Svenska
Blog

Grattis Nintendo Entertainment System på 30-årsdagen

Jag vet, jag är lite sen till festen och tanken var att jag skulle hylla Nintendos kultförklarade Nes-konsol via ett smarrigt blogginlägg redan i torsdags. Jag har redan gratulerat enheten via ett Instagram-inlägg och nu är det alltså på tiden att jag också förklarar min kärlek till konsolen här på Gamereactor. För ganska exakt 30 år sedan, den 1 september 1986, valde Bergsala att importera maskinen till Sverige. Den nordiska Nintendo-distributören plockade in 5000 exemplar och den första leveransen räckte inte särskilt långt. Det var först när Super Mario Bros lanserades året därpå som försäljningen fullkomligt exploderade.

Idag har jag Nintendo att tacka för mitt enorma spelintresse, och utan Nes hade antagligen inte mitt spelintresse blossat upp så mycket på allvar. Redan när jag var tre år köpte mamma en konsol till vår familj i julklapp och jag minns såväl min första spelsession med de tidlösa klassikerna The Legend of Zelda, Kung Fu, Kid Icarus, Ice Climber och Ballon Fight. Idag är min kärlek till Nintendo större än något annat och Nes är fortfarande den konsol som ligger mig varmast om hjärtat. Under många år har jag haft som ett utpräglat mål att äga alla Nes-spel som släpptes i Sverige och idag saknar jag bara några enstaka titlar till en komplett samling. Jag vill passa på att gratulera Nintendo ännu en gång på deras 30-årsjubileum och du får gärna dela med dig av några härliga Nes-minnen i kommentarerna här nedan.

Grattis Nintendo Entertainment System på 30-årsdagen

En bild på en av mina Nes-konsoler inklusive mästerverken Kid Icarus, Bubble Bobble, Super Mario Bros, Duck Tales 2 och... Barbie (!?)

HQ