Svenska

Att inte lära sig av sina misstag

Nu har jag precis sett klart Nintendos konferens på E3 och jag är... jag vet inte om jag är imponerat eller inte.

Det blev precis som jag hade väntat mig, men ändå inte. Jag förstod att Nintendo skulle lägga majoriteten av tiden på att prata 3DS, visa upp feta titlar som ska locka köpare. De har ju trots allt misslyckats totalt med marknadsföringen och väldigt många tror att det bara er en ny variation av DS och alltså ingen ny, oberoende konsol. Vi fick se en hel del feta titlar och de pratade även om Nintendo e-shop, där man kan ladda ner titlar direkt till 3DSen.

Men det som gjorde mig förvirrad var utannonseringen av WiiU, den nya stationära konsolen, eller den nya handkontrollen till Wii?

Nintendo valde att visa upp en ny kontroll med gyro, 6,2" touchskärm och en massa annat smaskigt. Möjlighet att byta skärm från tvn till skärmen på kontrollen. Möjligheten att spela spel på enbart kontrollen, ungefär som en handhållen konsol, ifall någon annan vill ha tvn. Exklusiva spel som enbart går att spela på kontrollen. Spel som använder båda skärmarna för att visa olika saker och spel som använder skärmen som en kontroll på kontrollen.

Jag trodde det var en ny kontroll till Wii, då de visade upp "Mii-spel" (casualspel där du använder din Nintendo-avatar) med Wii-grafik när de visade upp kontrollen. Sedan visade de upp trailers på spel som BF3 och Batman: Arkham City, bland andra fläskiga, grafiktunga titlar. Sådant som Wii aldrig skulle kunna rendera ens titelmenyn till. Någon hårdvara på någon konsol fick vi inte se skymten av, dock pratade de om "the new console", så en ny stationär konsol kommer.

Frågan är då om Nintendos ledning är helt pantade? Eller är det jag som är det?

Namnvalet Wii U känns minst sagt korkad. När 3DS lanserades, och alltså hade pratats om och marknadsförts i flera månader, så trodde jag fortfarande att det var en DS med 3D. Inte en helt ny konsol. Jag är inte ensam om detta och försäljningssiffror skvallrar om att det påverkat försäljningen hårt.

När de då nu på E3 väljer att visa upp en ny stationär konsol, så visar de handkontrollen, men inte själva konsolen. Sedan väljer de att döpa den till Wii U, som ju låter ungefär som Wii Motion Plus, eller Wii Vitality - dvs. ett tillägg till Wii snarare än en ny konsol. Detta gör nog att många återigen inte kommer fatta att Nintendo har en helt ny och fräsch konsol ute på marknaden, eller åtminstone inte vet att en ny fräsch konsol kommer inom kort, och på så vis ger Nintendo bort kunder till sina konkurrenter, i värsta fall.

Det känns som att Nintendo bara lär sig av sina framgångar, därav den innovativa kontrollen.
Konsten att inte lära sig av sina misstag, samt att konstant förvirra sina kunder, den har Nintendo dock bemästrat.

Att inte lära sig av sina misstag

Såhär kommer förmodligen Wii U se ut, något vi inte fick se på deras E3-konferens. Som en Wii med rundade kanter.


Tillägg: På förhand kändes det som att ryktena var överdrivna, lik de om PS3 för några år sedan. Mycket riktigt så var det inget som var snyggare än det som finns till PS3 och 360 av det vi fick se från trailers. Detta tillsammans med faktumet att de inte pratade om prestandan ger mig känslan av att Wii U, denna core gamer-satsning, ligger på samma nivå som - eller lite, lite högre än - dagens HD-tvillingar och Nintendo har en än gång missuppfattat vad core gamers vill ha - en NY konsol i dess fulla bemärkelse!

HQ