Svenska
Blog

Låt mig betala för artiklar

Skrivet av Jonas den 22 oktober 2021 kl 03:42

Om ni använder internet hyggligt frekvent - och det tror jag cirkus 100% av er gör - så vet ni såklart att många artiklar idag är låsta och kräver abonnemang. Ofta finns en kortare period som är gratis eller starkt reducerad i pris, varpå det övergår i ett löpande abonnemang.

Alla som någon gång haft ett sådant, vet såklart att lika lätt som det är att anmäla sig... är det också krångligt att avanmäla. Vanligt är att det går utmärkt att bli kund via en hemsida, men för den som vill säga upp tjänsten krävs mejl eller telefonsamtal. Dessutom är detta internettider, inget får vara krångligt. Vill jag höra musik måste allt finnas tillgängligt ett knapptryck bort, samma med film och spel går också åt det hållet.

Att i det läget börja skapa konton och anmäla sig för prenumerationer för att få läsa Expressens test av färskpasta lockar ej. 

Jag förstår att många sidor tar betalt, det är inget i sig jag har något emot. Alls faktiskt. Det jag har emot är däremot just krångligheten. Om man vill läsa en artikel borde det finnas en enkel QR-kod för Swish eller Paypal varpå jag direkt kommer åt innehållet för exempelvis en tia.

Medan jag är helt ointresserad av att prenumerera på någon annan dagstidning än vår lokala Östersundsposten, så skulle jag gladeligen läsa en artikel från andra nu och då. Men så blir det sällan. Och jag tror verkligen inte att jag är ensam om detta.

Fixa möjlighet att köpa artiklar styckvis som komplement till abonnemangen, och jag tror intäkterna skulle öka något enormt. Dessutom misstänker jag att kvalitetsjournaistik faktiskt är något som skulle visa sig vara mer lönsamt än media tror i sin tävlan om att istället erbjuda det största klickmonstret - vilket jag ändå tror väldigt få vill betala för.

Låt mig betala för artiklar

Skaffar du ett Plus-abonnemang hos Aftonbladet kan du få läsa godbitar som denna artikel. Andra känns mer lockande, men något abonnemang blir det ej.

HQ