Svenska
Gamereactor
artiklar

Brädspelsspecial: Unfathomable

Häng med ut till havs ombord på ångfartyget SS Atlantica och upplev fasorna som lurar under de stormande vågorna. Vilka ombord kan du lita på, vem är förrädaren som långsamt saboterar skeppets maskineri? Ingen går säker på denna mardrömmarnas resa mot Boston.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i
HQ

Oktober har svept in över oss med sitt sedvanliga regn, rusk och piskande vindar. Väder som verkligen inte uppmuntrar till utgång och då är det tur att vi har alla fantastiska, mysiga brädspel att falla tillbaka på. Och vad passar bättre nu när Halloween står för dörren än ett riktigt nervkittlande, ruggigt mysterium ombord på ett gammalt knarrande ångfartyg där skuggorna är långa och farorna lurar både ombord likväl som djupt under de piskande vågorna. Med Unfathomable bjuder Fantasy Flight Games in oss till skräcken i Arkham Horror-universumet, en värld fylld av obeskrivbara varelser, dårskap, uråldriga skrifter, flämtande stearinljus och tentakel prydda ohyggligheter från bortom stjärnorna. Det handlar kort och gott om H.P Lovecrafts kreationer som vaknat från sin slummer för att göra livet surt för alla resenärer ombord på SS Atlantica. En resa som är allt annat än en lyxkryssning.

Brädspelsspecial: Unfathomable
Det stora slemmiga sjömonstret vill kramas lite.

För lite mer än tolv år sedan publicerade Fantasy Flight Games sitt väldigt omtyckta och bejublade brädspel som baserades på Battlestar Galactica licensen. Det använde sig av den för tiden relativt fräscha spelmekaniken som helt handlade om dolda förrädare som lurade i en annars kooperativ upplevelse. Personer med hemlig agenda, korrumperade av fiendesidan att obemärkt i skuggorna sätta käppar i hjulet för alla andra utan att någonsin själva bli upptäckta och avslöjade. På många sätt sådde Battlestar Galactica fröet till den explosion av spel som uppstod under 2010-talet inom just denna genre som använde sig av 'vänner och förrädare' mekaniken. Secret Hitler, Dead of Winter, The Resistance, One Night Ultimate Werewolf och många, många fler. Men för många kvarstod Battlestar Galactica som ett av eller det bästa, ett spel som dessvärre också blev nästan omöjligt att få tag på i samband med att Fantasy Flight Games tappade licensen till varumärket.

Brädspelsspecial: Unfathomable
De olycksaliga passagerarna.
Detta är en annons:

Unfathomable följer i fotspåren av detta legendariska arv och tar mycket av vad som gjorde Battlestar Galactica så bra men ändrar om och rör runt precis tillräckligt mycket för att göra spelsättet till något eget och unikt. Unfathomable gör det dessutom möjligt för en helt ny generation av brädspelare att upptäcka och uppleva samma täta, atmosfäriska gameplay. En gastkramande katt-och-råtta lek där du aldrig kan vara helt säker på vem som är med eller emot dig och där alla ständigt kämpar mot den nära förestående undergången, skräcken som lurar under vågorna. Den stora fördelen är att Fantasy Flight Games denna gång tack och lov inte riskerar att tappa någon licens då stora delar av Lovecrafts arv är fritt att använda och ligger inom den publika domänen. Unfathomable är kort och gott inget spel som riskerar att bli omöjligt att få tag på till rimliga priser, något som under flera år varit ett problem med Battlestar Galactica där kopior säljs för hutlösa summor av privata återförsäljare. En rakt igenom vidrig syssla och tyvärr inte heller ett fenomen som är unikt för brädspelsvärlden.

Brädspelsspecial: Unfathomable
Det storslagna SS Atlantica.

Precis som med så gott som alla andra brädspel som släppts av Fantasy Flight Games de senaste tio åren så är Unfathomable otroligt vackert, farligt nära gränsen till överproducerat till och med. Brädet går i en art deco liknande stil och många av spelkorten är packade med fantastiska bilder, därtill har vi också en lång rad fin-fina miniatyrer som bara skriker efter att bli målade. Centralt mitt på spelbrädet breder SS Atlanticas alla korridorer och hytter ut sig, scenen för allt drama och skräck - en plats fylld av mystik och mörker. Varje spelare agerar i tur och ordning med sin respektive karaktär och målet är att helskinnade nå slutdestinationen (Boston). Något som verkligen inte är så lätt som det först kan låta och både naturens element, mekaniska fel samt de krälande, lismande hybrid varelserna kommer göra sitt bästa för att förhindra passagerarna (spelarna) från att lyckas med sin uppgift.

