Svenska
Gamereactor
artiklar

Bäst Hittills 2021: Spel

Halva spelåret har nu passerat och i vanlig ordning har vi på Gamereactors redaktionen passat på att kora det vi anser vara de tio bästa spelen såhär långt...

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i
Bäst Hittills 2021: Spel

(10) Narita Boy
Vi hörde talas om Narita Boy redan under 2017, men det skulle ta fyra år innan det retrodoftande actionäventyret anlände med ett releasedatum. I mars var det dock äntligen dags att svinga det mytomspunna technosvärdet en gång för alla, och denna lilla indiepärla skulle snabbt visa sig varit värd den enorma väntan som skuggat dess utveckling. Vi bjöds nämligen på löjligt vacker pixelkonst blandat med en förvånansvärt gripande historia som lämnade oss stundtals med gråten i halsen, och spelbarheten och utmaningen lämnande därtill lite att önska. Det må sedan finnas mängder, och åter mängder av nostalgiska pixelspel att lira idag, men det är få som levererar en sådan unik upplevelse som Narita Boy gjorde i våras. Missa inte detta.

Bäst Hittills 2021: Spel

(09) Valheim
Valheim slog ner som en blixt från klar himmel i våras och det svenskutvecklade spelet blev snabbt populärt. Utvecklat av den svenska studion Iron Gate Studios fick vi besöka Valheim, det tionde riket, där vi som avliden viking ska försöka överleva och förtjäna vår plats i Valhall bland alla avlidna krigare. Detta innefattar då klassisk överlevnad där vi försöker farma mat, material, bygger husrum och besegrar jättar och bestar för att överleva och fortsätta förbättra vår sårbara levnadsstandard. Den slumpmässigt genererade världen kunde i sin tur delas med upp till tio spelare där vi kunde besöka varandra för att hjälpa till och försöka överleva vildmarken tillsammans. Valheim har förtjänat sin plats genom att ta en ganska trött genre och blåsa nytt liv i den med tillgänglighet, stil och smarta system som hindrade det från att kännas stelt och trist bara timmar in som så många andra i sin genre.

Bäst Hittills 2021: Spel

(08) MLB The Show 21
Det åttonde bästa spelet under det första halvåret var ett spel som de flesta nog aldrig ens tänkte tanken på att spela. I baseboll som många anser vara tråkigare än att titta på färg torka. Vad de missade var det bästa sportspelet på marknaden. Medan serier som FIFA, NBA 2K och Madden NFL står och stampar på samma ställe och verkar bli girigare för varje år försökte San Diego Studios att göra det omvända med MLB The Show 21. Fanns det möjlighet att köpa virtuell valuta? Absolut, men där fanns ett Ultimate Team-läge (kallat Diamond Dynasty) som var så välkomnande för spelare som inte vill spendera pengar att de andra serierna borde skämmas över den givmildhet och mängd innehåll som visades upp. Det gjorde det inte sämre att basebollen på planen var precis vad vi hoppades på med ett nytt system för att kasta bollen och mer belönande att träffa bollen perfekt med slagträt. Vi imponerades av presentationen och det nya karriärläget där vi kunde spela som tvåvägsspelare, som både kan vara kastare och slagman. Baseboll är verkligen ingen stor sport i Sverige, men MLB The Show 21 slog sig in på sportspelstoppen.

Bäst Hittills 2021: Spel

(07) Fantasian
Final Fantasy-pappan Hironobu Sakaguchis bejublade återgång till spelformatet, upplägget och framförallt designen som gjorde Squares ikoniska rollspelsserie till en favorit världen över, var och förblir en av årets mest minnesvärda spelupplevelser för vår del. Mången gamer gnällde högljutt över det faktum att Fantasian var Iphone/Ipad-exklusivt men enligt oss passade det gulliga lilla, episka och retroflirt-mysiga äventyret perfekt i fickformat och nu längtar vi såklart krampaktigt efter den andra, avslutande och kommande delen av Fantasian.

Bäst Hittills 2021: Spel

(06) It Takes Two
Även om vi aldrig var superimponerade av A Way Out, såg vi tidigt att det hade flera exempel på ett kreativt berättande och ett sätt att utforma co-op på som vi aldrig sett tidigare. I It Takes Two föll dock alla bitarna på plats i ett slags romantisk komedi om Cody och May som förvandlats till voodoo-dockor och tvingas genomgå en rad ofrivilliga prövningar under en terapisession av det märkligare slaget. Det fullkomligen bara lassas på med briljanta spelmoment där svenska utvecklaren Hazelight bevisar att de begriper co-op bättre än några andra i branschen. Vi kunde knappt lägga handkontrollen ifrån oss under äventyret och återkom även för att försöka hitta alla hemligheter och avnjuta minispelen. Vill du ha ett äventyr att avnjuta med en vän/partner oavsett dennes vana av TV-spel, så är det här du ska börja.

