Svenska
Blog

Obama får "four more years"

Skrivet av Lotus den 6 november 2012 kl 17:29

Så, Barack Obama vann alltså valet och får därmed "four more years" som en av världens absolut mäktigaste män. Eller ja, jag går händelserna i förväg, i skrivande stund har han ju faktiskt inte vunnit ännu då klockan är 16:00 på eftermiddagen den 6e November, but I'll take my chances, som de säger där borta. Vi kan givetvis inte vara säkra, enligt alla mätningar är det otroligt jämnt, och i takt med att rapporterna om vad som kallas "voter suppression", det vill säga att främst fattiga invandrare vars röster tenderar att gå till Obama hindras från att rösta ökar, så blir läget allt svårare att förutspå.

Många, även folk som föredrar Romney, verkar dock tro att Obama kommer att plocka hem segern, och även om jag tvivlar på att de flesta baserar detta på mer än intution och tonläget i svensk media så finns det stor anledning att tro att de har rätt. Varför?

Under de senaste åren har kostnaderna för att driva en presidentkampanj skjutit i höjden. När Demokraternas Bill Clinton tävlade mot Republikanernas Bob Dole om presidentposten år 1996 så lyckades de samla ihop cirka 35 miljoner dollar var, eller lite drygt 234 miljoner svenska kronor. Hisnande siffror, som dock bleknar i jämförelse med senare års val. Perioden därpå, år 2000, när allas vår George W. Bush ställde upp för första gången så lyckades han samla in 100 miljoner dollar, vilket är en ganska dramatisk ökning. Spola fram tolv år och vi landar i år 2012, där sittande presidenten Barack Obama tävlar mot utmanaren Mitt Romney. Enligt data som släpptes av Federal Election Commission den 25e oktober så har Obama för tillfället samlat in 632,177,423 amerikanska dollar, medan Mitt Romney har lyckats samla in 389,088,268. Om vi lägger ihop dessa herrars insamlade pengar landar vi alltså på 1,021,265,691 dollar, det vill säga lite drygt 6.8 miljarder svenska kronor, att jämföra med Clinton och Dole som sammanlagt landade på cirka 470 miljoner kronor. Det är krävs inget mattesnille för att inse att det är en fruktansvärt stor ökning.

I takt med att kostnaderna skjuter i höjden så blir så klart pengarna en allt viktigare faktor i valen; de som kan driva en kampanj är de som kan betala för den, och betala för den kan de som får stöd från de stora industrierna, som självklart enbart kommer skänka pengar till kandidater vars politik kommer gynna dem. Vilken av kandidaterna från de två partierna (vars politik "godkänns" av koncentrationerna av kapital genom dessa nödvändiga donationer) som slutligen vinner tenderar också att korrelera med vem som har lyckats samla in mest pengar. Som framgår av siffrorna ovan så är det även i detta valet Obama som drar det längsta strået.

Jag satsar därför mina pengar på Barack Obama. Vem tror du på, och framför allt; varför?

EDIT: Och där var det avgjort.

Obama får "four more years"

Ett diagram som visar hur kostnaderna för presidentkampanjerna har ökat på senare år, och rimligtvis även företagens makt över vem som får styra.

HQ