Brädspelsspecial: Unfathomable
Inte en situation du vill befinna dig i.
Detta är en annons:

Unfathomable delar in spelarna i två lag, människorna och hybriderna - varelser som gör sitt bästa för att smälta in med de andra men i skydd av mörkret gör allt för att sabotera skeppets framfart. Och precis som med alla andra spel som använder sig av hemliga roller blir det bättre ju fler som sitter runt bordet. Ja det går tekniskt att spela Unfathomable med bara tre personer men för den kompletta, fullständiga upplevelsen då vill du se till att vara antingen fem eller sex spelare runt bordet. Varje spelare får utföra två handlingar på sin tur vilket exempelvis kan vara att förflytta sig inne på fartyget, attackera en motspelare (eller 'deep one'), eller använda ett actionkort. Där finns en lång rad möjliga handlingar och tacksamt nog står alla valmöjligheter tryckta på ditt respektive spelarkort vilket gör det extremt tydligt för varje spelare. Där finns dvs sällan något behov att sitta med näsan begravd i regelhäftet tack och lov. I slutet av varje spelares tur skall denne även dra ett 'crisis' kort som kan ha vida skilda implikationer.

Brädspelsspecial: Unfathomable
Så här snyggt kan det bli med målade figurer!

Dessa ödesmättade kort är den punkt där spelet i sanningen kan ta rejäla svängar och det tillfälle som potentiella förrädare bland passagerarna kan sätta sina onda planer i görningen. Vissa gånger ställer crisis-korten ett enklare val till den spelare som drog det, andra gånger tvingas de till ett test. För att dessa skall lyckas bidrar spelare med kort från sin hand, noll, ett eller flera. Samtliga läggs tillsammans i en stor hög, blandas och avslöjas ett efter ett tills alla är spelade och testet antingen lyckats eller misslyckats. Ett moment som i stort speglar exakt vad som fanns i Battlestar Galactica, och varför ändra på något som redan fungerade så bra? Utöver detta finns där en rad olika mätare att ha i åtanke under spelets gång som bland annat styr över resurser på skeppet, hur långt ni hunnit färdas mot Boston och ett som värnar över en magisk ritual som skyddar mot attackerande monster från havet.

Brädspelsspecial: Unfathomable
Trist ställe att bada på.

Jag är otroligt svag för Lovecraft och hans kreationer så det är kanske föga förvånande att jag fullkomligen älskar Fantasy Flights Arkham Horror-spel, mycket på grund av den inbjudande mystik och produktionsvärden de besitter. Unfathomable är verkligen ingen utantag och tillhör det bästa inom genren, ja till och med trumfar Battlestar Galactica som hade en tendens att ta lite väl lång tid att spela. Här har speltiden nästan halverats, temat är (i mina ögon) otroligt mycket bättre och passar så sanslöst väl in tillsammans med spelarnas dolda roller. Dessutom är spelets grundmekaniker mer eller mindre desamma och man har främst jobbat på att förfina och förenkla de delar där det behövdes. Det är en magisk katt-och-råtta lek som bjuder in till härliga konflikter mellan spelare och där man i slutändan knappt vågar lita på någon. Ett fantastiskt litet socialt experiment med strålande produktionsvärden, vackra komponenter och som dessutom är förvånansvärt lätt att lära ut. Här finns otroligt mycket att älska, så tveka inte och häng med ombord på ditt livs resa på SS Atlantica!

Betyg: 9/10

Spelinformation:
Rekommenderad ålder: 14
Genomsnittlig speltid: 3 timmar
Antal spelare: 3-6 (bäst med fem eller sex)
Pris: 695kr

Tidigare delar i denna serie:
- Brädspelsspecial: Imhotep
- Brädspelsspecial: Descent: Legends of the Dark



Loading next content