Svenska
Rareware + Miyamoto = Kärlek

Rareware + Miyamoto = Kärlek

Skrivet av J den 10 februari 2008 kl 13:33

Vi kan börja med att ta en liten snabb glimt på min personliga lista över de 10 bästa spelen som någonsin blivit gjorda.

1. Donkey Kong Country <> (SNES)
2. Donkey Kong Country 2 <> (SNES)
3. Goldeneye 007 <> (N64)
4. The Legend of Zelda: Twilight Princess <> (Wii)
5. Donkey Kong Country 3 <> (SNES)
6. Counter-Strike <> (PC)
7. Battlefield Vietnam <> (PC)
8. Kalonline <> (PC)
9. Heroes III <> (PC)
10. Super Mario Kart <> (SNES)

Om vi tar och siktar in oss på de spelen som ligger på plats 1-5. På 4 av de 5 spelen finner vi åtminstone 3 stycken gemensamma nämnare.

Det första du förmodligen tänker på är Nintendo, och ja, inte alls så konstigt då alla 5 spelen är spel till just Nintendos konsoler. Och att just jag har 5 Nintendo spel på den övre halvan är inte heller så konstigt, då jag enbart äger konsoler från Nintendo.

Den andra nämnaren man tänker på är nog Shigeru Miyamoto. Och helt klart även här, han är tv-spels guden, skaparen av världens mest underbara apa, allas våran grönklädde kille från Hyrule och så vidare, ja ni kan hela den kakan redan.

Den tredje och kanske mest intressanta och möjligtvis även den lika uppenbara nämnaren är Rareware.
Att just Rareware på 90-talet lyckades skapa så otroligt många superhits till världen är för mig nästan ett mysterium. Att ett packe människor kan få hela världen på fall, i nästan ett decennium.

Att Rareware har gjort så många topp-säljare, med inte minst DKC-eran och Goldeneye uppe i toppen. Att glömma bort Banjo-Kazooie, Diddy Kong Racing, Star Fox Adventures och Percekt Dark till N64 vore ett stort misstag (okej jag gillade verkligen inte Perfect Dark, ansåg det vara Goldeneye wannabe, men jag vet att det finns folk som älskar det) då alla är verkliga superlir i jämförelse med de 99% skitspel som föses ut på marknaden idag.

Att Nintendo säljer denna underbara studio är för mig oförlåtet. Okej, de fick grymt bra betalt, och stora delar av studion hade hoppat av. Men i alla fall, utan Rareware hade jag till största sannolikhet inte varit det Nintendo freak jag är idag. Visst, Marios plattformshoppande är bra och Metroid Primes Shooters är hyggliga, men att jämföra de med Donkeys och Bonds äventyr känns nästan löjligt.

Nu har ju inte Rare gjort så mycket bra sedan det bytte namn. Viva Piñata är lite småfränt, men hoho med Rarewares historiska bakgrund måste det kännas löjligt att få släppa ett sådant spel.

Att Donkey Kong Country (inkl. DK64), Star Fox Adventures, Diddy Kong Racing har det mesta med Shigeru Miyamoto att göra är inte heller så underligt då Miyamoto i stort sett är Nintendo. Och ja Diddy är egentligen en version av DK Jr. så han har med Miyamoto att göra.
Men varför sälja huvudparten i världens mest framgångsrika duett, Rareware + Miyamoto = 100% spelglädje ?

Åter igen, varför? Varför väljer man att skicka iväg sin son, som redan under ungdomen gjorde sådanna underverk..?
Ett DKC-spel till Wii/DS skulle sälja mer än vad glass gör till en dagisklass gör på stranden under sommarens hetaste dag.

Så snälla Rare, även om du aldrig mer blir i Nintendos ägo, se då till att göra något riktigt bra till Microsoft, det finns en anledning till varför de valde er!

Rareware var kärlek en gång i tiden.

//J

HQ