Svenska
Blog

Playstation 4 - tankar och reflektioner

Visst känns det skönt nu. Nu har äntligen next-gen startat på riktigt och jag är redo att börja snacka lite om hur jag känner för Sonys nya dosa. Och för er som bryr er eller ej, men jag är medveten om att jag är inte bara sen med intryck utan även väldigt inaktiv rent allmänt. Och de enda ursäkterna jag har är följande; Trött/lat, skrivtorka, skola, annat skit.

Men nu vill jag inte få den här bloggen att låta som en "Jag är back on the grid" typ av blogg, utan nu stryker vi det och går vidare.

Så, i fredags hämtade jag ut mitt Playstation 4 tillsammans med Battlefield 4 och Killzone: Shadow Fall och jag har nog aldrig tidigare varit såhär spänd på att få testa en ny maskin. Inte ens när jag fick mitt PS3 så var jag såhär peppad. Men i alla fall, jag kom hem med prylarna och började filma en "un-boxing" video av när jag öppnar konsolen. Jag la upp videon på Youtube, fast som privat-video eftersom jag behöver se igenom den först. Oj, nu kom jag visst av mig. I alla fall, jag började genast spela Killzone och tillbringade i princip hela helgen åt att spela de två spel jag köpt och testa alla möjliga funktioner som konsolen har.

Och jag kan med säkerhet säga att jag är väldigt nöjd. Extremt nöjd, till och med. Jag tror inte att jag kunde var nöjdare. Eller jo, det skulle jag ju kunna vara. Men för vad det är så diggar jag konsolen extremt mycket. Så det känns ju lite ensamt för Playstation 3:an att stå där, helt orörd. För inte nog med att Playstation 4 är en grym konsol utan den överträffar även sin föregångare.

Själva konsoldesignen är genomhärlig. Jag älskar den lätta vikten, den sneda men ändå stiliga formen och det blåa ljusstrecket är rent estetiskt riktigt snyggt. Enda nackdelen är väl den förvirrade Power on-knappen som jag hade problem med att hitta först. Jag kände mig som värsta snillet när jag äntligen fann knappen som slog på konsolen. Även knappen som trycker ut skivorna känns helt malplacerad, men jaja. Man blir van så småningom.

Kontrollen gillar jag också väldigt mycket. Designen är helt klockren, den passar utmärkt i handen och jag applåderar Sony för att ha fixat ordentliga L2/R2 knappar. Den enda haken är förmodligen storspakarna. Visst, när man blivit van vid dem så känns de inte längre som något som kommer i vägen när man spelar. Men i sin helhet så gillar jag den, även touchpaden är väldigt händig i speciellt Killzone. Avsaknaden av Start och Select har blivit ersätta med Options och Share, vilket känns lite... märkligt, men ändå förståeligt. Jag kommer nog aldrig bli van med "Press Options to start" dock...

Själva konsolen startar på knappt 10 sekunder och det första man lägger märke till är den fantastiska meny-layouten. Den är precis som Playstation 3:ans, fast bättre. Att skriva meddelanden är betydligt smidigare och möjligheten att party chatta verkar som ett trevligt tillägg, trots att jag inte än hunnit testa det. Playstation Store är snabbare att ta sig till och den ser ut exakt som föregångarens, vilket är glasklart. Trots att själva sökandet av spel kan kännas lite osmidig ibland.

En kul funktion som jag fastnade snabbt för var användandet av motion-kontrollen när man skriver meddelanden. Istället för att trycka överallt med D-paden, så kan man smidigt röra runt med kontrollen och trycka in de individuella bokstäverna och tecknen. En annan funktion som jag ständigt använder mig av är möjligheten att lyssna på musik samtidigt som man spelar. Riktigt trevligt om man vill sätta igång lite awesome musik samtidigt som man lirar något Multiplayer-relaterat.

