Svenska
Gamereactor
artiklar

Filmsamlande och den digitala framtiden

Skräpfilms-Mackan kåserar kring sin syn på filmsamlande och berättar om de tankar och känslor som drev honom till att ta steget från hyllmeter av plastfodral och skivor till en digital vardag.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i
HQ

Jag har en komplicerad relation till fysisk media, det ska jag villigt erkänna. Under fler år än jag törs eller orkar räkna har jag köpt, samlat, förvaltat, klämt och känt på tusentals videokassetter, DVD-skivor, Blu-rays och senast i ordningen så klart, UHD-rullar. Mängden pengar som spenderats på att köpa samma film om och om igen på femtio-elva olika format och utgåvor är rent av tokig, tramsig, ja rakt av löjeväckande. Och nej jag påstår absolut inte att det på något sätt är fel eller dumdristigt att samla på sig massa fysisk film och älska dom besinningslöst. Varje filmälskare ska göra exakt så som han eller hon själv mår bäst av och för mig innebar det att våga släppa taget och omfamna förändring. En insikt som långsamt växt fram över tid och ett beslut jag bara helt enkelt valde att ta baserat på de förändringar jag önskade göra i mitt liv.

Filmsamlande och den digitala framtiden
Fysisk film, det har absolut fortfarande sin charm!

Nog för att de alltmer drakoniska importreglerna spelade in i mitt beslut att dumpa fysisk media men det var knappast den avgörande faktorn utan snarare något som påskyndade processen och stimulerade det frö som sedan långt tidigare fanns i mitt huvud. Jag drevs att ta klivet för jag önskade mer enkelhet i mitt liv och inte längre hade ett behov av att ha tusentals skivor i plastfodral stående på hyllorna. I slutändan är det bara prylar och pinaler, något som alltid kan återköpas för pengar och hur tusan ska man någonsin förändras ifall man aldrig vågar sig på att testa nya saker. Även om de kanske går stick i stäv mot allt man så länge stått för och som man trott eller varit övertygad om varit en så viktig del av ens personlighet och liv? Där fanns dock en väldigt viktig detalj i allt detta som var en förutsättning för mig att ta klivet. Jag ville slippa förlita mig på strömningstjänsternas utbud men fortfarande kunna ha full tillgång till alla mina filmer, digitalt. Så vad göra?

Filmsamlande och den digitala framtiden
Är skivbaserat media verkligen framtiden?
Detta är en annons:

Lösningen på det hela var egentligen ganska enkelt. En rejäl NAS, nätverksbaserad lagringsenhet med utrymme nog att hålla digitala kopior av alla filmer med noll förlust i kvalité. Etthundra procent bibehållen bild och ljudström med noll komprimering samt undertexter, en exakt kopia av all data som finns på skivan. Oberoende av ifall vi pratar om en blu-ray eller uhd. Utöver detta krävdes det också en mediaspelare kapabel att avkoda ljud och bild på ett likvärdigt eller bättre vis än min gamla Oppo UDP 203-spelare, en inte helt oansenlig uppgift. Tacksamt nog så finns det ganska många olika alternativ på marknaden idag och det märks att efterfrågan ökat jämfört med bara för några år sedan. Vilken maskin och tillverkare du väljer att ge dina pengar handlar i mångt och mycket om vilka funktioner du främst värdesätter, hur kräsen du är med bild och ljud samt också (så klart) hur mycket pengar du är villig att lägga.

Filmsamlande och den digitala framtiden
Qnap TS-451D2-2G, en av många nätverkslagringsenheter där ute

Det är en illa dold hemlighet att det för egen del till slut blev den svarta skönheten från de franska Zappiti som stal mitt hifi-hjärta. En maskin som vida överträffade mina förväntningar och producerar en nästan skandalöst vacker bild samtidigt som den avkodar alla möjliga och omöjliga ljudspår utan större ansträngning. Jag har länge även kört en Apple TV med Infuse som vid sidan av men har aldrig varit helt nöjd med den lösningen på grund av bristen på audio passthrough, för att inte tala om att Apples maskin spelar upp filmer i en felaktig bildhastighet. Smådetaljer kan tyckas men för mig är det inte en kompromiss jag är villig att göra och även om Zappitis maskin också har sina små akilleshälar så framstår de som bagatellartade i jämförelse. Så min skönsång kommer definitivt fortsätta för min Zappiti Pro 4K HDR som helt och hållet vunnit över mitt svarta hjärta. Där finns helt enkelt inget annat som inom rimligheten kommer ens i närheten.

Filmsamlande och den digitala framtiden
Zappiti Pro 4K HDR, vår referensspelare
Detta är en annons:

Med allt detta sagt låt mig bara understryka att nej, fysisk media är på intet sätt dött. Försäljningen dalar, javisst men entusiasterna kommer alltid finnas där och medan de större utgivarna drar ner lite på verksamheten och lägger om sina krafter till digital distribution så växer i stället charmerande och dedikerade grupper fram. Criterion, Arrow Video, Shout Factory, 88 Films, Vinegar Syndrome Synapse Films och många, många fler. Listan är lång, diger och inkluderar långt mer namn än jag tänker bemöda mig med att nämnda men gemensamt för samtliga är en passion och kärlek till formatet som tydligt skiner igenom och syns på de filmer som släpps från dessa småutgivare. Och för er som älskar allt vad dessa hjältar står för, dyrkar era fysiska samlingar och gillar hela upplevelsen, more power to you. Men för mig var det dags för något nytt och annorlunda, någon förändring. Mer än tjugo års samlande kom till sin ände och jag har intet blickat tillbaka för en sekund.

Filmsamlande och den digitala framtiden
Infuse Pro, en av många lösningar för digital media uppspelning

Under nästkommande delar i denna serie kommer vi närmare att utforska och recensera olika lösningar, både kring nätverkslagring och mediaspelare samt guida er genom hur man påbörjar att omvandla sina filmer digitala kopior. Allt från Apple TV till Zappiti Pro 4K HDR samt visa hur man sätter upp en Qnap NAS och rippar sina filmer med bibehållen kvalité. Vi ser gärna också att ni läsare även delar med er av er syn på detta och era tankar kring filmsamlande i stort, samt berättar om specifika frågor kring digitala lösningar ni önskar svar på.

Utrustning:
- Qnap TS-451D2-2G
- Zappiti Pro 4K HDR

Tidigare delar i denna artikelserie:
- Vi packar upp Zappiti Pro 4K HDR



Loading next content