Svenska
Blog

Blir måndagen startskottet för en skakig period?

Skrivet av Jonas den 21 juni 2021 kl 01:58

Petter har ju redan varit inne på samma spår, nämligen att det ser ut som att vi idag (måndag) verkar kunna bli utan en regering då de ser ut att fällas av Vänsterpartiet, Kristdemokraterna, Moderaterna och Sverigedemokraterna. Bråket om så kallade marknadshyror (vilket det väl kanske inte riktigt rör sig om, men väl ett steg i den riktningen) har alltså skapat en mycket märklig allians.

För av dessa partier är det väl egentligen endast V som är emot, medan åtminstone Kd och M nog lätt hade kunnat skriva undan på det förslag som nu riskerar att fälla regeringen. Det har lett till en smått bisarr sits där V får enorma mängder applåder och ryggdunkar från höger för hur principfasta de är i en fråga samma höger i princip är motståndare till V.

Snurrigt, men här är vi nu och idag är alltså chansen stor att vi blir utan regering, och att få ihop en ny sådan tror jag inte blir särskilt enkel, och sannolikt något som resulterar i ett extraval. Ett val som enligt rådande opinionsmätningar skulle riskera att sparka ut både Miljöpartiet och Liberalerna ur riksdagen.

Och därefter vet jag varken ut eller in. V, S och C (där C absolut inte vill ha med V att göra) skulle kunna få egen majoritet, och samma för Kd, M och Sd (där det flaggas för att Sd inte får vara med i annat än i utvalda frågor). Risken för politisk turbulens i Sverige värdig en bananrepublik som Belgien, tror jag är ett faktum.

Även om jag aldrig gjort någon hemlighet av att jag röstar borgerligt, vet jag inte riktigt vad jag ska tycka om det som nu håller på att hända. Oavsett politisk hemvist lär det bli rejält skakigt under en tid och jag har en känsla att prestigefrågan om de så kallade marknadshyror i Sverige kommer betraktas som startskottet på något vi kommer få läsa om i historieböckerna om något decennium.

Blir måndagen startskottet för en skakig period?

Bild från Twitter-satirkontot Steget efter.

HQ