Bäst Hittills 2021: Spel

(05) Subnautica: Below Zero
Vi på redaktionen var imponerade över de vackra undervattenslandskapen i Subnautica från 2014. Uppföljaren Subnautica: Below Zero var tänkt som en expansion, men blev istället ett fristående undervattensäventyr. När vi fick dyka ner i haven på planeten 4546B igen blev vi överraskade att konceptet fortfarande var underhållande. Denna gång blev vi strandsatta ett antal år efter föregångaren. Istället för vatten så långt horisonten gick möttes vi av glaciärer och ett artktiskt klimat. Pingviner, snö och is täckte landmassorna, men under ytan fanns en hel värld av fauna och flora. Det var inte bara det visuella som imponerade utan också ljudet. Kombinationen av att se, höra och utforska är det som gjort Unknown Worlds Entertainment världar så fantastiska. Även om en del av redaktionen spenderade mycket tid med att kasta pingviner, fanns det även en mysig berättelse att följa. Vi på Gamereactor hoppas att få se mer av Subnautica i framtiden.

Bäst Hittills 2021: Spel

(04) Hitman 3
Redaktionen var enad över att IO Interactive och deras mordsimulator avslutade på en hög not. Det har aldrig funnits något annat spel på marknaden som utmanat serien när det kommer till att taktiskt slå ut mål, med hjälp av omgivningen. Karaktärerna och händelserna var inte orörliga utan rörde på sig under uppdragen, vilket öppnade mängden möjligheter för spelarna att utnyttja. Under det tredje- och avslutande äventyret möttes vi av flera nivåer som alla var distinkta och olika från varandra. Utöver det fanns även nivåsystem, upplåsningsbart innehåll och användarskapade uppdrag. Danskarna har byggt något unikt tack vare alla sina år av erfarenhet. Serien är här för att stanna och vi på Gamereactor hoppas att få se mer av Agent 47 i framtiden.

Bäst Hittills 2021: Spel

(03) Resident Evil Village
Efter mardrömmen i Baker-huset för fyra år sedan var vi omåttligt sugna på mer av Capcoms välpolerade skräcksaga och när uppföljaren Resident Evil Village till slut anlände så satt vi redo och uppbunkrade med snuttefiltar och trygghetskuddar i dussintal, varenda terapeut inom en mils radie på "speed dial" och samtliga sex installationer av Sällskapsresan på både DVD, Blu-ray och VHS färdiga att snabbt kunna slängas på för att stilla vår ångest. Vad vi sedan fick uppleva i det ödelagda rumänska lilla samhället var förvisso bitvis riktigt hårresande men det vi tar med oss från vår andra resa med Ethan är ett blytungt actionspel i en rad mystiska fantasydoftande miljöer där framförallt bossfighterna står ut som något av det vassaste vi sett hittils denna generation. På det stora hela hade vi kanske önskat oss ett lite mindre förutsägbart äventyr och mer av känslan av att frukta det som befann sig bakom varje hörn men att tampas varulvar och annat sattyg med vår hagelbrakare i högsta hugg har ändå gjort underverk för själen och Resident Evil Village kommer att leva vidare i våra minnen som ännu ett lysande exempel på hur serien med sitt nya förstapersonsläge är här för att stanna.

Bäst Hittills 2021: Spel

(02) Returnal
Housemarque överträffade sig själva i och med Returnal. 3D-ljudet var fantastiskt, laddningstiderna var icke-existerande tack vare konsolens SSD och den haptiska feedbacken samt de adaptiva avtryckarna bidrog till en mycket inlevelsefull spelupplevelse. I många fall var Returnal ett fantastiskt spel, tack vare de tekniska funktionerna men naturligtvis skall även de tas hänsyn till när vi korar årets spel. Dessutom var striderna i Returnal oerhört intensiva och varierade och berättelsen var rätt så hyfsad. Det vore nästan kriminellt att äga en Playstation 5 och inte spela Returnal för bortsett från Astro's Playroom (som följer med konsolen) har inget spel hittills lyckats visa hur magnifik spelupplevelsen kan bli på den nya konsolen.

Bäst Hittills 2021: Spel

Årets hittills bästa spel:
(01) Kaze and the Wild Masks
Det var länge sen sidoscrollande plattformsspel var det hetaste på marknaden, men det stoppade som tur var inte Vox Game Studio från att göra ett försök. Och vilket försök det blev. Vi fick genast en känsla av Donkey Kong Countrys glansdagar där indiestudion plockade ut alla de bästa bitarna ur kakan. Det var helt enkelt plattformande när det är som bäst och till och med ett av de absolut bästa spelen i sin genre på årtionden. Det har funnits många som kallat denna serie en andlig uppföljare till den gamla Nintendo och Rare-serien och likheterna var slående, men utan att det kändes som plagiat. Där fanns ingen King K. Rool och lakejer att tampas mot, men vad gjorde det när vi fick väldigt arga frukter och grönsaker att hoppa på? Frukter och grönsaker som dessutom var väldigt smart och roligt designade.

Morötter som åkte pulka i vintervärlden, majskolvar som skjuts ut som missiler och krabbor gjorda av ananas. Banorna, som dessa fiender fanns i, var så välgjorda att de lyckades vara utmanande på rätt sätt, ibland frustrerande svåra, men aldrig orättvisa. Spelet är ett mästerverk och det går inte att komma närmare än att vara perfekt än så här. Det enda lilla som saknades var att berätta berättelsen på ett bättre sätt. Men det var en ytterst liten petitess i ett spel som var det första halvårets bästa och som du bör spela omedelbart om du inte redan gjort det.Loading next content


Cookie

Gamereactor uses cookies to ensure that we give you the best browsing experience on our website. If you continue, we'll assume that you are happy with our cookies policy