldkorn till Xbox Game Pass (del 2)

• River City Girls - Jag tyckte väldigt mycket om både Battletoads och Streets of Rage 4 förra året, men det beat 'em up jag haft allra roligast med senaste åren, är faktiskt River City Girls. Det är en slags spinoff från serien Kunio-kun (kommer ni ihåg Nintendo World Cup med de fyrkantiga spelarna som gjorde superspecialare eller River City Ransom?) och utvecklat av retromästarna Wayforward. Här ska vi rädda kidnappade pojkvänner istället för vice versa som ju annars är vanligt, och det görs givetvis bäst genom att slå folk på truten så det står härliga till. Allra roligast är det att vara två personer och slå sig igenom de kulörta och vackra omgivningarna, och spelets bossfighter hör till de mest minnesvärda genren någonsin har bjudit på.

Tio ljuvliga guldkorn till Xbox Game Pass (del 2)

• Supraland - Det flesta spel med en öppen spelvärld gör egentligen inte särskilt mycket skäl för sitt namn. Det mesta är bara tom utfyllnad och du förväntas ändå kuska runt och göra saker i en viss ordning. I Supraland får vi något så unikt som ett plattformspel i en äkta öppen värld med rejäl variation och en myriad av saker att göra. Här blandas olika genrer utan rim och reson och du kommer känna igen drag från Portal och Zelda samt även Metroid och Super Mario. Det häre är själva sinnebilden av ett guldkorn många missat och samtliga jag fått att testa det, har tackat mig efteråt för det fina tipset.

Tio ljuvliga guldkorn till Xbox Game Pass (del 2)

• Thumper - Jag har medvetet försökt täcka in lite olika genrer i listan, och som du ser fattas musik. Detta får representeras av Thumper, en rytmtitel där du spelar som skalbagge, och ett tempo som kommer få dig att baxna. Du vet hur det känns ibland när man spelar och knappt vågar blinka ens av rädsla för att missa något. Det är exakt i det facket vi hittar Thumper. Utformningen är fräsch, det har ett underhållande gameplay, musiken är suverän och det tar inte lång tid innan man sitter helt i trance och tiden bara flyger iväg.



Loading next content