Svenska
Blog

Etikett i meme-delning

Skrivet av -Ogge- den 10 maj 2022 kl 19:53

De flesta av oss delar, skrattar och roar sig med diverse memes. När jag gick på gymnasiet på teknikprogrammet för många år sedan var det lite mer nischat. Många vuxna visste knappt vad trollface var och det blev sedan så stort att det missbrukades.

Idag är memes mer eller mindre för alla och de finns i många olika former. Det är en stor del av internetkulturen.

Något som dock kan göra ont i själen är när man själv delar memes och du får noll reaktioner från dina närmaste. Det är inte alltid som de är roliga eller begripliga för alla såklart. Det förstår även jag, men något jag kan reta mig på är människor som nästan har bestämt sig för att aldrig skratta eller reagera på det just du delar. Du märker helt enkelt av ett tydligt mönster.

Jag pratar om de där som har bestämt sig för att de har den roliga rollen och då kan ingen annan ta deras position. Samma personer har en benägenhet till att använda just dina memes i vissa fall för att sedan kapa de och använda en annan meme för att locka till sig skratt från andra. Blir på något sätt på din bekostnad. 

Du har kanske varit generös och skrattat åt deras memes då du tycker det är genuint roligt. Men du märker att en viss person aldrig ger något tillbaka och det är oftast någon du känner på ett eller annat vis. 

För mig är detta ungefär som när man lyssnar på musik tillsammans och personen du spelar upp musik för visar noll intresse. Men så fort den personen ska spela upp sin musik blir det genast mycket viktigare. Blir nästan kvävande för själen. Det är något fint med att dela med sig av musik och memes kan ungefär fungera på samma sätt. Då memes finns i alla möjliga format som bild, video, GIF:ar och dylikt.

Inlägget skriver jag lite med glimten i ögat då ämnet är ett klassiskt i-landsproblem. Men det är ett modernt socialt ögonblick som jag tror många kan känna igen sig i. För vem vill inte locka fram en skratt ibland hos en vän eller någon man gillar? Behöver inte enbart vara via memes. 

Känner ni folk som nästan har bestämt att just de alltid ska vara den "roliga" hela tiden? Men det i sig gör de inte till roliga människor tillslut. För det är som att det är forcerat och något de försöker projicera ut mer än att det kommer naturligt.

HQ