Svenska
Blog

Topp 5 Tintinskurkar: plats 1!!

Skrivet av Aiklund den 22 november 2011 kl 16:14

-Beware of spoilers!-
I den här topplistan rankar jag de 5 bästa skurkarna i den teknade tv-serien från 90-talet om Tintin och hans vänners äventyr. Vem är mest brutal? Vem har den ondaste mustaschen? Vem har den galnaste planen och vem har kommit närmast att besegra Tintin? Här kommer min...

Nummer 1:

Topp 5 Tintinskurkar: plats 1!!

Roberto Rastapopoulos

Debut: Faraos cigarrer

Hemland: Grekland (Ελλάδα)
Sysselsättning: Mångmiljonär, ägare av filmproduktionsbolaget "Cosmos Pictures", slavhandlare och ledare över en global narkotikakartell. Skurk.
Alias: Markis di Gorgonzola
Relation till Tintin: Tintin och Rastapopoulos träffas för första gången på ett kryssningsfartyg mot Shanghai, det blir dock inte mycket dialog mellan dem båda; Rastapopoulos verkar knappast vara på sitt bästa humör. De träffas igen mitt ute i öknen, i en falsk stad där Rastapopoulos spelar in en film. Här har han en trevligare ton och de båda blir snabbt vänner. Men allt eftersom äventyret om opiumsmugglingen genom cigarrer fortsätter så märks det att Rastapopoulos har något lurt på gång och i slutet av Blå Lotus erkänner han sig som ledare över narkotikasyndikatet och stoppas snart, föga förvånande, av Tintin och hans vänner.

Allt eftersom har Tintin sabbat Rastapopoulos planer gång på gång; i Koks i lasten förstörs hans affärer med slavar (då under synonymen Markis di Gorgonzola), i Tintin i Hajsjön sätter Tintin stopp för hans planer på pengaförfalskning och i Plan 714 till Sidney misslyckas han med att raffa åt sig hela mångmiljonären Laszlo Carreidas rikedom. Tough luck, så att säga.

Motivation: Kom igen, behöver jag någon? Det var ju självklart att den här snubben skulle hamna på första plats redan innan jag kom på iden att skriva en topp 5, det är ju för bövelen Roberto Rasta-fucking-popoulos!

Något jag verkligen älskar med honom är osäkerheten i början, man vet inte riktigt var man har honom. Han spelar schysst, ärlig och hjälper till och med Tintin till att hitta rätt i Egyptens vida ökenlandskap. Han fortsätter på det här spåret under resten av äventyren också, han umgås alltid med fint folk och ordnar fester för de rika och vackra. Även som Markis di Gorgonzola lever han den flotta miljonärens liv.

Det är det där James Bond-iga som lockar med Rastapopoulos, dels hans förnäma persona men också hans klassiska Bond-skurk fasoner. Framför allt i "Tintin i Hajssjön" där han har en jävla undervattensbas och en gigantisk dator som sköter allt åt honom. I slutet av "Faraos cigarrer" störtar han ned för ett stup och tros vara död bara för att dyka upp igen i slutet av "Blå Lotus" och i "Koks i lasten" gör han ett liknande knep och låter sin lilla båt sjunka ute på havet. Vad ingen visste var att båten under vattnet blev till en ubåt... en lurig jävel. Så använder han sig också av sanningsserum och när han av misstag råkar injicera erkänner han alla sina onda handlingar.

Det var under Rastapopoulos sista äventyr med Tintin, "Plan 714 till Sidney", vilket också är något av de underligaste äventyren i serien. Visst, de svällande svamparna i "Den mystiska stjärnan" är bra flummiga, men 714 till Sidney slutar med RYMDVARELSER... ja, utomjordingar, aliens, marsianer. Tintin och hans vänner hypnotiseras av rymdvarelserna och sätts på en gummibåt ute i vattnet för att sedan räddas av ett förbipasserande flygplan. De tar däremot med Rastapopoulos och hans team ut... mot oändligheten, och vidare antar jag. Vad som egentligen hände med dem har vi ingen aning om än idag, Mulder kanske borde kolla upp det.

Han har en stor näsa och en monokel, han är nog den enda grekiska skurken jag kan komma på, han är alltid Tintin hack i häl, visar sig ligga bakom alla möjliga saker, en ulv i fårakläder...


...kort sagt: Den bästa Tintin-skurken någonsin.

Så där har vi det, de 5 bästa skurkarna Tintin träffat på. Jag hoppas det var kul att läsa och jag ska försöka börja på en ny topp 5 Tintin-någonting.

Domo arigato, Mister Roboto.

HQ