Svenska
Blog

Topp 5 Tintinskurkar: plats 2!

Skrivet av Aiklund den 14 november 2011 kl 00:22

-Beware of spoilers!-
I den här topplistan rankar jag de 5 bästa skurkarna i den teknade tv-serien från 90-talet om Tintin och hans vänners äventyr. Vem är mest brutal? Vem har den ondaste mustaschen? Vem har den galnaste planen och vem har kommit närmast att besegra Tintin? Här kommer min...

Plats nummer 2:

Topp 5 Tintinskurkar: plats 2!


-Doktor Müller-

Debut: Den svarta ön
Hemland: Tyskland (Deutschland)
Sysselsättning: Psykiater och direktör på ett mentalsjukhus i Storbritannien. Sysslar under ytan med kriminell verksamhet, bland annat med sedelförfalskning.
Alias: Prof. Smith, Mull Pascha.
Relation till Tintin: De träffas för första gången i England där Tintin följer ledtrådar i sitt dåvarande äventyr (Den svarta ön) till Dr. Müllers villa och det dröjer inte länge innan Tintin upptäcker att något är lurt och sätter snart stopp för Müllers och hans kompaners sedelförfalskningsaffärer. I "Det svarta guldet" lyckas Tintin även stoppa Müllers planer för att störta Emir Ben Kalish Ezab samt kidnappningen av hans son, prinsen Abdallah, då har ett helskägg.

Motivation: Han är tysk. Jag är ledsen, men seriöst? Kan en karaktär bli mer skurkaktig? Han är en korrupt psykiater, han är tysk (antagligen nazist) alltså bryter han på tyska, han saboterar en oljeledning med konsekvensen att hela världen nästan får slut på olja *GASP* och han har ett pipskägg! Jag vet att jag har kört med "klassisk skurk"-argumentet på mer eller mindre varje plats nu... men COME ON!

Ok, ok, jag ska försöka ta det lite mer ordentligt, lite snyggare.

En av mina favoritmoment med Müller är hans och Tintins första möte i Müllers villa, när han ringer till sitt mentalsjukhus och förbereder en behandling av Tintin. Psykiatri är så pass mystiskt och ofta oförståeligt att det lätt kan bli lite läskigt, och likt mentalsjukhusdelen i Faraos cigarrer så skulle man ha kunnat få en handfull underbara scener i ett obehagligt sinnessjukhus i England. Nu blev det ju tyvärr inte så, Tintin lyckas befria sig från repen han är bunden med och det bryter ut ett kaos i villan som slutar med att den brinner ned och Tintin, återigen, är extremt nära på att dö. Müller försöker dessutom sabotera eldsläckningen, sicken skurk!

Ok, han är alltså en ond psykiater, check! Ja just det, nämnde jag att han har en monstergorilla? I "Det svarta guldet" vaktas borgen ute på den klippiga ön där Müller gör sitt "dirtywork" av Ranko, en gorilla som är dubbelt så stor som Tintin och med långa sylvassa tänder. Mad scientist, någon? Visserligen visar sig apan vara snäll mot slutet... men det är en annan historia.

En annan sak som är intressant med Müller är hans extrema skifte av arbetsmiljö. Från England i "Det svarta guldet" till Mellanöstern i "Det svarta guldet" och något måste ha hållt kvar honom där henne, eftersom han är kvar där under "Koks i lasten". Men något av det bästa är hans förvandling från Müller till Mull Pascha, som han kommer att kalla sig själv nere i Mellanöstern. Han får helskägg, som låter honom klä ut sig till Arab, och börjar arbeta för Shejk Bab El Ehrs rebeller i Khemed och i "Koks i lasten", där Tintins vän Emir Muhammed Ben Kalish Ezab har blivit störtad från sin tron, blir han någon slags general över Shejkens militär. Det var också Müller som utvecklade formulan som användes till sabotaget mot hela Khemeds oljeexport, som orsakade att bilar sprängdes... och att Dupontarna fick långt hår och skägg som växlade färg.

Alltså, för att sammanfatta: En ond psykiater med pipskägg och en monstergorillavakt, han trycker falsksedlar, orsakar en global oljekris, störtar emiren av Khemed och gömmer sig bakom alias och förklädnader...

...och just det, han bryter på tyska.

En värdig andra plats... men vem är den skurkigaste av alla skurkar nu då?

HQ