Svenska
Blog
Lars von Trier - Kontroversiell och briljant

Lars von Trier - Kontroversiell och briljant

Hamnade i en diskussion över lunchen kring fysiskt och psykiskt påfrestande filmer, ett samtal som är i princip omöjligt att bedriva utan att nämna Lars von Triers namn. En man lika kontroversiell som briljant och vars emellanåt minst sagt märkliga och olustiga utalanden landat honom i blåsväder både en och två gånger. I ärlighetens namn är det stundtals svårt att bestämma sig för vad som är mest fascinerande, filmerna eller mannen som ligger bakom dom.

Dogville, Melancholia, Breaking the Waves och Antichrist är bara ett axplock ur hans sanslösa karriär och filmer som på ett personligt plan lämnat stora avstamp hos undertecknad. Antichrist så till den milda grad att jag bävar inför att återvända till den, och antagligen också den av hans filmer som gräver djupast in i Triers inre och de demoner han periodvis strider mot. Otroligt personlig och avslöjande.

Där finns en intervju med Trier som gjordes under tidiga 2000-talet av Stina Dabrowski som jag titt som tätt återkommer till, några år innan han föll ner i den djupa depression som föranlände Antichrist. Det är en söt och ärlig diskussion där hans egenheter verkligen skiner igenom - hans kärlek till porr, manlighet och hans syn på publiken. Kan tipsa alla om att ta en titt på den ifall ni inte redan gjort det. Vad är din relation till Lars von Trier och vilken är din favoritfilm av honom?

HQ