Svenska
Djurplågeri avslöjat på Ingelsta kalkon

Djurplågeri avslöjat på Ingelsta kalkon

Skrivet av Danne92e den 2 maj 2013 kl 11:16

Då var det dags igen! Djurrättsalliansen har tidigare avslöjat verkligheten för grisarna i Sverige när de granskade 100 slumpmässigt valda grisfarmer (inga enskilda rötägg här inte, så omfattande som det var), och nu är det dags för allmänheten att få se vad kalkonerna i Sverige får utstå.

Kalkonkött marknadsförs ofta som ett djurvänligt kött, inte minst av Ingelsta kalkon själva. Men Djurrättsalliansen avslöjar idag hur det ser ut på deras största uppfödning - som ligger mindre än 100 meter från Ingelsta kalkons ledningskontor.

Materialet , som tagits av en person med nära anknytning till Ingelsta Kalkon, visar trängsel, smuts, skadade, sjuka och döda fåglar - långt från det som Ingelsta Kalkon säger sig stå för.

Aveln av kalkonerna har inriktat sig på mer kött på kortare tid, vilket gjort att fåglarna växer snabbt och blir för tunga för sitt eget bästa. Djuren, som väger dubbelt så mycket som sina vilda artfränder, kan inte längre flyga kortare sträckor och många av dem har svårt att gå i slutet av sina liv. Dessutom har skillnaden mellan tuppar och hönor i kroppsvikt gjort att de inte längre kan föröka sig naturligt.

Precis som med Ett liv som gris kan man nog inte riktigt påstå att det handlar om ett enskilt rötägg. Uppfödningen ligger som sagt mindre än 100 meter från Ingelsta kalkons ledningskontor, så det vore ytterst konstigt om de inte vet vad som försiggår. Speciellt eftersom arbetarna på uppfödningen slänger döda kalkoner på bar mark för alla att se, som TV4 berättade i sitt nyhetsinslag .

Känner du att du inte vill vara en del av djurplågeriet längre? Då är du mer än välkommen att skicka ett PM till mig, eller ett mail till [email protected] med din adress samt en liten förfrågan om häftet "Varför vegan", så får du hem nämnda häfte och några djurvänliga recept!

Bilder: http://www.flickr.com/photos/95391994@N05/
Video: http://youtu.be/wXZD44hq22M
TV4 nyhetsinslag: http://bit.ly/12ZzpUJ

HQ