Svenska

Ordet "Jag" försvinner i skriftspråket

Skrivet av Rai Oh den 1 juni 2015 kl 22:24

En trend som jag har uppmärksammat på senare tider är att ordet "jag" inte används i skriftspråket. Ordet "jag" är såklart inte helt oanvänt men många människor väljer att skippa ordet i så många sammanhang som möjlighet.

En mening där man använder ordet jag kan lyda såhär: "Jag gick till affären. Där träffade jag en kompis. Jag gav honom ett tips om en bra film.

Samma mening kan skrivas på detta sätt utan att använda ordet jag: Gick till affären. Träffade där en kompis. Gav honom ett tips om en bra film.

Denna mening utan ordet "jag" är såklart fullt förståeligt ( men inte särskilt snygg ) men beroende på sammanhanget kan det ändock ibland bli förvirrande av att man inte säger "jag". Denna mening utan "jag" kan teoretiskt sätt syfta på att någon annan än jag gick till affären, kanske främst om det är svar på en fråga om vad någon gjorde. Jag tror inte att någon använder språket på detta sätt, det vill säga skippa subjektet i andra former än "jag" men utseendemässigt så är det ganska fult att skippa ord överhuvudtaget enligt mig, samt i vissa fall förvirrande. Jag inser att det kan vara korrekt svenska att skippa subjektet när det är underförstått vem det är men när det sker i den skala det gör idag kan det på sikt göra svenskan smalare då meningar blir allt mer beroende av sitt sammanhang för att kunna förstås.

HQ