Svenska
Blog

Otroligt osugen på mer Game of Thrones

Skrivet av Jonas den 6 maj 2021 kl 02:00

Många var upp över öronen förälskade i Game of Thrones när det gick, jag hörde aldrig till denna skara, men uppskattade ändå intrigerna, de tvära kasten, twisterna i storyn och den ofta uppseendeväckande råheten som jag tycker omdefinierade vad en lång TV-serie kan vara.

Dessutom var det första gången sedan tidigt 90-tal som hela landet (och världen) följde en och samma TV-serie. Det fick mig att minnas när det bara fanns två statliga kanaler så alla följde Falcon Crest, Dallas, Varuhuset och Goda Grannar helt slaviskt. Alla skrattade dessutom åt samma humorprogram, så att imitera Farbror Frej eller dra "Jag heter Rulle"-skämt var alltid gångbart. Game of Thrones påminde mig om den eran då bokstavligt talat alla var tvungen att utvärdera gårdagens avsnitt.

Somliga menar som vanligt att böckerna är bättre, och så är det ju oftast, men dessa har jag inte läst. Däremot tror jag på det. För hade det inte varit för George R.R. Martins förmodat suveräna förlagor, hade det blivit pannkaka av alltihopa. Det fick fick vi smaka på i säsong fem när originalmaterialet tog slut och HBO började hitta på egna grejer.

Med ens störtdök kvaliteten som en drake på jakt efter villebråd, och en fantasyserie som rörde sig i sakta mak och förde storyn fram i nyanser snarare än övertydlighet - började plötsligt svinga vilt omkring sig. Och sämre skulle det bli, för ärligt talat var sista säsongen och slutet bedrövligt. Så risigt att jag är villig att kalla det ett svek mot fansen som så lojalt älskat denna serie under så lång tid.

När jag nu kollar in de första bilderna från House of the Dragon, den första (för det är flera på väg) spinoff-serien baserad på Game of Thrones, på Deadline... så blir det inte ens en axelryckning från mig. Bilderna får mig inte att känna någonting och det liknar i bästa fall ett rollspelssällskap som är ute och lajvar Game of Thrones.

Jag är otroligt osugen på att ge HBO chansen att på nytt lära känna ett enormt persongalleri när jag vet att de utan någon som helst förvarning kan köra allt hårt och skoningslöst i botten. Jag lägger hellre min tid på annat när det finns så mycket bra att se. Utan en tydlig förlaga från George R.R. Martin är det bara en ovanligt snygg fantasyserie med ett manus som andas fanfiction.

Otroligt osugen på mer Game of Thrones

Två av de första bilderna från House of the Dragon. Hur sugen är du på spinoff-serier baserade på Game of Thrones?

HQ