Svenska

Facebook - internets gratulationskort

500 Days Of Summer är titeln på en film av den kommande spindelmannen-regissören Mark Webb. En riktigt fin, mysig och bra film med Joseph Gordon-Lewitt och Zooey Deschanel.

Gordon-Lewitt spelar en kille som jobbar på ett företag som tillverkar gratulationskort och andra former utav kort. I en scen så får han tillslut nog och blir förbannad över att dom tillverkar kort som folk kan skicka - istället för att visa sin gratulation och sina känslor själva.

Detta var något som jag funderade på häromdagen när jag surfade runt på facebook. Precis som med gratulationskort så kan man på facebook enkelt, med bara några klick önska folk en glad födelsedag eller gratulera till andra saker.

Nu låter jag kanske mossig - men det är verkligen en riktigt tråkig del utav digitaliseringen. Många av dessa personer hade förmodligen aldrig gratulerat i verkligheten, men när det är enkelt att bara skriva lite snabbt på nätet så går det för sig.

Let's face it, vad är trevligast? Att få ett telefonsamtal där en vän glatt önskar dig en trevlig födelsedag, eller kanske tillochmed ett möte "IRL" med samma budskap - eller ett slentrianmässigt "grattis" följt av den vidriga smileyn :p - på din facebookwall?

I många av dessa fall så är det förmodligen personer som inte skulle orkat gratulera varandra om det inte var för facebook, men när möjligheten finns så utnyttjar man den gärna.

Jag gör själv såhär i vissa tillfällen, men har verkligen börjat att gratulera på andra sätt, skriva mer personliga gratulationer - eller bara strunta i att gratulera vissa personer.

Vad tycker ni? Är detta ett problem, eller förstorar jag problemet? Har ni ofta råkat ut för idiotiska och opersonliga gratulationer?

Facebook - internets gratulationskort

Sevärd film i vilket fall som helst.

HQ