Svenska
Blog

Topp 5 Tintin Biroller (5)!

Skrivet av Aiklund den 24 augusti 2012 kl 04:13

Förra gången presenterade jag min topp 5 av de bästa skurkarna Tintin träffat på. Vad är då den självklara uppföljaren? "Topp 5 sämsta skurkarna!" säger ni, och Fuck you säger jag. Här kommer min topp 5 bästa biroller i Tintins äventyr.

För att göra det hela lite mindre självklart har jag valt att skippa de närmaste. Ni kommer alltså inte bara inte se Tintin på listan (duh), utan inte heller Milou, Haddock, Professor Kalkyl eller Dupontarna. Listan består av de fem bästa karaktärerna som rör sig lite mer i bakgrunden, som kanske bara är med någon gång ibland, eller kanske bara en gång!

Och innan jag glömmer det; Se upp för spoilers!

Plats 5:

Topp 5 Tintin Biroller (5)!

Nestor
Debut: Enhörningens hemlighet

Hemland: Belgien
Sysselsättning: Betjänt på slottet Moulinsart.
Relation till Tintin: Haddocks betjänt, en god vän och trogen kamrat.

Motivation: Nestor är personifierad godvilja och lojalitet. Han är alltid lugn, som en betjänt bör, och Haddocks vilja är Nestors lag. Han hjälper alltid Tintin och Haddock när det behövs och tar också gärna del av deras äventyr... så länge han inte måste lämna slottet så klart. Nestor ger allt när det kommer till hans jobb och håller slottet Mounilsart kärt som ett barn.

Tintin och Nestors första sammandrabbning var dock av en helt annan natur. I "Enhörningens hemlighet" tillhör Moulinsart fortfarande gangsterbrödraparet Vogel och Nestor var redan då som en del av slottet. Tintin och Nestor hamnar i slagsmål och när Tintin försöker fly slottet så drämmer Nestor till honom i huvudet med all sin kraft. Den som dock tror att Nestor sysslade med olagligheter bör tänka om, när Haddock återfår sitt familjegods Moulinsart så benådar Tintin och Haddock Nestor från allt slags straff, han hade ju inte haft en aning om att bröderna Vogel var skurkar.

Så börjar alltså en lång vänskap som verkligen är hjärtevärmande. Stackarn får stå ut med både ett och annat under äventyren som kommer, till exempel Haddocks raseriutbrott, Professor Kalkyls ändlösa stolleri och påhitt, den enerverande Madame Bianca Castafiore och hennes entourage i "Madame Castafiores juveler" och det lilla busfröet Abdallah i "Koks i lasten".

Betjänten Nestor är som en vän alla borde ha. Han vill inget hellre än att hjälpa och stå till tjänst, och hans arbete är hans liv. Ändå är han så mycket mer än bara en anställd tjänare, och han låter sig inte heller behandlas som vem som helst, för han saknar inte heller ryggrad (som man tydligt märker på hans attack mot Tintin när de möttes för första gången). Han delar Tintin och Haddocks vänskap och lever sitt liv i stillhet, men ändå med en nypa action då och då. Innerst inne vill vi nog alla vara lite som Nestor... eller i alla fall ha en betjänt som honom. Därför förtjänar han en plats på den här listan.

HQ