Share-knappen har jag också använt en hel del. Jag började med att lägga upp en bild från Killzone och ett videoklipp från Battlefield 4 på Facebook, bara för att se huruvida bra den funktionen var. Sony hade ju länge babblat om hur snabbt och smidigt processen var och trots att det ibland krånglar, så tycker jag om den här funktionen. Nu gäller det bara att de lägger till möjligheten att lägga upp videos på Youtube, för jag vill mer än gärna börja ladda upp ordentliga videoklipp som inte är filmade med en potatis. Det var i princip en av mina hundra drömmar som jag hade för några år sedan, att börja ladda upp gameplay-klipp och kommentera över det. Så det är ju trevligt.

Så än så länge gillar jag verkligen konsolen. Jag har inte haft mycket problem med det och jag vet inte vad för mer jag kan tillägga som inte redan har sagts. Så jag tänkte snabbt ge mina intryck av de två spel jag skaffat. Bara sådär så ni får en bild av hur mina upplevelser med respektive spel har varit.

Killzone: Shadow Fall hade jag lite mixade känslor om angående handlingen. Nu tänker jag inte gå in i så mycket detalj, utan det lämnar jag över till den kommande recensionen. Men jag gillade den... i vissa stunder, men i sin helhet så hade jag kul med spelet och jag är redan igång med att varva det en gång till. Shadow Fall känns som en färdig produkt vilket jag verkligen inte trodde först. Guerilla Games är ju helt makalösa utvecklare, absolut, men med det två timmar korta Killzone 3 så trodde jag inte att det här skulle ta de 6-7 timmarna att klara ut som jag först trodde. Det klart längsta Killzone spelet hittills.

Och så har vi Battlefield 4. Ja, jisses var ska man börja? Nu kanske ni tror att jag inte gillar spelet, men så är inte fallet. För när jag började på spelets kampanj så blev jag bokstavligt talat helt mind-blown av den otroliga grafiken och bilduppdateringen. Jag visste ju att det skulle flyta på i 60 bilder i sekunden, men att det skulle se såhär galet bra ut trodde jag inte. Så jag kom ungefär halvvägs in i storyn, så hoppade jag över till Multiplayer-delen som, trots några krascher och buggar, net-code, jag ni vet alla de där problemen, trots de så gillade jag det. Det kändes som en frisk fläkt att äntligen få uppleva Battlefield på konsol med 64 spelare. Det kändes bra, helt klart.

Jag har totalt haft en grov frame-drop som skedde i en av Multiplayer-banorna där en hotell rasar från båda sidorna, men förutom det så har jag inte haft några andra frame problem. Dice kör ju på med dubbla XP just nu för att komplettera de problem som spelet har just nu (märklig prioritering) och jag vet inte hur jag känner angående det. Jag låser konstant upp nya Battlepacks som innehåller en massa 25, 50, 100 och 200% XP boosts som får ens rang att gå upp ännu snabbare än nödvändigt. Jag har spelat i cirka 12 timmar och är redan rank 20. Det går påtok för snabbt och jag vill helst undvika att använda dessa XP-boosts. Korkad idé, om du frågar mig.

Ja juste, sen försvann all min kampanjprogression, så jag är tvungen att börja om från början. Vilket är riktigt drygt, såklart. Menmen, det är samtidigt väldigt synd att Dice var tvungna att släppa ett så trasigt spel på förhand, bara för att tävla med Call of Duty. Det är synd, eftersom Dice är helt fantastiska spelutvecklare och de står där tillsammans med de allra bästa i min bok. Så jag hoppas att inom de närmsta veckorna att de kommer fixa spelet.

Det var mer eller mindre det jag hade i tankarna för tillfället. Jag planerar som sagt på att få färdigt min Shadow Fall recension nu på fredag helst, det kan försenas dock om ni känner mig. Men i alla fall, jag är väldigt nöjd med Playstation 4 och allt innehåll det kom med.

Så om jag skulle sätta ett betyg på konsolen så hamnar det väl runt 9 hallon av 10 vilket är ett strålande betyg, med en massa jävla hallon. I alla fall, nu ska jag inte dra ut mer av det här blogginlägget, så jag tänkte dela med mig utav några bilder från när jag unboxar konsolen.

Tack för att du läste.

Playstation 4 - tankar och reflektioner

Hur har din next-gen upplevelse varit hittills?

HQ