Svenska

Årets spel och spelåret 2009

Skrivet av J den 10 december 2009 kl 13:50

Spelåret 2009 har i mitt eget fall handlat mycket om Xbox 360. I juli fick jag nog av allt snack om högupplöst grafik och hypade spel. Jag var tvungen att få Colin McRae: Dirt 2. Några pappersbitar med favoritkungen Vasa fattigare men ett tekniskt underverk rikare kopplade jag in den i min nu föråldrade LCD-tv. Passade fint i uttaget bredvid mitt Wii, som fått stå och glänsa ensam sedan 8 december 2006.

Nu, snart ett halvår tillsammans med konsolen och upplevelser med spel som Colin McRae: Dirt 2, Assassin's Creed 2, Trials HD, Borderlands och Brütal Legend kan jag inte göra annat än kapitulera. Den visuella upplevelsen har så klart en stor bit i detta, men framförallt över hur hög klass i övriga punkter de spel jag nämner och många fler faktiskt håller. Att susa fram över torra öknar och kroatiska vidder var underbart. Att hoppa från tak till tak lika så, och en återupplivelse och vibbarna från klassiska Elasto Mania, hur skönt som helst.

Men även Nintendo har lastat mina axlar med spel. Inte lika många som man kunde ha hoppas på, men några fina lir fick de allt till. Det främsta från dem i år är helt solklart New Super Mario Bros. Wii. Att spela tillsammans med flickvännen, som för övrigt älskar klassiska Mario-spel, är hur kul som helst, för båda två samtidigt dessutom. Även Wii Sports Resort har snurrat ofta och varmt under senare halvan av året, pingis och frisbee tills armarna domnat bort. Till DS har det kommit två spel som fångat mitt intresse. GTA Chinatown Wars och Scribblenauts, båda två mycket bra spel som hamnar högt på listan över de bästa spelen som släppts till DS.

Tidigare år har jag spelat väldigt mycket spel till PC, vilket jag dragit ner ofantligt mycket
på, då jag enkelt kunde spela från det att jag vaknade till att jag gick till sängs, månader i
sträck. År 2009 ser det bara ut att bli ett fåtal spel för mig på den här plattformen, bl.a.
Left 4 Dead 2. Uppföljaren till förra årets bästa spel alla kategorier, som även skulle ta tronen i år. Så blev inte fallet, utan till och med rivalen Killing Floor överglänste på PC- fronten, och dessutom med råge.

Med andra ord är det mycket Xbox 360, lite mellan av Wii och inte alls mycket PC som avspeglar mitt spelår som snart är förbi. Även i min obligatoriska lista kommer det att märkas, men det är väl bara en spegelbild av sanningen antar jag. Hade jag ägt en Playstation 3 finns det även lite som talar för att något spel från dess galleri hade snappats upp här, men så är då inte fallet. 2009 är som sagt inte helt över än, och för att vara helt korrekt bör man vänta till efter nyår med en sådan här lista, därför lägger jag till att ändringar kan förekomma


10. Fifa 10 <> (X360)
9. GTA Chinatown Wars <> (DS)
8. Killing Floor<> (PC)
7. Brütal Legend <> (X360)
6. Trials HD <> (X360)
5. Wii Sports Resort <> (Wii)
4. Borderlands <> (X360)
3. Colin McRae; Dirt 2<> (X360)
2. New Super Mario Bros. Wii <> (Wii)
1. Assassins Creed II <> (X360)


Sammanfattningsvis, som jag sa tidigare, mycket Xbox 360, som dominerar listan 2009, medan Wii tappar flera av de bästa
placeringarna. Även PC tappar mycket mark, beror dock starkt på att jag som sagt inte alls spelat mycket på PC i år. DS klämmer sig en med en placering i topp 10, vilket är ganska normalt i mitt fall. En mycket bra lista med ovanligt hög lägsta nivå. Kommande spelår, 2010, ser ut att bli ett fullt år med nästan för många bra spel så här på förhand. Men klaga är det sista jag borde göra.

//J

HQ