Svenska
Blog

En seger för demokratin

Skrivet av Lotus den 13 november 2012 kl 22:06

Idag tillkännagjorde partisekreterarna från de sju traditionella riksdagspartierna att de kommit överens om att öppet redovisa alla privata bidrag på över 20.000 kronor. Till och med Moderaterna, vars partisekreterare försvarar sig mot kritiken som riktats mot dem angående deras motvillighet att redovisa var de får sina bidrag ifrån med att de "sedan länge drivit denna fråga" (det verkar vara lite av ett anställningskrav att syssla med historierevisionism för att få den posten) har nu alltså gett med sig och ansluter sig till de övriga partierna. Det innebär att det nu bara är Sverigedemokraterna som fortfarande tycker att det är en dålig idé att man ska kunna se vilka som skänker pengar till de som stiftar lagarna i vårt samhälle.

Detta är givetvis en stor seger för demokratin, och om lagen nu verkligen stiftas till valet 2014 så innebär det att Sverige inte längre är det enda landet i EU (bortsett från Malta) där detta inte är offentliga uppgifter.

Dessa nyheter är extra glädjande då det amerikanska valet nyligen avgjordes, där pengarna som bekant spelar en mycket stor roll (något jag diskuterar i min förra blogg). När pengar så tydligt influerar politiken och underminerar demokratin är det viktigt att vi som medborgare kan vem/vilka som investerar sina pengar i vilket parti.

Det är trevligt när saker går åt rätt håll, för omväxlings skull.

En seger för demokratin

Jimmie tänker inte berätta vem det var som gjorde honom så här glad.

HQ