Svenska
Blog

Game Boy Advance fyller 20 år

Just idag, den tjugonde maj, befinner vi oss bara en dryg månad från tjugoårsjubileet för dagen då Game Boy Advance nådde oss i Europa - den 22:a juni 2001. Det är ju en herrans lång tid i spelsammanhang, men istället för att nostalgiskt minnas tillbaka till hur jag till exempel kom i kontakt med 2D Mario för första gången via Super Mario Advance-konverteringarna, så tänkte jag ge mitt utlåtande av konsolen utifrån dagens standard.

För er som inte läste mitt förra blogginlägg kan jag avslöja att jag ju nyligen drabbades av ett kraftigt sug efter mer Zelda, och därför införskaffade det hyllade Minish Cap. Detta är första gången på över femton år som jag överhuvudtaget rör en Game Boy Advance, men när jag nu hunnit plöja ner ett par timmar och åter bekantat mig med konsolen har jag insett hur mycket jag till viss del saknar formatet, och här nedan följer några korta intryck.

Game Boy Advance fyller 20 år

Styrkor:

Storlek och bärbarhet
Medan somliga önskar en ännu större Switch med en ännu större skärm, så kan jag verkligen sakna den mer enkla upplevelsen med Nintendos tidigaste handhållna konsoler. Advancens skärm är förvisso rätt liten, det kommer man inte ifrån, men det stör mig faktiskt inte nämnvärt. Däremot gör storleken på konsolen underverk för den bärbara aspekten. Till skillnad från Switchens feta konsol, stora fodral och laddare kan jag peta ner min GBA och ett par extra AA-batterier i ett redan sprängfyllt ytterfack på ryggsäcken. Att batteritiden sen tiofalt överstiger Switch gör inte saken sämre heller.

Ömtålighet
Det lilla formatet medför att konsolen i princip inte väger ett jota. Nuförtiden är jag visserligen lite mer varsam, men jag minns att jag som liten råkade tappa min dåvarande konsol i trottoaren, och det blev inte så mycket som en skråma på den. Jag vill inte veta vad som hade hänt med min stackars, betydligt tyngre Switch om den gått samma öde till mötes. Den Game Boy Advance som jag idag har i min ägo har jag dock fått överta av en vän, och trots att den enligt utsago har många timmars användning i bagaget så fungerar allting utmärkt. Styrkorset och knapparna fungerar utan problem, och skärmen är dessutom - efter tjugo år! - så gott som repfri.

Grafik
Som jag mindes det ritade GBA upp en grafik likvärdig med den till SNES, och oj vad chockad jag blev när jag körde igång Minish Cap. I mitt huvud skulle det se ut som A Link To The Past, men de påminner inte ett dugg om varandra rent grafiskt. Färgerna är fantastiskt livfulla, animationerna följsamma och bildkvaliteten faktiskt riktigt skarp. Det har nog varit den enskilt största överraskningen med konsolen.

Svaghet (ja, singular):

Skärmbelysning
Det jag upplever som den enda, verkligt negativa aspekten med Game Boy Advance är avsaknaden av skärmbelysning. Idag är det såklart helt otänkbart att släppa en bärbar konsol utan bakgrundsbelysning - vilket sedan också åtgärdades med SP och Micro-modellerna - men på den tiden antar jag att det rörde sig om en kompromiss för att öka livslängden på batterierna.

Mina minnen av detta består mest i att det var omöjligt att spela i bilen på kvällen och under täcket, men nu tycker jag nästan att det är svårt att se oavsett om jag så ställer nattduksbordslampan bara ett par decimeter ifrån konsolen och riktar ljuskäglan rakt på skärmen. Det kan i och för sig bero på att min syn blivit sämre, det går ju inte att utesluta heller, men framförallt tror jag att jag blivit van vid Switchens kristallklara (och självklara) belysning.

Som slutsats känner jag att Game Boy Advancen fyller lite av det där hålet av enkelt och helt portabelt spelande. Denna typ av upplevelse har ju idag mer eller mindre helt flyttats över till mobiltelefoner, vilket är en utveckling jag inte helt stöttar - med allt vad det innebär av oprecisa touch-kontroller och mängder med mikrotransaktioner, tyvärr inte minst i Nintendos egna mobilspel. Det hade därför varit en dröm om Nintendo tagit sig i kragen och släppt en "Game Boy Advance Mini". Då hade jag stått först i kön.

Vad är dina minnen av Game Boy Advance, kära läsare?

HQ