Svenska
Blog

Mass Effect-trilogin är verkligen fantastisk

Nyligen spelade jag igenom hela Mass Effect-trilogin igen. Det var ett tag sedan senast. Vintern 2013 närmare bestämt tog jag mig för första gången igenom alla tre spelen varvid jag därefter spelade första spelet ännu en gång något år senare.

Nu var det dags igen och kanske fick jag infallet efter att ha noterat den 7:e november, som ju är Mass Effects "årsdag", då Mass Effect på facebook uppdaterade sin profilbild. Jag längtade tillbaka till äventyret att rädda galaxen mot Reapers och drog igång den långa resan igen.

2013 spelade jag på Xbox 360 och skapade mig en manlig Shepard som jag var nöjd med. Det var min Shepard. Nu spelade jag däremot på Xbox One X via bakåtkompabiliteten och jag satt i säkert en timme i karaktärsskaparen innan jag lyckades åstadkomma en så lik Shepard som min första för 6 år sedan. Jag ville ha Shepard så som jag mindes honom, precis så som The Illusive Man ville ha Shepard återskapad i Mass Effect 2 i jakten på The Collectors.

Spelen står sig än idag väldigt väl. Spelmekaniskt ligger första spelet efter en del när det kommer till viss grafik, skjutmekaniken samt inventorysystemet. Delar som i uppföljarna finslipats på till det bättre. Sen är även musiken helt underbar till alla 3 spelen. Väldigt techno-rymdig med feta mattor och droppar av synthar som ger en så härligt mystisk känsla på alla världar man besöker i galaxen.

Eftersom jag spelat första spelet 2 gånger satt det väldigt skarpt i närminnet men del 2 och 3 kändes väldigt fräscha där det var flera bitar jag hunnit glömma. Jag tycker att Bioware lyckades extremt bra med gemenskapen man känner mellan alla ens följeslagare genom serien. Det är verkligen värt att ta sig tiden att prata med alla genom varje spel, det finns alltid något nytt de har att berätta som man får ta ställning till.

Min genomspelning blev väldigt lik den för 6 år sedan men jag valde den här gången att ha en relation med Liara T'Soni genom hela serien. Tyvärr fick jag ju inte ligga i ME2 därav men det kunde jag tåla.

Bäst kändes det dock att spela Mass Effect 3. Jag kommer ihåg det när jag spelade det första gången som att det då kändes framstressat. Jag var inte nöjd med hur man rörde sig på The Citadel och starten av spelet tyckte jag kändes stressad. Den här genomspelningen tyckte jag dock att allting kändes genomarbetat och det är imponerande vilka episka situationer spelet bjuder på när man äntligen får möta Reapers i sin fulla kraft.

Dock fipplade jag bort slutet lite och fick det sämsta av de redan halvt dåliga sluten. Men resan dit var ändå fin så jag är nöjd med resan som den var!

Mass Effect-trilogin är verkligen en fantastisk pärla väl värd sin plats i spelhyllan och den förtjänar fler genomspelningar än 6 års mellanrum känner jag nu.

Detsamma kan dock inte sägas om Mass Effect Andromeda som släpptes 2017 vilket jag efter att ha spelat ut ME3 förra veckan tänkte prova på en vända igen. När det kom 2017 var jag väldigt upprörd över dess buggar som förstörde sparfiler för mig och tvingade mig spela om ibland hela världar, alltså 10 timmar kunde gå förlorat. Det jag märkte nu var dock att trots en intensiv start så faller spelet verkligen på sina ansiktsanimationer.

Jag stördes inte av det så mycket 2017 men nu när jag nyligen spelade igenom trilogin precis före inser jag att det verkligen är två helt skilda studior som utvecklat ME-trilogin kontra ME Andromeda. När karaktärer pratar med varandra tas man verkligen ur stämningen av hur stelt ansiktsrörelser och överkroppar rör sig. Till och med första spelet ifrån 2007 övertygar mer i sina dialoger än Andromeda gör, tyvärr. Annars är det givetvis det snyggaste spelet sett till grafik och stridsmekaniken känns verkligen spot on. Synd bara att serien är lika känd för sina dialoger och relationer mellan karaktärerna som dess action, något Andromeda har svårt att uppfylla.

Jag gillade verkligen Dragon Age Inquisition när det begav sig men vad jag sett och läst gällande Anthem är det sorgligt vad som har hänt med Bioware. Hoppas de bättrar sig och återkommer med ett nytt Mass Effect (som det ju ryktas om) som slår oss med häpnad.

Hur som haver, Mass Effect är bra och det var längesen jag visade min uppskattning för serien!

Mass Effect-trilogin är verkligen fantastisk

HQ