Svenska
Blog

Indiana Jones kan mycket väl vara multiformat

Skrivet av Jonas den 13 januari 2021 kl 03:03

Dagens stora överraskning var såklart utannonserandet att Uppsala-gänget Machine Games gör ett Indiana Jones-spel. De är fruktansvärt bra grafiker och har levererat filmiska höjdare förr, så precis som Petter Hegevall är jag officiellt sugen.

Men vilka format kommer det till? Förmodligen ville Bethesda utannonsera spelet själva innan läckor förstör det roliga, som så många gånger förr, och de säger att det har lång tid kvar. Det låter alltså inte som ett 2021-spel, snarare 2022 eller senare. Det är också värt att nämna att Lucasfilm Games är inblandade, samt att detta projekt påbörjades för säkert minst ett år sedan, förmodligen mer.

Då var det inte ens tal om att Microsoft skulle köpa Bethesda ännu, och den affären är för övrigt inte formellt avslutad ännu heller. Därmed har Microsoft ingen laglig rätt att blanda sig i Bethesdas beslut. Hittills har Microsoft valt att hedra ingångna avtal kring spel med andra utgivare, vilket gör att Deathloop bara släpps till PC och Playstation 5 i maj samt att Ghostwire: Tokyo bara kommer till PC och Playstation 5 i höst, trots att Microsoft då äger utvecklarna Arcane och Tango Gameworks. Visserligen är det tidsexklusiviteter, och man kan anta att spelen kommer i uppdaterade versioner till Xbox-konsolerna senare, samt att eventuella uppföljare förblir PC/Xbox-spel.

Men det visar ändå hur de valt att arbeta. Och precis som Sony är Lucasfilm Games en extern utgivare. Har sistnämnda ställt krav på att det ska vara multiformat och ogärna rubbar på det samt har ett besvärligt avtal - så lär det förbli så. Med det sagt, har jag givetvis ingen aning om hur landet ligger för dem, men att Indiana Jones faktiskt ska komma till Playstation 5 ser jag som fullt möjligt.

Lågoddsaren är dock såklart PC och Xbox (samt Android och Ios med xCloud), och att Indiana Jones kommer ingå från dag ett med Xbox Game Pass tror jag benhårt. Dessutom har jag noterat att Playstation-divisionen inte kommenterat Indiana Jones via Twitter på hela dagen, medan Xbox-motsvarigheten varit väldigt frikostig med detta - där självaste Xbox-hövdingen Phil Spencer var med och byggde hype.

Nu behöver inte det betyda något alls, men om Indiana Jones var på väg till Playstation 5 och Sony visste om det, så skulle jag ändå tro att de velat visa att det är på väg. För att summera skulle jag säga att det är ungefär 50/50 (feg gissning, men det är vad jag tror) mellan konsolexklusivitet och multiformat. Vad tror du själv (och du glömmer väl inte bort att sia spelåret 2021 där du både har chans att vinna ett spel samt skryträttigheterna att kallas för spelorakel på Gamereactor)?

Indiana Jones kan mycket väl vara multiformat

Att svenska Machine Games kommer behandla Indiana Jones med mer värdighet än George Lucas och Stephen Spielberg tar jag för givet, och jag ser mer fram emot detta än den kommande filmen.

HQ