Svenska
Blog

Tror på blytunga uppköp kommande år #2

Skrivet av Jonas den 19 januari 2021 kl 02:23

Det känns som en smärre evighet sedan, men för två månader sedan skrev jag ett blogginlägg som hette 'Tror på blytunga uppköp kommande år'. När jag under gårdagen författade nyheten om att Microsoft, Amazon och Google vill köpa fler spelutvecklare - lät det nästan som ett eko av vad jag själv lanserade som teori.

Här är källan industri-insidern Brad Sams som skriver att han fått bevis för att Amazon, Google och Microsoft (de tre första företag jag nämnde i bloggen ovan) är i full färd med spektakulära uppköp. Han nämner även att EA och Sony är sugna, men att de spelar i en annan division när det kommer till att köpa företag. Egentligen skulle jag kunna posta nästan hela den två månader gamla bloggen igen och den skulle kännas som ett perfekt svar på dagens rykte, men detta lilla stycke sammanfattar det väl:

"Jag kan seriöst tänka mig ett scenario där Google och Amazon överväger att köpa upp Activision, Capcom, EA, Sega, Square Enix, Take-Two eller Ubisoft. Och om en av dem gör det, då kommer den andra behöva reagera blixtsnabbt."

Microsoft tycks som sagt också tycks vara med och slåss, och de vill självklart inte att de andra båda ska få dammsuga alla godbitar. Men mycket talar för att vi i år kommer få ett uppköp av minst samma dignitet som Bethesda förra året, samtidigt som dessa giganter stärker sina ekosystem av spel. Vill Microsoft hålla dem utanför som konkurrenter betraktat, är det bäst att de inte får tag i spel som många vill spela. Och vill Amazon och Google stånga sig in - är det på samma premisser bäst att de skaffar sig spelen folk vill ha.

Google vet idag hur svårt det är ens för dem att få folk att investera i en tjänst som saknar tunga titlar (en läxa även Microsoft har fått lära sig förra generationen), och Amazon är inga dumskallar. Dessutom kan man tänka sig att någon kinesisk bjässe snart vill vara med också. Ska man bygga ett stall från grunden med ett 15-tal bra studios som har starka varumärken, kommer de inte att vara redo på minst 10-20 år.

Jag tror inte de här giganterna har det tålamodet (tror du själv det?) och när vi summerar 2021 misstänker jag att några självklara, gigantiska multiformatstitlar kommer vara en exklusiv del av något ekosystem.

Tror på blytunga uppköp kommande år #2

Kommer en utgivare som Square Enix fortfarande vara självständig vid utgången av 2021? Det återstår att se.

HQ