Svenska
Blog

Spelmusikfredag (300)

Då var det fredag igen, och efter en ganska lång vecka där jag haft vikariejobb under alla dagarna känns det skönt att kunna ta helg nu. I sedvanlig ordning blir det att ställa fram tacos på matbordet, ordna fredagsmys genom att se på film eller spela ett spel, och framförallt att lyssna på lite ljuvlig spelmusik.

Den här gången blir det dock lite extra speciellt av två anledningar. Den ena, som ni säkert märkt, är att detta är den 300:e delen av Spelmusikfredag! En milstolpe som jag ärligt talat aldrig trodde att jag skulle nå när jag började med denna bloggserie, och inte ens över halvvägs till denna milstolpe trodde jag riktigt på det.

Den andra anledningen är att gårdagen markerade 10-årsjubileumet för Skyrim, något som Bethesda själva uppmärksammade genom att släppa ytterligare en ny utgåva av spelet. Jag köpte faktiskt denna utgåva digitalt, dels eftersom jag aldrig skaffade Special Edition när det begav sig, dels på grund av detta firande, men kanske framförallt för att jag inte spelat Skyrim sedan 2013.

Fingrarna har kliat i att återvända till Bethesdas fantasyepos många gånger under åren, men fingrarna har alltid hållits i schack med motiveringen att jag redan spelat sönder det och har en gigantisk backlog att ta mig an. Men jag bestämde mig nu för att helt enkelt omslutas helt av suget att återvända till Skyrim, och även om jag dessvärre inte hann göra det på självaste årsdagen, känner jag mig rätt säker på vad mycket av helgen kommer gå åt till…

Eftersom Skyrims 10-årsjubileum sammanfaller med den 300:e delen av Spelmusikfredag, känns det naturligt att lyfta en låt från det pampiga, atmosfäriska och nordiskt-influerande soundtracket till Skyrim. Men vilken låt som helst duger inte, utan det måste vara en mycket speciell låt. En låt som nästan överskrider rollen som bakgrundsmusik, och som i sig självt berättar en episk berättelse om hjältemod.

Låten som jag talar om går under titeln ”Unbroken Road”, och den är någonting utöver det vanliga. Även om du spelat Skyrim tidigare, är det faktiskt möjligt att du aldrig hört denna låt tidigare i spelet. ”Unbroken Road” spelas upp vid en punkt i spelets Main Quest, där en på toppen av Throat of the World får bevittna en händelse från det forna. Med tanke på tid(erna), platsen och kontexten, gör denna spellåt ett enormt jobb i att bygga upp en riktigt episk sinnesstämning.

Med hjälp av melodier från Dragonborn-temat samt musikstycken som känns kraftigt inspirerade av Oblivion-musiken, är det inte bara spelmusik som skapas. Det är en berättelse, som berättar om den långa och obrutna vägen från forna tider till nuet, en episk berättelse om kampen mellan gott och ont, och tidlösheten i sig självt. Åtminstone är det så som jag har tolkat ”Unbroken Road” under alla år som jag ständigt återvänt till denna mästerliga låt, som fullständigt trollbundit mig genom dess storslagna, mystiska och nästan forntida känsla. För detta är i mitt tycke inte bara en spellåt, utan det är ett eget epos.

Unbroken Road (Jeremy Soule)

Spelmusikfredag-spellista

Spelmusikfredag (300)

HQ