Svenska

4 appar du bara MÅSTE ha på din Androidtelefon

Har du eller planerar du att skaffa en Androidmobil? Då är den här bloggen för dig. Jag listar fyra appar som du bara måste, måste ha på telefonen. Det finns 30-tals utmärkta appar som du bör ha men dessa appar är som sagt absoluta måsten. Trevlig läsning, ha dock i åtanke att hela den här lisan baseras helt på mina egna åsikter.

1. SwiftKey Keyboard
Pris: Gratis första månaden, därefter 25:99 kr
Har du en Androidlur men inte SwiftKey installerat? Då har du två alternativ. 1: Ladda ner appen omgående. 2: Dö.
Du har säkert någonsin drömt om att kunna skriva på mobilen lika snabbt som du gör på datorn, om inte snabbare. SwiftKey besannar den drömmen! Tangentbord-appen skräddarsyr efter hur DU skriver, efter VILKA ord du använder och dessutom använder appen sig utav en s.k. "värmekarta" som lär sig HUR du trycker på knapparna, efter ett litet tags användande förstår appen alltså att du tänkte trycka på y trots att din tumme tryckte på u.

Det känns som man har ett par nerver sammankopplade med appen, SwiftKey läser dina tankar rakt av. Tro mig, ni kommer garva läpparna av er när den ändrar orden själva trots att ni medvetet knappar "slarvigt" som det är ren o skär telepati mellan dig och appen. För det gjorde min farsa som är väldigt kritisk mot sådant här. Man kan givetvis ändra storleken och även utseendet på tangentbordet efter dina behov. Dessutom har tangentbordet stöd för emojis, nu kan du skicka söta gubbar till din iPhone-flickvän. Efter ett par dagar kommer du inte förstå att du klarade dig utan den innan och att du förstår man ska dö om man inte har SwiftKey på sin Androidlur.

Känns priset lite sådär? Jag tror det här känns lite bättre: jag skulle betala det tiodubbla för appen. Så bra är den.

En överlägsen etta.

2. Swish
Pris: Gratis
Din snåle vän vill ha tillbaka sina 15 kr som han betalade din läsk för när du glömde plånboken hemma. Du tycker helt enkelt att det inte är värt att logga in på internetbanken med säkerhetsdosan, lagra hans kontouppgifter med säkerhetsdosan, och sedan godkänna överföringen med säkerhetsdosan. Sen får han vänta en dag om han har en annan bank än din. Du tycker han kan strunta i dessa småpengarna. Då blir han sur på dig.

Med Swish installerat i bägges mobiler sker aldrig det här! Det är en tjänst som samarbetar med bankerna själva. Hur låter det här, du trycker på ett mobilnummer i kontaktlistan, anger ett belopp, knappar in ett lösenord och vips så har personen med mobilnumret pengarna direkt, oavsett bank? Till exempel sålde jag en grej till en vän nyligen, utan Swish hade han fått vänta med att hämta grejen till nästa dag. Appen använder BankID och samarbetar som sagt med bankerna så säkerheten behöver man inte oroa sig för, men se för guds skull till att ingen kollar när du knappar in koden bara. (Man kan dock sätta en gräns på hur mycket man får Swisha på 7 dagar).

Det är lite krångligt att registrera sig på Swish för första gången bara, genom BankID och så. Men det är för din egen säkerhet. Absolut värt det också!

En fantastisk app.

3. Whatsapp
Pris: Gratis i ett år, därefter 7 kr per år
Glöm SMS. Det är stenålders nu. Whatsapp är helt enkelt en chattjänst som är snabb och gratis. Det kostar ingenting, vare sig om du skickar 1 eller tolv miljoner meddelande per dag. Oavsett abonnemang. Givetvis är det helt gratis att skicka bilder och filmer via Whatsapp, till skillnad från vanliga SMS-tjänsten. Du kan även se när personen senast varit inne, om denne har läst ditt meddelande, om denne håller på att skriva till dig. Vilket kan vara en nackdel ibland, men nu snackar vi om funktioner, inte eventuella bråk som uppstår.

Det har kommit en liknande app nu, Telegram, som ska konkurrera sig med Whatsapp. Men jag har inte testat den ordentligt och tror inte ett dugg på att den någonsin kommer bli lika stor som Whatsapp, som är en standard i alla smartphones idag (nästan).

4. Nova Launcher
Pris: Begränsad version gratis, fullversion 26:00 kr
Denna app är långt från lika oumbärliga som trion, men ändå viktig. Bort med standardsnittet TouchWiz, och var kapabel till att skapa organiserade mappar på startsidan, ändra animationerna efter din smak och en massa mer. Om jag skulle skriva ner alla funktioner skulle det bli midnatt när jag är klar. Det bästa med denna app är i alla fall gesterna, vilket betyder att du kan starta upp appar med hjälp av olika gester. I mitt fall startas Facebook upp när jag drar ner två fingrar längs skärmen, Instagram två fingrar upp, Whatsapp ett finger upp, ett finger ner expanderar "toolbaren" samt dubbelknackning för Twitter. Praktiskt är bara förnamnet.


Jag kan garantera er att ni inte kommer ångra er när ni testar apparna. Lycka till!
// Kundvagnen

4 appar du bara MÅSTE ha på din Androidtelefon

Världens bästa app.

HQ